Віталій Саблук, заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки»

Віталій Саблук: Чотири норми, які наблизять українське сімейне фермерство до європейського

Віталій Саблук 3 серпня 2016 384 0

Щодо сімейно-самозайнятого фермерства в країнах Євпропи застосовуються дуже виважена ОКРЕМА політика прямої підтримки та податкових пільг, яку Україна теж зобов'язалась імплементувати у себе.

Поки що з цих п'яти необхідних європейських норм у нас впроваджено лише одну: можливість працювати на рівні з іншими типами господарств без реєстрації юрособи і зберігаючи відносини між учасниками сімейного господарства в рамках цивільного (сімейного) права — з тією ж солідарною відповідальнстю і спільно-сумісними правами, які визнаються при виховавнні дітей, споживчому кредитуванні і т.ін.

Але нам залишається імплементувати ще чотири норми:

  • Встановлення мінімальної величини неоподатковуваного доходу (для чого потрібно вичленення сімейно-самозайнятих в окрему податкову групу). Я прибічник встановлення межі у 300 тисяч гривень доходу на одного члена сім'ї в рік;

  • Надання можливості обраховувати податкові зобов’язання аналоговим (нормативним) методом та не вести бухгалтерський облік;

  • Надання можливості сплачувати ПДВ як менший відсоток обороту (паушальним методом або по компенсаційним ставкам) взамін 20% від його обрахованої частки та не вести податковий облік. Я прибічник 5% від всієї ціни взамін 20% від доданої вартості;

  • Вирівнювання можливостей у доступі до оновлення знань та належних практик між малими, середніми та великими виробниками через діяльність сільгосппалат у взаємодії із дорадництвом. Внески — від розміру господарства, навчання — від кількості господарств.

Я прибічних членських внесків в обласні палати 50 грн з гектару чи голови ВРХ як зв’язаної умови доступу до податкових пільг (єдиного і автомату по ПДВ) і використання цих коштів на навчання і поширення практик в першу чергу серед сімейних-фермерів, що переходитимуть з ОСГ з обов’язковим одержанням експлуатаційного дозволу по харчовій безпеці.

Лише за цих умов є шанс говорити, що перед сімейним фермерством в Україні будуть зняті всі бар єри для паралельного до великих господарств швидкого розвитку. І саме це є одним із головних завдань по євроінтеграції нашого сільського господарства, яке, сподіваюсь, буде швидше виконуватись новим керівництвом галузевого Міністерства.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою