АгроЕкспедитори відвідали Житомирщину

АгроЕкспедиція. День 2. Порядність та авторитет

АгроЕкспедиція «Кукурудза 2016» 27 вересня 2016 290 0

Другий день АгроЕкспедиції «Кукурудза 2016» наша команда провела в Житомирській області, де знаходяться землі господарства «Агроінвестконтакт», що входить до складу холдингу «АІК Груп».

Супроводжували нас наші надійні партнери з компаній «КВС-УКРАЇНА», Bayer, Vaderstad та ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК».

Молоде господарство

АгроЕкспедитори готові до поїздки у поле

Господарство «Агроінвестконтакт» є досить молодим — існує лише чотири роки і починалося все з 600 га землі. Зараз же в обробітку підприємства знаходяться близько 5 тис. га, а зембанк продовжує постійно розширюватися. Лише цього року тут планують приєднати ще кілька сотень гектарів землі, а всього у планах компанії «АІК Груп» мати у своєму житомирському підрозділі близько 8 тис. га. І, схоже, ця задача буде для «Агроінвестконтакту» під силу, адже, за словами директора підприємства Вальтера Чедія, господарство цінує своїх пайщиків, своєчасно виплачує орендну плату та опікується соціальною сферою. Наприклад, підприємство підтримує місцевий дитсадок, школу, церкву, а цього року облаштували у Чуднові ставок, зробивши всю необхідну інфраструктуру для пляжного відпочинку та рибальства.

Окрім цього, господарство надає роботу близько 250 людям, 36 з яких працюють на Чуднівському елеваторі, про який ми розповімо трохи пізніше. Близько 90% працівників — місцеві жителі. Решта — висококваліфіковані спеціалісти з інших регіонів, яких тут забезпечують усім необхідним для комфортного проживання.

Ближче до землі

Вирощують на полях господарства п’ять культур: кукурудза, соняшник, озимі пшеницю та ріпак, і сою. Під кукурудзу у сівозміні відведено близько 50% — 2270 га. Пшениці цього року посіяли лише 300 га, оскільки не хотіли ризикувати через посушливе літо, як у 2015 році.

Таку структуру посівів прокоментувала спеціаліст з агробізнесу ПАТ «Креді Агріколь Банк» Діна Сапич.

«Цього року менеджмент підприємства планує розширити сівозміну за рахунок озимих культур. Але на сьогодні це досить ризиковано, за умов, що вологість є лімітуючим фактом. Так, наприклад, цього року частина земель відводиться під озимий ріпак. Ця культура тримає господаря в напрузі, доки не зберуть увесь урожай. Але, саме він принесе господарству «перші гроші», а економічна складова змусить господарство докладати максимум зусиль», — говорить експерт.

Досліджуємо початки

З техніки у господарстві використовують трактори Fendt 936 Vario, обприскувач Amazone Pantera, дисковий культиватор Рубін Lemken, комбайн New Holland CR 8090. Задумуються і з приводу купівлі сівалки Väderstad.

«Продукції цієї компанії у нас поки що немає, але я знаю про їх сівалку Tempo F8. Бачив її на виставці і бачив її на виробництві в Україні. Техніка хороша!», — розповідає нам головний агроном підприємства Валерій Любіцький, який зустрів нас на першому відвіданому нами полі підприємства.

Валерій Любіцький

АгроЕкспедиційна довідка: За допомогою сівалки для технічних культур Tempo сівба виконується на високій швидкості з винятковою точністю та якістю. В результаті цього досягається унікальне поєднання продуктивності з високою якістю посівів, що є основою майбутнього врожаю. Tempo F доступні з 6-ти та 8-ми рядковим типорозміром. Ці сівалки можуть мати чотири різних, але фіксованих міжрядь. Восьмирядна сівалка додатково оснащується опорними колесами, які виконують функцію підтримки під час розворотів та плавного ходу. Транспортна ширина становить 3, 3 метри.

Строкате поле

Житомирщина — традиційно житній край, оскільки грунти тут здебільшого піщані і бідні, але зустрічаються тут і чорноземи. Буває й так, що на одному полі змінюється одразу чотири-п’ять видів грунтів. Перше поле «Агроінвестконтакту», яке ми відвідали, було саме таким.

Зерна кукурудзи

На цій ділянці розміщено три демо-посівіви гібридів KWS лінійки UNIQUEDENT КАНЬЙОНС ФАО230, КВС 2323 ФАО260 і КВС 2370 ФАО280, а також середньоспілий гібрид КЕРБЕРОС ФАО310. А демо на те й демо, щоб тут експериментувати. Тому Валерій Любицький, отримавши консультації від спеціаліств Bayer і KWS, вирішив внести страховий гербіцид Майстер 0,15 кг/га + БіоПауер® 1,35 л/га у фазі 9-10 листка.

«Майстер + Біопауер впоралися з практичної точки зору. Такий невеликий експеримент ще раз доводить, що препарат дійсно можна вносити в таких критичних фазах. Ми бачимо, що поле чисте, немає ніяких проблем, кукурудза виросла, основна частина, 90%, перенесла це нормально, хоча іноді зустрічаються початки з «перетяжками», — розповідає головний агроном.

Вимирюємо вологість

Зараз вологість кукурудзи на полі 22-23% і, за нашими підрахунками, тут можна розраховувати зібрати на круг до 11 т/г на ділянці з гібридом Кербарос.

Гібриди KWS лінійки UNIQUEDENT сіяли на початку травня з міжряддям 70 см і нормою висіву 75 тис/га. За словами Валерія Любіцького, посівна кампанія розтягнулася у часі через несприятливу погоду. Попередником тут була кукурудза. На полі проводилося глибоке рихлення та передпосівна культивація. Із захисту, окрім вищезгадуваних страхових гербіцидів, вносився ще й Харнес, з фунгіцидів — Коронет у нормі 1,0 л/га.

Початки у розрізі

«Цього року дуже складно «ловився» метелик, оскільки було кілька міграцій. Я навіть думаю, що ми трохи запізнилися, бо, коли ставили пастки, метеликів у першу міграцію було небагато, а потім, десь через 5-6 днів погода стала для них більш сприятливою і довелося робити інсектицидну обробку», — говорить Валерій Любіцький. 

 А от фунгіциди по кукурудзі на полях господарства застосовують не завжди, оскільки вони досить рідко працюють по монокультурі, дотримуючись сівозміни Тому їх вносять лише за необхідності, але одразу після прояву перших ознак хвороби.

Якщо говорити про живлення, то на цьому полі з осені було внесено 120 кг/га діамофоски і 230 кг/га карбаміду під культивацію, перед посівом.

Економна технологія

Їдемо на друге поле, де посіяна кукурудза з найвищим ФАО у господарстві. Гібрид Монсанто ДКС-4590 (ФАО 360). Посів проводили 26 квітня, попередником була соя.

На цьому полі застосовували іншу технологію по живленню — було внесено 100 кг/га калія хлористого, 80 кг/га амофосу та 600 кг/га аміачної води.

Досліджуємо рослини на іншому полі

«Безводний аміак не використовуємо. Його застосовували цього року у вінницькому підрозділі і там ним досить задоволені. Побачимо по результатах у кінці року, тоді вже щось зможемо проаналізувати», — говорить головний агроном.

Відрізнялася на цьому полі і система захисту: тут вносили лише грунтовий гербіцид Аденго 0,45 л/га, не використовуючи страхових. Але у цьому випадку Аденго можна назвати грунтово-страховим гербіцидом, адже вносили його у фазу 2-х листків.

Слухаємо про використання гербіцидів

«Можна впоратися одним препаратом і не робити два обробітки. Особисто я не бачу різниці по дії гербіцидів на цих двох полях», — запевняє Валерій Любіцький.

Регіональний представник компанії Bayer Дмитро Ратушний підтверджує, що на цьому полі гербіцид Аденго був внесений в повній нормі та в оптимальні строки, тому й спрацював відмінно.

«Оскільки гербіцид було внесено правильно, ми можемо бачити повністю сформований початок, без перетяжок, і чисте поле. З приводу стресових факторів цієї весни, а саме похолодання, можна сказати, що кукурудза, де був внесений гербіцид Аденго, набагато краще відійшла, ніж кукурудза, де вносилися Харнес і пізніше Майстер + Біопауер. Завжди варто враховувати втрати добрив, які забирають бур'яни до фази 5 листків кукурудзи. Якщо їх перевести в гроші, то використання Аденго дуже себе виправдовує», — розповідає головний агроном підприємства Валерій Любіцький.

Дмитро Ратушний і Артем Осаволюк (з ліва на право)

Наш вологомір зафіксував показник у 24,5%, а збір на цьому полі планують приблизно через місяць. Тут компанія розраховує отримати врожайність на рівні 10-11 т/га.

Минулого року на полях «Агроінвестконтакту» вдалося зібрати від 5 до 10,6 т/га. Але, не дивлячись на минулорічні скромні показники, цього року очікують кращих результатів, адже 2014 року господарство зібрало кукурудзи 13 т/га на круг. У перспективі господарство планує відвести під кукурудзу 80% сівозміни.

Щоб було де зберігати

Після інспекції полів на команду експедиторів чекала приємна несподіванка — нас запросили на «Чуднівський елеватор», що також входить до структури «АІК Групп».

Чуднівський елеватор

Раніше на місці елеватора був комбікормовий завод. Точніше, за словами директора «Агроінвестконтакту» Вальтера Чедія, коли сюди прийшло їхнє господарство, на території заводу був уже фактично ліс, який потрібно було корчувати. На цю роботу було запрошено 80 місцевих жителів, але після першої зарплати «в стрій» змогли повернутися лише 16 чоловік, кожен з них і досі працює на елеваторі.

За словами Вальтера Чадія, він досить суворо контролює зовнішній вигляд робітників та не дозволяє з’являтися на роботу напідпитку. Але за дотримання таких вимог робітники отримують гарну зарплатню та повний соцпакет. Працюють тут 36 чоловік у три зміни 24 години на добу.

Вальтер Чадія

«На даний момент потужність елеватора складає 18 тис. т, але після повної добудови вона сягне 30 тис. т. Ми не стали займатися гігантоманією, адже до елеватора підведено залізничну колію, йде постійне автомобільне відвантаження. Ми можемо приймати до 2 тис. т на добу та відвантажувати 1,5 тис. т на добу. Залізна колія дозволяє одночасно поставити дев’ять, а за добу відвантажувати до 30 вагонів», — розповідає директор.  

 За його словами, поряд небагато елеваторів, тому «АІК Групп» планує завантажити свій елеватор не лише власним зерном, а і продукцією інших господарств. Планують приймати своє та давальницьке зерно у співвідношенні 50/50.

Елеватор

З обладнання на елеваторі встановлена французька зерноочисна машина Demis та американська сушарка Neco. Транспортне обладнання швейцарського та українського виробництва.

Елеватор автоматизовано на 99%. За всіма процесами слідкує спеціаліст, аналізуючи дані на комп’ютері та вчасно запобігаючи форсмажорам.

Управлвння елеватором

Окрім потужностей для зберігання, на території елеватора добудовують триповерхову адмінбудівлю, де, окрім офісів, буде розміщено кілька готельних номерів та кімнати відпочинку для працівників з душовими та басейном.

На завершення

Сподіваємося, ми ще не раз повернемося до молодої, але дуже амбітної компанії «АІК Групп» під час наших АгроЕкспедицій, а сьогодні ми вирушили на Черкащину, де на нас чекає СТОВ «АК Степанецьке».

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою