АгроЕкспедитори відвідали поля господарства «Зернятко»

АгроЕкспедиція. День 7. На гостини до «Зернятка»

АгроЕкспедиція «Кукурудза 2016» 4 жовтня 2016 348 0

Суботній теплий день і фініш двадцятої ювілейної АгроЕкспедиції ми провели на Чернігівщині. Завершувати кукурудзяний кроп-тур вирішили у ДП «Зернятко», куди буквально півтора місяці тому вже навідувалися наші журналісти у рамках АЕ «Соняшник». Ми приїхали здавати екзамен співвласнику компанії Сергію В’ялому, який читав агроекспедиційній команді лекцію на тему кукурудзи. Цього разу в поле зору потрапила саме ця культура, яку, до речі, на підприємстві почали збирати якраз у день нашого візиту.

Неодмінно з нами у село Покровське Менського району приїхали і експерти з компаній «КВС-УКРАЇНА», Bayer, Vaderstad та ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК».

У офісі «Зернятка» довго затримуватися не стали, одразу ж вирушили у поля, де кипіли жнива. Та першою зупинкою нашої команди стали демо-посіви, де господарство випробовує цілих 143 гібриди кукурудзи з діапазоном ФАО від 220 до 320. При цьому висівають на демо ділянках тільки нові гібриди, або такі, які не пробували для себе в товарних посівах. Нещодавно в компанії пройшов день поля, який відвідали усі фермери з усієї області та не тільки, пройшовши 1,7 км демо-посівів, вивчаючи інформацію про кожен гібрид.

Нас одразу вразило демо-поле: міжряддя просторі та чисті від бур’янів, а кукурудза струнка і, принаймні на перший погляд, абсолютно не уражена хворобами і шкідниками. Головний агроном «Зернятка» Юрій Семироз розповідає, що кукурудзяний метелик все-таки був, але далеко не на кожному гібриді. Тому й посіяли їх так багато, щоб обрати найбільш стійкі до різного роду шкідників і хвороб.

Міжряддя кукурудзи

Всього у ДП «Зернятко» 8 тис. га землі. Під кукурудзою у підприємства 2 — 2,5 тис. га, але кожного року ця цифра змінюється в залежності від сівозміни. На своїх, переважно ясно-сірих грунтах вирощують пивоварний ячмінь, сою, соняшник, кукурудзу, горох та пшеницю. Злакову культуру в основному сіють після соняшника або зернових.

На демо-ділянках кукурудзу ще не збирали, але вже відзначають кілька гібридів, які гарно себе показали у процесі росту та мають хорошу вологовіддачу.

«Це пару гібридів RAGT Pioneer B76, G83, Syngenta НК Джитаго, а також добре себе показала нова лінійка UNIQUEDENTКаньйонс ФАО 230, КВС 2323 ФАО 260 і КВС 2370 ФАО 280. Очікуємо їх урожайність 9-12 т/га», — розповідає головний агроном ДП «Зернятко» Юрій Семироз.

Минулого року у господарстві найкраще показали себе ранньостиглі гібриди, оскільки пізньостиглі потрапили під спеку і повністю згоріли. Цього ж року навпаки: одразу після сходів на кукурудзу вплинула низька температура.

Кукурудза на демополях

«У фазі 3-5 листків почалися заморозки, температура падала до 4-5 градусів. На значних площах листки кукурудзи посиніли через низьку температуру. Це були і ранньостиглі, і пізньостиглі гібриди. Вони потім відійшли, але, я думаю, на врожайності це відобразиться, тому що це не перший рік таке. Два роки тому сталася така ж ситуація: спочатку зійшла кукурудза, потім були заморозки і вона «посиніла». Тому під час збору врожаю було видно: комбайн іде, сипле 10 т/га, а коли доходиш до того місця — одразу показує 8-7 т/га», — розповідає пан Юрій.

Натомість, на відміну від кількох попередніх років, і в період цвітіння, і під час наливу погодні умови були сприятливими для кукурудзи.

Трактор Challenger

У «Зернятку» мають достатньо техніки: 5 важких тракторів Challenger, 2 трактори МТЗ 1221 і маленький трактор Challenger MT455B. Окрім того у автопарку є 6 комбайнів — два компанії Claas (760 і 770 Lexion) і чотири від Challenger. Посів здійснюють 16-рядковою сівалкою Kinze та Vaderstad Tempo8.

«На сьогоднішній день Tempo8 у порівнянні з Kinze трохи краще сіє. Справа в тому, що Kinze не може так розкладати насіння, як Tempo8. Ви ж бачите, ось одразу видно. Tempo8 немов «встрілює» туди зерно, і що соняшник, що кукурудзу вона набагато краще розкладає. За нерівномірного розкладання трапляються двійники, трійники. До того ж у Vaderstad швидкість більша, вона іде 15 км/год., на Kinze ми тільки 7 км/год. можемо сіяти, не більше», — каже Юрій Семироз.

До речі, саме цією сівалкою проводився посів усього демо-поля. Впоралися за 6 днів, хоч цьому і дивувалися відвідувачі.

Тонкощі «зерняткової» технології

Кукурудзу, яку нам продемонстрували на демо-полі, посіяли 25 квітня. Перед посівом сюди вносили 150 кг/га нітроамофоски під дискування та безводний аміак. Весною закривали вологу та при посіві додавали 0,2 т/га сечовини. Але технологію коригували під кожне окреме поле. Наприклад, там, де не вносили безводний аміак, робили глибоке рихлення на 30-35 см. Поля, уражені хвощем, просапують та намагаються переорати, щоб глибше закопати бур’ян у землю. Тим самим даючи кукурудзі можливість зійти, перш, ніж крізь грунт проб’ється хвощ.

По ЗЗР працюють з більшістю відомих компаній на ринку пестицидів. Купують препарати Syngenta, BASF, DuPont Pioneer та Bayer. На полях, де попередником був соняшник, з падалицею боролися гербіцидом Прима, а також забур’нені посіви обробляли 1,4 л/га МайсТер® Пауер та у фазі 10-12 листків обприскувачем вносили ще 10 л/га КАСу. Площі, де соняшника не було, обробляли досходовими гербіцидами Мерлін® у нормі 1 л/га та Харнес 1,3 кг/га. Післясходовий гербіцид використовували ДІКОГЕРБ СУПЕР®.

 

Разом із консультантом «КВС-Україна» В’ячеславом Юрченко визначаємо вологість кукурудзи на демо-полі. Разом з тим перевіряємо і правдивість наших вологомірів, бо разом із аппаратом агронома Юрія Семироза їх виявилося аж три. Таке тріо-інспектування показало однаковий результат — 22,1%.

Одразу ж рахуємо і біологічну врожайність. Наші математичні розрахунки показують цифру в 11 т/га. Обстежуючи кукурудзу «Зернятка» подекуди помічаємо фузаріоз, двійники та попелицю, але у незначній кількості. Тут же з’ясовуємо переваги нових гібридів UNIQUEDENT від KWS.

Вимірювання розміру кукурудзи

«Ці гібриди відрізняються тим, що це перші гібриди компанії KWS, які мають зубовидний і зубовий тип зерна при невеликому ФАО 230-280. Це дає можливість гібридам швидше скидати вологу, забезпечуючи високий урожай, а підприємству витрачати менше коштів на досушування зерна. На сьогодні я бачу, що найкраще виглядає гібрид КВС 2370 ФАО 280, який має зубовий тип зерна і він вже зараз практично доходить до межі, коли його можна буде збирати. Цей гібрид ремонтантний, і на Поліссі, яке сьогодні вже стає зоною як повітряних, так і земляних посух. Це дає можливість йому довше витримувати повітряну спеку і повністю запилюватися. Плюс ці гібриди ще і холодостійкі», — пояснює експерт «КВС-Україна» В’ячеслав Юрченко.

Вячеслав Юрченко

Для того, щоб зменшити вологість кукурудзи агроном застосовує на полях метод «розкошування» посівів.

«Коли поле буде прокошене по діагоналі кілька разів, приберуться ряди, кукурудза буде швидше віддавати вологу. Просто на полі буде відбуватися вентиляція кукурудзи, вона і вздовж розкошена, і поперек, по 50 га, 30 га, в залежності від поля. Якщо поле 120 га, 150 га, то це буде 3 загонки, якщо 60 га — 2 загонки. Через 2-3 дні ми бачимо результат навіть в комбайні. І заміри вологості теж доводять ефективність цього методу. Адже коли кукурудза густа, це ніби природна консервація поля. Коли його розкосиш, починає вітер з усіх боків продувати і кукурудза набагато швидше віддає вологу», — ділиться секретом агроном.

Юрій Симероз

Для покращення якості грунту та посівів кілька років підряд застосовували сидерати, але здебільшого їх спалювала спека. Цьогоріч навіть посіяли редьку олійну на насіння. Наступного року хочуть придбати насіння редьки першої репродукції і тоді, впевнені, вдасться досягнути бажаного ефекту. Також в регіоні є попит на якісне насіння гречки та інших сидератів, тож господарство скоро отримає статус насіннєвого.

ДП «Зернятко» наразі не має своєї сушарки. В планах — будівництво власного елеватора на 30-50 тис. тон для потреб свого господарства. А також хочуть зайнятися насінництвом зернових та зернобобових культур.

«Застукали» на старті

Збір урожаю

Буквально за кілька годин до нашого приїзду на товарних посівах почали збирати урожай. Тому переїжджаємо з демо-полів туди, звідки доноситься ревіння техніки. За обідом, який саме привезли на поле, агроном розповів, що збирають 10-11 т/га. Щоб побачити як відбувається сам процес, сідаємо в кабіну і відправляємося у поле разом з комбайнерами. З огляду на те, що кукурудза неостатньо суха (вологість 22%, гібрид Pioneer B76), при обмолоті качан легко б’ється на частини і деякі його рештки потрапляють у бункер разом з зерном. Комбайнер коментує, що покращувати якість кукурудзи будуть вже на елеваторі.

Під час розмови з комбайнером у кабіні Сlaas дізнаємося цікаві деталі про жатку, якою в цей же момент збираємо кукурудзу.

«Geringhoff — найкраща жатка німецького виробництва, дуже потужна і оптимально підходить для цього комбайна. А ви знаєте де її збирають? У такому ангарі, як у нас он на подвір’ї офісу. Там всього чоловік двадцять, а яку техніку роблять, відому на увесь світ», — коментує комбайнер ДП «Зернятко».

Жатки

Робота у полі чітко налагоджена: три комбайни збирають кукурудзу, оперативно вивантажують зерно з бункера у перевантажувач (до речі, українського виробництва, заводу Кобзаренка), який потім пересипає кукурудзу у зерновози. Після кожної такої маніпуляції всі дані механізатори записують у міні-журнал.

міні-журнал

Контролювати процес збирання, наповненість бункера, висоту жатки та інші параметри допомагає бортовий комп’ютер, який всю потрібну інформацію виводить на екран. Саме за допомогою фіксації даних з датчиків комбайнер розуміє, коли бункер вже повний.

З висоти не польоту, а комбайна, помічаємо, що подекуди кукурудза на полі дуже низька, тонка та хвора на вигляд. Агроном пояснює, що це через застій води на полях після затяжних дощів. Тоді під кукурудзою утворюється «болото», через що стебла і мають такий вигляд. Адже на полі проглядаються низини.

Відволікати від роботи у перший же день збирання кукурудзи працівників «Зернятка» нам не хочеться. Тому дізнавшись усе, що хотіли, побачивши процес на власні очі та навіть намолотивши комбайном кілька десятків тонн зерна, покидаємо поле.

За браком часу пообідати в полі з аграріями нам не вдалося, але справившись зі своєю роботою та відчувши прихід вихідного дня ми з радістю залишаємося на смачнющий обід у «Зернятку». Після чого, приспані бабиним літом, ледь не залишилися на підприємстві на довше =)

По переду була ще дорога назад у Київ та написання цього блогу. Зі святковим відчуттям завершення ювілейної АгроЕкспедиції немов на крилах ми летіли у столицю. Це був дійсно плідний та цікавий тиждень!Далі на вас чекає ще багато експедицій та підсумки побаченого в кукурудзі за всі 7 днів. Слідкуйте за нашими блогами та будьте в курсі!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою