Зелений туризм здатний залучати інвестиції та створювати робочі місця на селі

Зелений туризм здатний залучати інвестиції та створювати робочі місця на селі

Служба новин 16 вересня 2015 482 0

Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з Асоціацією індустрії гостинності України (АІГУ) на Чернігівщині провели всеукраїнський науково-практичний семінар на тему створення в Україні аргорекреаційних кластерів.

Участь у семінарі взяли влада, департаменти АПК і туризму, також підприємці туріндустрії Чернігівської, Черкаської, Київської, Полтавської, Житомирської, Харківської, Вінницької та Сумської областей.

Представником від Мінагропроду став заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа.

«У пріоритеті агрополітики — розвиток малого агробізнесу та сімейних фермерських господарств. Унаслідок розвитку зеленого сільського туризму можна реалізувати максимально вигідну для самих же селян агрополітику та агроекономіку», — зазначив він.

За словами голови підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Верховної Ради України Ганни Романової, туризм — шанс для виживання економіки країни.

Виступ заступника міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапи

«Сільський зелений туризм — це спосіб вижити депресивним регіонам України. На таких семінарах ми вчимо селян, як заробляти реальні гроші за допомогою туризму. В результаті з'являться робочі місця, а молодь не буде виїжджати з села. Сподіваюся, що такі семінари проходитимуть по всій Україні і якомога частіше», — пояснила експерт.

Дводенний семінар (11-12 вересня) проходив на базі садиби зеленого сільського туризму «Соколиний хутір» Качанівського палацово-паркового комплексу та фермерських господарств з виробництва сиру, ягідної продукції та меду.

Ідея агрорекреаційного кластера полягає в залученні до співпраці фермерів, підприємців і тих небагатьох, хто в Україні надає послуги зеленого туризму, а також у використанні історичних, культурних «родзинок», якими багата кожна область України. За таких умов усі три сторони можуть заробити, а туристи отримають доступ до цілого спектру надаваних послуг, що тільки посилить бажання людей подорожувати своєю країною.

Семінар проходив 11-12 вересня на базі садиби зеленого сільського туризму «Соколиний хутір» Качанівського палацово-паркового комплексу та фермерських господарств з виробництва сиру, ягідної продукції та меду.

Місце проведення заходу було обрано не випадково, адже таких господарів зелених садиб, як Микола Череп (саме йому належить «Соколиний хутір»), в Україні дуже мало. Тут учасники змогли на власні очі побачити і почути нетрадиційні підходи до вивчення історії України, а також проблеми, з якими стикається той, хто зважився присвятити життя розвитку зеленого туризму в Україні.

За словами учасників семінару, найціннішою для себе вони вважають інформацію про створення бізнес-продукту, а також обмін досвідом та мальовниче місце проведення.

Презентація кластерів

«Такі семінари надзвичайно важливі, вони заповнюють ті інформаційні прогалини, які в підсумку позбавляють людей бажання розвивати подібний бізнес у себе в регіоні», – розповідає координатор проектів громадського руху «За процвітання Черкащини» Тетяна Єщенко.

Уже в жовтні планується провести ще один семінар в Херсонській області.

«Сподіваюся, що такий семінар у найближчому майбутньому проведуть у Київській області, як пріоритетній. Дуже крута ідея організувати захід саме в цій садибі. Впевнена, що я б не відчула так потужно і повністю ідею створення такого виду кластерів, якби все це відбувалося десь в офісному приміщенні, і Микола Череп приїхав і просто розповів би про садибу», — поділилась враженнями представник Київського обласного центру розвитку туризму Вікторія Данилець.

Олександр Лієв, радник Міністра аграрної політики та продовольства України, куратор напрямку сільського зеленого туризму

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою