Міжряддя гібрида КВС 2323 ФАО 260

Зимостійкість гібридів кукурудзи КВС у 2017 році

КВС-Україна 1 лютого 2017 176 0

2016 рік видався урожайним для кукурудзи, проте, осінь не сприяла вчасному збиранню цієї культури майже у кожній області країни. Через дощі, завантаження елеваторів та інші причини, до 20-25% загальних площ знаходяться в полі станом на сьогодні. Поки що немає можливості для збирання кукурудзи в найближчий час через високий шар снігу, тому фермери турбуються про стійкість гібридів до таких умов, перестою в полі і можливості збирання кукурудзи навесні.

Агрономами-консультантами компанії «КВС-УКРАЇНА» було проведено огляд «зимуючої кукурудзи» та проведено оцінку можливих втрат. Оцінка проводилась в Житомирській, Полтавській, Чернігівській та Харківській областях.

Огляд посівів в Житомирській області

В господарствах різних форм власності Житомирщини наприкінці 2016 року в полях залишилось 12 тис. га кукурудзи, згідно останніх статистичних даних. Всі поля мають задовільний стан, а для більш детальної оцінки було проведено огляд демо-поля з гібридами селекції KWS в ТОВ «Агроінвестконтакт» Чуднівського району.

На даному демополігоні залишилось 3 гібриди з лінійки UNIQUEDENT КВС 2323 ФАО 260, КВС 2370 ФАО 280 та гібрид КЕРБЕРОС ФАО 310. Першим позитивним фактором зимуючих гібридів є те, що при проведенні дослідження не виявлено вилягання чи перелому стебла жодної рослини, також відсутній відрив чи відпадання качана від стебла. Що ще раз підтверджує фактор стійкості даних гібридів до вилягання та опадання качанів, а це є наслідком ремонтантності гібридів. Дана ознака надає гібридам підвищену стійкість до фузаріозу стебла, що спричинене збудником гриба Fusarium graminearum в кінці вегетації.

Наступним позитивним фактором є те, що на качанах та на зерні кукурудзи відсутнє пошкодження фузаріозними грибами Fusarium graminearum та Fusarium moniliforme. Дану стійкість до фузаріозу качанів вдається досягти за рахунок меншої кількості обгорток качана та їхньої рихлої консистенції на час закінчення вегетації, що позитивно впливає на швидкість вологовіддачі. Відповідно, чим швидше проходить вологовіддача зерна в осінній період, тим меншою є ймовірність пошкодження при всіх негативних погодних факторах осінньо-зимового періоду, а саме: підвищеній вологості повітря та дощів. На день огляду вологість середнього зразка зерна становила: КВС 2323 ФАО 260 — 20,8%, КВС 2370 ФАО 280 — 20,8%, КЕРБЕРОС ФАО 310 — 20,5%.

Підсумовуючи, можна з впевненістю ще раз наголосити про унікальність гібридів — один гібрид може поєднувати в собі всі бажані характеристики та задовольнити потреби будь-якого агронома.

Огляд посівів в Полтавській області

Станом на 1 грудня 2016 року в Полтавській області в полі залишалися незмолоченими близько 140 тис. га кукурудзи. Насамперед, це зумовлено великою кількістю опадів, що випали за осінь 2016 року і не дали можливості сільгоспвиробникам вчасно зібрати врожай. Хоча кукурудза витримує зимові умови, але все-таки існують певні ризики втрати врожаю від вилягання рослин або пошкодження зерна у качанах хворобами та шкідниками. Огляд деяких площ кукурудзи в січні 2017 року в Полтавській області показав, що гібриди селекції KWS знаходяться в хорошому стані, несприятливі погодні умови нівелюються гарною стійкістю гібридів до вилягання.

ТОВ «Білагро», Великобагачанський район

Поле площею 87 га було засіяне гібридом КАРІФОЛС ФАО 380 для силосних потреб. Заклавши достатню кількість силосу, господарство вирішило залишити цю площу для зернових потреб, оскільки величина качанів та вологість зерна були задовільними для цього. Посів молотити ще не починали. Ґрунт піщаний. Попередник соняшник. Дата посіву 18-20 квітня 2016 р. Густота стояння — 65-70 тис. рос./га. Висота снігового покриву 18-25 см. Відмічається повна відсутність рослин із зламаним чи похиленим стеблом навіть під вагою снігу та важких качанів. В серцевині рослин хвороби та пошкодження відсутні. Качани великі з кількістю рядів 16-18. Вологість зерна 20,6%. Міцна та здорова склеренхіма стебла дасть змогу кукурудзі перестояти несприятливі погодні умови та забезпечить нормальні умови збирання врожаю у зручний для сільгоспвиробника час.

СФГ «С.Г.М.», Глобинський та Великобагачанський райони

На полі залишилося 50 га гібриду КАЙФУС ФАО 330. Попередник соняшник. Качани повноцінні, без ознак сажкових та пліснявих хвороб. Рослини мають чисту паренхіму. Вилягання немає. Вологість зерна 21,5%. Дуже рідко (до 1%) є недорозвинені в літній період рослини, що похилилися, які на якісні та кількісні показники врожайності не впливають. Також поодиноко трапляються рослини із зламом під волоттю, що зменшує опір рослин вітру і є більше позитивним, ніж негативним явищем. Густота стояння рослин — 60 тис/га. Змолочено невелику ділянку з краю поля, тому точна врожайність невідома.

ТОВ «Промінь-Приват», Миргородський район

На полі загальною площею 95 га залишилося близько 45 га незмолоченого гібриду КВС 381 ФАО 350. Він найкраще підходить для перестою і дуже гарно опирається вітрам. Попередник кукурудза. Дата посіву 12 травня 2016 р. Міжряддя 56 см. Висота снігового покриву 25-35 см. Густота стояння 60-64 тис. рос./га. Вологість зерна 25,7%. Стан посівів добрий. Навіть крайні рядки витримують зимові умови – рослини зовсім не мають переломів стебла. Поздовжній розріз нижньої частини стебла показав, що серцевина немає проявів хвороб та повністю здорова. Врожайність на даному полі склала 8,9 т/га.

Огляд посівів в Харківській області

Згідно даних з головного управління АПР у Харківській області не зібрано ще 31 тис. га кукурудзи. Повідомляється, що стан посівів кукурудзи оцінюється як задовільний. Полеглих рослин дуже мало, навіть за умови постійного перепаду температур та сильних опадів у вигляді дощу та снігу. Відмічається відсутність грибкової інфекції у стеблах рослини.

Був оглянутий виробничий посів гібриду ЕМІЛІО ФАО 250 в ТОВ «Печенізьке» з метою оцінки даного гібриду на стійкість до вилягання у зимовий період та його придатності до збирання у зимово-весняний період.Поле знаходиться в ТОВ «Печенізьке», с. Новий Бурлук Печенізького району Харківської області. Площа посіву – 160 га. Попередник – озимий ріпак (загинув).Тому оранки та внесення мінеральних добрив не було. Посів дещо зріджений через пошкодження дротяником.

Під час огляду полеглих рослин не виявлено. Стебла рослини і серцевина в нормальному стані. На рослинах зафіксовано пошкодження стебла кукурудзяним метеликом, але навіть це не призвело до вилягання. Вологість зерна на момент візиту складала 22,8%.

Огляд посівів в Чернігівській області

Під час огляду товарного посіву гібрида ЕМІЛІО ФАО 250 в ТОВ «Обрій ЛТД» Талалаївського району Чернігівської області на площі 15 га вилягання рослин не було виявлено. Товщина снігового покриву становить 30 см. Качани без ознак ураження хворобами. Вологість на час візиту становила 22,5%. На окремих рослинах виявлено пошкодження личинкою стеблового метелика, проте це не призвело до вилягання за рахунок міцного стебла. Ризиків втрат урожаю на даному полі – немає.

Підводячи підсумки по оглянутим полям, можна сказати, що у всіх описаних регіонах проблеми вилягання, пошкодження гібридів хворобами чи шкідниками не зафіксовано. Це все завдяки ремонтантності гібридів селекції KWS, що сприяє вищій стійкості до вилягання та патогенів за рахунок міцнішого стебла. Тому, якщо існує ризик перестою гібридів в полі, зимового чи весняного збирання наші гібриди є найбільш придатними для цього.

Матеріал підготували агрономи-консультанти відділу кукурудзи і олійних культур ТОВ «КВС-УКРАЇНА»:

Нерода Анатолій Васильович, агроном-консультант в Житомирській області

Каламбет Віталій Володимирович, агроном-консультант в Полтавській області

Харсун Богдан Олександрович, агроном-консультант в Чернігівській області

Добренький Олександр Анатолійович, агроном-консультант в Харківській області

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою