Форсунка трактора John Deere 8400

Щоденник тракториста: Як підготувати трактор до посівних робіт

Служба новин 27 лютого 2017 1107 0

Хоча сам я і виріс у селі, але, на жаль, у мене не було на подвір'ї трактора John Deere чи комбайна Claas. Самі ж добре знаєте, скільки це коштує. Щоб проїхатися на тракторі ми з друзями бігли до місцевого тракториста, який на той час мав трактор МТЗ-82, зранку до вечора з ним орали городи і слухали цікаві історії з робочих буднів. У мене завжди була мрія хоч раз потрапити на машинно-тракторну станцію, розібрати трактор і відчути себе справжнім трактористом.

Тепер у Traktorist.ua накопичився достатній досвід, ми подружилися з багатьма господарствами, тож я міг не просто попроситися на будь-яке з них, а ще й вибрати, куди саме хочу поїхати.

І ось я поїхав на практику у господарство ДПДГ «Шевченківське» Київської області, де проводився ремонт тракторів — до посівної активно готували вісім тракторів John Deere 8400. Мене зустріла команда таких «матьорих» мужиків, які з будь-якого недосвідченого хлопця зроблять справжнього тракториста. Тепер я повністю відповідаю посаді керівника сайту Traktorist.ua.

Підприємство, у яке я потрапив, не є типовим. ДПДГ «Шевченківське» входить до складу Інституту біоенергетичних культур та цукрових буряків при НААН України. Державне підприємство ще з 1927 року зберігає свою структуру та надбання. «Шевченківське» займається тваринництвом, славиться неабиякою врожайністю українських сортів пшениці та на сьогодні є єдиним в Україні господарством, що вирощує насіння цукрових буряків.

Планування та дорога до машинно-тракторної станції

Ну що, почнемо проходити практику разом?

Планування у  ДПДГ «Шевченківське»

День у ДПДГ «Шевченківське» починається з планування, яке проводить директор господарства Олег Вікторович Балагура. Саме на такому ранковому зібранні почався й мій перший день практики. Коли всі плани та задачі на день були визначені, Олег Вікторович відправив мене разом з головним інженером Володимиром Миколайовичем Денцюрою до майстерні, де саме ремонтували трактори.

Як розповів головний інженер, у господарстві є 16 тракторів John Deere 8400. Трактори ще 1997 року, але в них ще є «порох у порохівницях». Володимир Миколайович пояснив, що використання однієї моделі спрощує ремонтні роботи та забезпечення запасними частинами. Така система була запроваджена ще за радянських часів. Значно легше формувати ремонтний фонд, оскільки одна запчастина підходить до 16 тракторів.

Володимир Миколайович розказав, що час ремонту 8 тракторів John Deere 8400, при наявності запасних частин, займає два тижні, а затрати на їхній ремонт сягають близько 250 тис. грн.

«Бувають такі моменти, що під час оранки у полі виходить з ладу трактор, наприклад, «вистрілює» колесо. Щоб процес оранки не затягувався — зняли колесо з іншого трактора та замінили прямо на полі. Процес ремонту проходить швидко, робота триває, а зіпсоване колесо до весни відновлюємо», — додає Володимир Миколайович.

На вході на територію МТС нас зустрів справжній український раритет — гусеничний трактор ХТЗ Т-74. Мені розказали, що трактор не на ходу, він як пам’ятник українському тракторобудуванню милує око кожного та стоїть на варті порядку ДПДГ «Шевченківське».

Трактор ХТЗ Т-74 на варті порядку у ДПДГ «Шевченківське»

Щойно прибули до майстерні, мені негайно видали справжню «спецівку» й почалося життя тракториста.

Новоспечений практикант у справжній трактористській спецівці

У майстерні кипіла робота, трактористи ремонтували техніку.

Тракторна майстерня у ДПДГ «Шевченківське»

Тут кожен із працівників має свою історію: хтось ще зі школи мріяв про цю професію, хтось після армії пішов працювати, але кожен по-справжньому любить свою роботу.

Ремонт бортової та бортування коліс трактора

Ну що ж, потрібно приступати до ремонту, посівна не за горами!

Для початку разом з Василем Євгеновичем Кінзельським взялися ремонтувати його «годувальника».

Василь Кінзельський, тракторист ДПДГ «Шевченківське»

«Ремонт трактора — це справа неважка, головне знати, що і як ти маєш робити. Я на тракторі працюю вже понад 13 років», — говорить дядько Василь.

Чоловік розповідає, що трактор John Deere 8400 має 6-ти циліндровий двигун об’ємом 8,1 л та номінальною потужністю 220 к.с. Вага трактора більша 8.5 т. John Deere 8400 має напівавтоматичну коробку передач 16*4 та може рухатись зі швидкістю до 40 км/год.

Трактор, легко кажучи, вже не новий, тому підшипники зношені й потребують заміни. Почали з ремонту бортової, оскільки кардан там вже спрацьований і є шат у колесі. Процес ремонту у нас зайняв декілька годин. Потрібно було розібрати бортову, вибити старі сальники, підшипники та замінити все на нове. Збирання ж пройшло «на ура» — нам на допомогу прийшли інші трактористи, як кажуть, «гуртом і батька добре бити». Бортову зібрали, залили мастило та приступили до бортування колеса. Більшість людей думає, що бортувати колесо від трактора важко й процес потребує багато часу. Як виявилось, не так це й важко. А ще коли біля тебе трактористи з 20-річним стажем, колесо бортується за 10 хвилин.

Заміна термостатів трактора

Оптимальна робоча температура двигуна трактора повинна складати близько 87 градусів, але може досягати і 97 градусів, при цих температурах двигун працює нормально. Як розказує Василь Євгенович, останнім часом у тракторі почав перегріватися двигун, причин цьому може бути кілька.

З самого початку потрібно перевірити термостат — пристрій, що забезпечує сталість температури двигуна. Коли термостат виходить з ладу, двигун буде перегріватись. Термостати ремонту не підлягають — потрібно проводити заміну. У тракторі John Deere 8400 їх стоїть два. При огляді термостату ми помітили, що він деформований. Це й стало причиною перегріву двигуна. Швиденько проводимо заміну та переходимо до налаштовування форсунок.

Ремонт та налаштування форсунок трактора

Майстер-клас по ремонту форсунок для мене проводив Микола Миколайович Строцинський — завмайстернею. Він детально розповів та показав, як потрібно проводити ремонт та налаштування форсунки двигуна трактора John Deere 8400.

Микола Миколайович Строцинський, завмайстернею ДПДГ «Шевченківське», налаштовує форсунки трактора John Deere 8400

Пан Микола розказав, що розпилення дизпалива повинне бути різке, у вигляді туману. Якщо розпилення плавне — потрібно ремонтувати та налаштовувати форсунки. Ремонт проводиться методом підбору спеціальних шайб (0,1 мм товщини шайби відповідає 10 атмосферам). Форсунки повинні розпилювати під тиском 290 атмосфер, але можна збільшити до 300, тому що після дня роботи тиск нормалізується.

«Багато залежить від того, яке дизпаливо залити. Коли дизельне паливо неякісне, форсунки можуть приклинити, потім почнуть «лити». Тиск розпилення у них порушиться, що призведе до зменшення потужності двигуна, він почне диміти, витрати палива збільшаться, трактор буде заводитись гірше», — додає Микола Миколайович. Для налаштування форсунок використовують спеціальний пристрій. Сам пристрій має просту конструкцію, але без нього форсунки правильно не налаштуєш. Виявляється, конкретної назви він не має, так і називається «пристрій для налаштовування форсунок».

Виставлення розвал-сходження коліс трактора

Також трактористи поділилися зі мною своїм досвідом і щодо виставлення розвалу-сходження коліс трактора.

Як розповів тракторист Олександр Володимирович Кащук, розвал-сходження у John Deere регулюється за допомогою тяг, які потрібно плавно з обох боків підкручувати так, щоб похибка не перевищила 3 мм.

«У книжках пишуть, що похибка не повинна перевищувати 2 мм, але за роки мого досвіду роботи трактористом скажу, що вона може допускатись до 3 мм, більше 3 — буде «гризти гуму», — вважає Олександр Володимирович.

Олександр  Кащук налаштовує розвал-сходження коліс трактора John Deere 8400

Виміри розвалу-сходження потрібно проводити як спереду так і ззаду колеса (від центу до центру). Наприклад, якщо спереду буде 150 см, то і ззаду колеса повинно бути 150 см — похибка може складати не більше 3 мм.

Підсумки практики

Ну що ж, підведемо підсумки моєї практики разом?

Підсумки практики

Можу з впевненістю сказати, що мрії таки збуваються. Я побував на МТС, зі справжніми трактористами ремонтував трактори, а найголовніше — отримав величезний трактористський досвід.

За час мого перебування у господарстві я ремонтував бортову, бортував колеса, отримав навички у ремонті форсунок, навчився замінювати термостат, регулював розвал-сходження коліс і познайомився з супертрактористами, біля яких і я відчув себе трактористом. Можливо я ще не зовсім досвідчений, але все попереду. І не даремно я так написав. Трактористи запросили мене випробувати відремонтовану техніку на ділі, приїхати навесні на посівну. Тому невдовзі читайте, як я буду приймати участь у посівні, яка проходитиме в ДПДГ «Шевченківське».

Ігор Мирончук, Traktorist.ua

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою