Озиме жито на полях «Вега Агро»

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»: Озиме жито на полях «Вега Агро»

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 15 березня 2017 193 0

У січні стартував проект АгроПолігон, у рамках якого ми обіцяли вам слідкувати за розвитком рослин та повідомляти про усі зміни на полях. Дочекавшись, коли з полів зійде сніг, команда SuperAgronom.com разом з представниками насіннєвої компанії «КВС-УКРАЇНА» узялася за перевірку стану посівів озимого жита.

У поле зору нашої команди знову потрапили поля ТОВ «Вега Агро» на Житомирщині. Спільно з агрономом господарства ми провели огляд рослин, вивчили можливі проблеми та побачили наслідки аномальної посівної кампанії минулої осені.

До господарства «Вега Агро» в селі Осівці на Житомирщині ми завітали 9 березня. Саме в цей час тут почали підживлення озимого жита.

Віктор Петрашенко

Віктор Петрашенко, головний агроном фірми, розповів нам, що перебігом перезимівлі задоволений повністю: «У порівнянні з минулим роком різниці я не бачу. Жито перезимувало нормально, вторинна коренева система відростає. Густоту поки що не рахували. Посіяли ми жито за нормою 2 млн схожих насінин на га, а скільки зараз стебел ― то буде підрахунок після підживлення. Внесення добрив почали сьогодні вночі, 9 березня. Працювала «Роса». Норма підживлення ― 200 кг/га аміачної селітри у фізичній масі».

Читати по темі: АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»: Озиме жито та яра пшениця

Озиме жито

Розкидач міндобрив «Роса» в господарстві використовується вперше. Головна його перевага полягає в можливості проведення підживлення в більш ранні строки, коли ще тяжко завести в поле звичайні агрегати. Він не так сильно грузне в мокрій землі, внаслідок чого лишає менш глибокі сліди та не пошкоджує посіви. Така техніка коштує недешево, тому своєї «Роси» в господарстві поки що немає, використовують орендований агрегат.

Серед проблем на полі можна відзначити лише нерівномірність глибини висіву, що призвела до неоднорідних сходів озимого жита. Агроном пояснює таку картину особливостями підготовки та станом ґрунту на момент посіву.

У полі

Попередником жита була цілина. Через це провести ідеальне вирівнювання поверхні не було змоги. До того ж піщаний ґрунт і засуха часто перешкоджали рівномірному заглибленню сошників. Внаслідок цього насіння, що потрапило глибше, сходило довше, сформувало менше пагонів і відстало в розвитку.

«Рослини всі перезимували, загибелі немає. Коренева система здорова, розростається, іде відростання вторинної кореневої системи. По системі вирощування зараз найкритичніший момент ― підживлення азотом. Тому потрібно дивитись на стан поля, щоб визначити скільки азоту планувати на даний період. Якщо рослини розвинуті нормально, нормальний вихід із зими, є добрих 3-5 пагонів, потрібно 50-60% від запланованої дози азоту вносити по мерзло-талому ґрунту. Саме по мерзло-талому, тому що озиме жито починає вегетацію раніше, ніж озима пшениця ― при 2-3оС», ― говорить представник компанії «КВС-УКРАЇНА» Ігор Давидюк.

Щодо подальшого догляду за озимим житом, головний агроном «Вега Агро» розповів, що планує провести лише фунгіцидну обробку у фазі виходу в трубку.

«По хворобах одна проблема у жита ― це бура листова іржа. Працюємо комбінацією тебуконазолу і пропіконазолу. Щодо прогнозів сплеску захворюваності цього року, не мені прогнозувати ― хай наука прогнозує, а ми будемо дивитись по полю і працювати», ― зауважує Віктор Петрашенко.

Описав агроном і ситуацію з перезимівлею інших озимих культур. За його словами, ріпак перезимував прекрасно, незалежно від сорту чи виробника насіння. А от стан пшениці більш нерівномірний, залежно від попередника.

Найкраще розвинута озима пшениця, яку сіяли по картоплі. У нормальному стані і поля після сої та люпину. А ось одна ділянка, засіяна після соняшнику, трохи більш проблемна.

На цьому ми не припиняємо обстеження полів і обов’язково продовжимо слідкувати за розвитком озимого жита у «Вега Агро». Будьте певні: ви, як завжди, дізнаєтеся першими про всі особливості його вирощування. Чекайте наступних польових репортажів та слідкуйте за ними на Kurkul.com!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою