Фернандо Фунес – фермер, який розпочав органічну революцію на Кубі

Фернандо Фунес – фермер, який розпочав органічну революцію на Кубі

Служба новин 20 вересня 2015 226 0

Теорія «агроекології» Фернандо Фунес Монцоте націлена на вирощування органічних фруктів та овочів. Фермер ставить собі за мету надихати інших використовувати свої землі якомога ефективніше.

Як і більшість «присадибних» історій, історія цього фермера розпочинається з боротьби проти суворості та несправедливості. Фернандо Фунес Монцоте – агроном з вищою освітою, який чотири роки тому оселився на скелястому схилі поблизу Гавани, повністю вкритому чагарниками. Після переїзду фермер одразу почав копати колодязь у скелястому ґрунті. Сусіди спочатку думали, що він божевільний, або ще гірше – дилетант з химерним ступенем кандидата наук, чиї балачки про «агроекологію» розіб’ються об жорстокі реалії кубинського сільського господарства.

На той час у Фернандо Фунеса не було навіть дрелі; він з помічником сантиметр за сантиметром пробивалися крізь кам’яну породу, озброївшись лише киркою та деяким ручним приладдям. Ця робота зайняла 7 місяців, і тільки через 15 метрів вони таки знайшли джерело прохолодної кришталево чистої води.

Фермер Еудалдо Гарсія обходить свої посіви на фермі Фінка Марта. Восьмигектарну органічну ферму було засновано чотири роки тому Фернандо Фунесом Монцоте поблизу Гавани

«Для мене це дійсно стало метафорою агроекології. Просте поєднання тяжкої роботи і наполегливості дало результат, який сам себе перевершив», – зазначає 44-річний Фернандо Фунес, посилаючись на екологічно налаштовані методи управляння сільським господарством, які він вивчав у Нідерландах.

Сьогодні аграрій є найпопулярнішою фігурою у кулінарних колах на Кубі. Восьмигектарна ферма Фінка Марта, названа на честь матері, постачає органічну продукцію у найбільш відомі гаванські приватні ресторани, які славляться своєю репутацією «їдалень натхнення». Фернандо Фунес вирощує більш ніж 60 видів овочів, фруктів та зелені, грядки для яких розташовуються на терасах, що спеціально призначені для економії води. А насадження чагарників дають змогу розподілити пасовища худоби та слугують ідеальною домівкою для птахів. Більш того, минулого року вулики фермера дали близько 1,5 тон меду. Місцева система зрошування майже повністю працює від сонячної енергії, крім того, Фернандо Фунес має «біосистематизатор», який видобуває метан з гною і подає його до кухонної плити, де він горить чистим синім полум`ям.

Аграрій дотримується досить радикальних поглядів щодо аграрної культури на Кубі. На його думку, вона не прогресує, а навпаки – регресує. Фермер вважає, що ефективне використання ресурсів сільського господарства є альтернативою як для капіталістичної, так і для катастрофічної державної моделі фермерства, започаткованої ще в 60-х роках, і спадщиною якої є імпорт 60-80% їжі.

Фернандо Фунес вбачає єдиний шанс на виживання кубинської сільської культури у відновленні відносин з США. На його думку, саме це дасть змогу заявити про себе на карті світової економіки.

Італійський салат, вирощений на фермі Фінка Марта, який коштує $10 в Ель Літоралі, Гавана

За словами вченого, його ціль – дати кубинським фермерам можливість пристосуватися в той час, коли вже сотні махнули на сільське господарство рукою і переїхали до більш урбанізованих районів.

«Якщо ми не хочемо, щоб іноземні аграрії домінували у сільському господарстві Куби, ми повинні дати можливість кубинцям залишитися на своїх фермах», – підкреслює Фернандо Фунес, який виріс на сільськогосподарській дослідницькій станції, де його батько був вченим, а мати працювала біологом.

Двічі на тиждень Фернандо Фунес завантажує свою стареньку «Ладу» руколою, помідорами чері, цикорієм і бобовими та відвозить їх до ресторанів у столицю. Ці продукти практично невідомі більшості кубинців, але широко використовуються шеф-кухарями модних ресторанів, що пристосували своє меню для туристів, іноземців та резидентів Куби, які шукають щось витонченіше за місцеві страви.

«Все більше кубинців відкривають для себе ці незвичні овочі, розширюючи, таким чином, свій кругозір», – зазначає головний шеф-кухар кафе Ель Літораль Алайн Рівас.

Це кафе розташоване на березі океану на бульварі Малекон, за квартал від посольства США. Тут відвідувачі можуть скуштувати свіжі органічні салати з інгредієнтами з ферми Фернандо Фунеса. Звісно, ціна в діапазоні $8-10 за салат пересічному кубинцю не по кишені, та Алайн Рівас зазначає, що серед його гостей все ж переважають місцеві жителі.

Шеф-кухар завчасно планує своє меню, спершу обговорюючи його з фермером, що також є новомодною, досі нечуваною зухвалістю для Куби. Декілька років тому лише одиниці мали стаціонарний телефон, а зараз Фернандо Фунес тримає зв`язок з шеф-кухарями, власниками ресторанів та іншими покупцями через електронні листи або смс, що дозволяє вдало спланувати та зекономити час.

Більшість ферм на Кубі так не працюють. Вони вирощують занадто багато культур, з урахуванням того, що значна частина їх врожаїв буде втрачена, тому що у них немає можливості швидко потрапити на ринок. Наслідком такого підходу є зниження цін протягом зимового сезону. А в літні місяці високий попит на овочі, такі як салат та томати, провокує дефіцит цих продуктів на ринку, бо вони швидко псуються, а фермери, в свою чергу, не хочуть ризикувати і нести збитки.

«Деякі проблеми можна вирішити шляхом більш ефективного розподілу та злагодженості у співпраці. Вирішення цих проблем включатиме покращення техніки та використання новітніх технологій у господарстві», – зазначає Фернандо Фунес.

Нещодавно президент Куби Рауль Кастро передав мільйони гектарів непродуктивної державної землі у володіння приватних аграріїв і кооперативів з метою знизити імпорт закордонної їжі. Але ця спроба не принесла очікуваних результатів. На ринках можна побачити велику кількість різноманітних овочів та фруктів, проте ціна вже не є такою низькою, тому що в цей процес втягнуто багато посередників.

Робітники ферми Фінка Марта діляться зворушливим моментом

Насамперед нищівна бюрократія сільського господарства Куби досі не дає можливості фермерам імпортувати трактори, вантажні автомобілі та іншу сільськогосподарську техніку, яка б могла підвищити виробництво продукції і тим самим знизити ціну. Уряд обіцяє створити оптові ринки інструментів та інших матеріалів сільського господарства, та досі ця ідея так і не була введена у практику.

Фернандо Фунес подумує модернізувати свій автомобіль у рефрижераторну вантажівку. В той же час, до свого звичайного маршруту він додав пологовий будинок, як частину місії. Також фермер планує додати доставку щотижневої «свіжої корзини» деяким сім`ям. За його словами, для цього йому не потрібно більше землі – свої врожаї він може підвищити більш інтенсивними методами господарства. Аграрій зацікавлений у залученні інших кубинських фермерів до агроекології, переваги якої вони зможуть відчути на власних землях.

«Не має значення, як ви називаєте систему. Що насправді важливо, так це використання природних ресурсів і можливостей для фермерів, завдяки яким вони зможуть плідно працювати на своїй землі», – запевняє Фернандо Фунес.

Джерело: Тheguardian

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою