Аграрії Запоріжжя працюватимуть з новим фінансовим інструментом

8 лютого 2018 102 0
Загалом по Україні вже оформлені 207 аграрних розписок.
Kurkul.comЗагалом по Україні вже оформлені 207 аграрних розписок.

У запорізькій області 6 лютого впровадили аграрні розписки. З цієї нагоди сільгоспвиробники області зустрілися з представниками Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні», Мінагрополітики, Мін’юсту. Про це повідомляє національний прес-клуб «Українська перспектива».

Запорізьких аграріїв під час зустрічі цікавили ризики, які можливі при роботі з новим фінансовим інструментом. Приміром, якщо заставою за ним виступає майбутній врожай, то яким чином може розгортатися ситуація, якщо сільгоспвиробникові не вдасться зібрати його в тих обсягах та тієї якості, на які розраховував? Причому через незалежні від аграрія причини: Запорізька область знаходиться в зоні ризикового землеробства, тому негативні природно-кліматичні сюрпризи тут не рідкість.

За словами керівника Програм IFC з розвитку фінансування агросектору Лії Сороки, залежність аграріїв від кліматичних та інших ризиків притаманна не лише Запорізькій області. Природна стихія може знищити врожаї навіть у тих сільгоспвиробників, які зазвичай працюють у сприятливих та стабільних умовах.

«Щоб захистити врожай від природних та інших ризиків і запобігти серйозним збиткам, сільгоспвиробники повинні користуватися послугами агрострахування. Агрострахування має бути доступним для них», — порадила вона.

За словами заступника голови Запорізької ОДА Олександра Бабаніна, фінансування польових робіт в області складає 5,8 млрд грн, з яких трохи більше 800 млн грн — запозичення з банківських структур. Вони доступні не для всіх місцевих сільгоспвиробників.

«Аграрні розписки значно розширюють заставну базу. Новий інструмент фінансування дає економічний поштовх», — зазначив Олександр Бабанін.

В Україні вже оформлені 207 аграрних розписок, завдяки яким сільгоспвиробники змогли залучити 1,4 млрд грн для свого господарювання.

Виконано за допомогою Disqus