Дійзнайтеся, як заощаджувати на сої не втрачаючи продуктивності

АгроМатематика: як заощадити при вирощуванні сої, не втрачаючи продуктивності?

АгроМатематика 13 червня 2017 963 0

Більшість фахівців вважають зернобобові культури, зокрема сою, дуже перспективними — і як учасника сівозміни, і як товар на реалізацію. Вони не втрачають рентабельності, завжди є затребуваними на ринку України та за кордоном. Крім того, бобові — добрий попередник для більшості польових культур. Тому, щорічно посівні площі під даною культурою зростають та усе більше господарств займаються вирощуванням сої.

Як зробити вирощування сої вигіднішим для товаровиробника, як зменшити затрати на гектар та отримати більші прибутки без втрати урожайності та продуктивності посівів? Ми порахуємо витрати на ЗЗР та мікродобрива при вирощуванні сої у спільному проекті з UKRAVIT АгроМатематика.

У розрахунку на конкретний результат

Досвідчені фахівці радять «вкладатися» у поле залежно від запланованої урожайності культури. «Потрібно розуміти, що ми отримаємо з даного поля, щоб знати, скільки у нього вкласти», — цілком слушно говорять вони. Адже невиправдані затрати нікому не потрібні. Тому схему захисту сої розраховують, насамперед, виходячи із запланованого прибутку. Є господарства, які віддають перевагу низькій інтенсифікації виробництва: їм достатньо отримати 1,5–2,0 т/га урожаю, щоб покрити поточні витрати й отримати певний прибуток. Це пов’язано і з умовами господарювання, і з фінансовим становищем підприємства.

Проте більшість господарств налаштовуються на вищі результати, а отже, застосовують технології середньої (із запланованим урожаєм 2,0–3,0 т/га) та високої (з урожаєм 3,0–4,5 т/га і вище) інтенсифікації. Тому й схеми захисту вибирають більш прогресивні.

Тому у першу чергу необхідно спланувати майбутній результат, а вже виходячи з нього планувати і систему захисту та позакореневих підживлень. Соя, як і будь-яка інша культура, потребує особливої уваги при підготовці насіння до сівби, а також у критичні періоди росту і розвитку. Саме на них потрібно звернути увагу, розробляючи систему захисту посівів.

alt

Протруювання насіння

Щоб насіння не пошкоджували хвороби та шкідники уже на етапі сівби, щоб отримати дружні сходи, обов’язковим етапом повинно стати протруювання насіння. Що ж нам порадить український виробник для отримання якісного результату, для аграріїв?

- Низький рівень інтенсифікації виробництва (1,5–2,0 т/га урожаю). Фунгіцидний протруйник Ультрасил Дуо (імазаліл, тебуконазол) захистить насіння від плісняви, фузаріозної гнилі, аскохітозу. Додатково рекомендується застосувати комплекс макро- та мікроелементів Авангард Старт, який підвищить енергію проростання і забезпечить інтенсивний розвиток кореневої системи.

- Середній рівень інтенсифікації (2,0–3,0 т/га урожаю). Фунгіцидний протруйник Супервін (флутриафол, тіабендазол) захистить сою від плісняви, сірої та білої гнилей. Інсектицидний протруйник Матадор Макс (імідаклоприд) захистить від таких шкідників, як дротяники, несправжні дротяники, паросткова муха, совка, та деякі інші, а комплекс макро- та мікроелементів Авангард Старт збільшить енергію проростання насіння та сприятиме росту і розвитку потужної кореневої системи.

- Високий рівень (3,0–4,5 т/га і вище). Потужний протруйник Рестлер Тріо (прохлораз, флудиоксоніл, ципроконазол) захистить від сірої та білої гнилей, фузаріозної гнилі, пліснявіння насіння, антракнозу, аскохітозу. Інсектицидний протруйник та основний мінеральний комплекс рекомендується застосувати такі ж, як і для середнього рівня, а додатково — застосувати ефективне мікродобриво – Авангард Молібден.

Зазначені вище препарати забезпечать надійний та довготривалий фунгіцидний і інсектицидний контроль широкого спектру шкідливих організмів, а також надходження необхідних для проростання насіння елементів. Їхня додаткова перевага — можливість поєднувати у одній баковій композиції.

Рахуємо витрати на протруювання насіння:

- За низької інтенсифікації виробництва на тонну насіння витратимо $1,3, якщо ж застосовувати препарати від зарубіжних виробників, витрати складуть $1,66.

- За середньої інтенсифікації — $5,9, а за використання іноземних засобів — $11,47.

- За високого рівня інтенсифікації — $8,68, при застосуванні препаратів вітчизняного виробництва, а за використання зарубіжних препаратів — $13,74.

Слід зауважити, що норми витрати препаратів UKRAVIT, наведених у схемі, ідентичні нормам витрати препаратам мультинаціональних компаній. Різниця у вартості на перший погляд наче не дуже суттєва, проте якщо порахувати, скільки саме насіння доведеться обробити, вона вийде досить суттєвою. А це ж лише початкова операція!

Досходовий контроль бур’янів

Досі одним з основних лімітуючих факторів які обмежують повноцінне розкриття генетичного потенціалу сої в Україні є бур’яни, тому контролювати їх потрібно особливо ретельно. Внесення досходового гербіциду — обов’язковий етап вирощування культури. В залежності від інтенсивності технології,прогнозованого видового спектру бур’янового угруповання та попередника, рекомендується застосувати:

- Низький рівень. Гербіцид Антисапа Ліквід (метрибузин) проти однорічних дводольних та деяких злакових бур’янів.

- Середній рівень. Бакова суміш гербіцидів Тізер (пропізохлор) та Селефіт (прометрин), які захистять посіви від широкого спектру однорічних злакових та однорічних дводольних бур’янів.

- Високий рівень. Інноваційний гербіцид Селефіт Екстра (прометрин, метрибузин) для захисту від найширшого спектру однорічних дводольних та деяких злакових видів бур’янів.

Отже, досходовий гербіцидний захист обійдеться у перерахунку на гектар в залежності від рівня інтенсифікації у $12,15 (застосування зарубіжних препаратів — $15,43), 29,4 $ (іноземні препарати — $50,56) та $21,5 від вітчизняного виробника (препарати мультинаціональних компаній — $24,9) відповідно.

Грунтові гербіциди UKRAVIT

 

Без грунових гербіцидів (контроль)

1–3 трійчасті листки

Поява 1–3 трійчастих листків — один із перших критичних періодів росту сої, саме у цю фазу необхідно максимально захистити культуру від шкідливого впливу бур’янів. Саме у цей період рекомендується провести післясходову гербіцидну обробку посівів з використанням наступних препаратів:

- Низький рівень. Бакова композиція гербіцидів Флагман (бентазон) та Формула (тифенсульфурон-метил) для захисту від однорічних дводольних бур’янів, зокрема стійких до 2,4-Д та МЦПА. Для підвищення ефективності дії пестицидів рекомендовано використати ПАР Тандем. Задля підвищення урожайності доцільно також застосувати комплекс макро- і мікроелементів Авангард Бобові.

- Середній рівень. Схему захисту можна використати таку ж, як і для низького рівня інтенсифікації.

- Високий рівень. Новітній гербіцид Флагман Екстра (бентазон, ацифлуорфен) для захисту від однорічних та деяких багаторічних дводольних бур’янів а також високоефективного контролю падалиці соняшнику (в т.ч. стійку до трибенурон-метилу та до групи імідазолінів).

1-3 трійчастий лист (праворуч контроль, а ліворуч UKRAVIT)

У скільки ж обійдеться такий захист в перерахунку на 1 га? Проведемо розрахунки: для низького та середнього рівнів $29,48 (іноземні продукти коштуватимуть $38,19), для високого рівня становитиме $30, тоді як зарубіжні препарати коштуватимуть $42.

3–5 трійчастих листків

У більшості випадків саме у цей період виникає необхідність контролю злакових бур’янів, тому доводиться виконувати ще одну гербіцидну обробку. Для всіх рівнів інтенсифікації виробництва рекомендується використовувати гербіцид Квін Стар Макс (хізалофоп-П-етил) проти однорічних та багаторічних злакових видів бур’янів. Для високого рівня додатково також варто застосувати комплекс елементів Авангард Бобові та стимулятор-антистресант Гулівер Стимул (гумат калію, бурштинова кислота, фітогормони) для підвищення урожайності.

3-5 трійчасті листки (праворуч UKRAVIT, ліворуч контроль)

Використання гербіциду обійдеться у $8,12 на гектар (зарубіжний продукт — $15,53), на мікродобрива та стимулятор-антистресант доведеться витратити  $6,50 (закордонні препарати — $10,29).

Бутонізація

Бутонізація — це саме та фаза розвитку сої, коли рослина стає найбільш вразливою до ураження хворобами. Як наслідок, можна втратити значну частину врожаю. UKRAVIT пропонує наступні схеми захисту культури:

- Низький рівень. Фунгіцид Дезарал Екстра (карбендазим, флутриафол) для захисту від борошнистої роси, іржі, септоріозу та антракнозу. Додатково — комплекс елементів мінерального живлення Авангард Бобові для підвищення урожайності.

- Середній рівень. Фунгіцид Дезарал Екстра, мікродобрива Авангард Бобові та Авангард Бор.

- Високий рівень. Фунгіцид Аякс (тіофанат-метил, епоксиконазол, тебуконазол) для захисту від борошнистої роси, антракнозу, іржі, септоріозу, аскохітозу, церкоспорозу, оливкової плямистості. Інсектицид Антиколорад Макс (імідаклоприд, лямбда-цигалотрин) для захисту від совок, попелиць, трипсів, вогнівок, інших. Додатково рекомендується застосувати мікродобрива Авангард Бобові, Авангард Бор та Авангард Сірка+азот+мікро для підвищення урожайності.

Бутонізація-початок цвітіння (ліворуч контроль, праворуч UKRAVIT)

Розрахуємо витрати на засоби захисту та мікродобрива вітчизняного та зарубіжного виробництва:

- Низький рівень інтенсифікації: вітчизняні препарати обійдуться у $10,68 на гектар, імпортні — у $20,31.

- Середній рівень: вітчизняні препарати коштуватимуть $12,38 на гектар, закордонні — $22,72.

- Високий рівень: вітчизняні препарати обійдуться у $23,39 на гектар, імпортні — у $38,45.

«Про результати зараз говорити ще рано. Але я задоволений, бо під сою вносив ґрунтовий гербіцид UKRAVIT, і дав би Бог, щоб я кожен рік мав таке чисте поле сої. Поки що претензій жодних. Фунгіцид і інсектицид UKRAVIT я теж використав цього року, але про ці результати наразі важко говорити. Економічна вигода також є. У мене була не одна пропозиція від інших компаній, але я подивився на пропозицію UKRAVIT і зрозумів, що можна працювати», - говорить керівник СФГ «Козаччина», що в Тернопільській області, Ярослав Бідулька. 

alt
 

Після цвітіння рослин сої

Якщо запланована господарством урожайність становить не більше 15–20 ц/га, після цвітіння вже можна не проводити додаткових захисних обприскувань. Якщо ж господарство планує отримати більш вагомий урожай, необхідно продовжувати захисні заходи. Що рекомендують застосувати після цвітіння сої спеціалісти компанії UKRAVIT? Залежно від запланованого урожаю та рівня інтенсифікації виробництва, це можуть бути:

- Середній рівень. Фунгіцид Аякс, інсектицид Антикліщ Макс (піріміфос-метил, піридабен, ацетаміприд) для захисту від кліщів декількох видів, попелиць, трипсів, вогнівок, совок, соєвої плодожерки, лучного метелика, клопів. Додатково для підвищення урожайності рекомендується застосувати мікродобриво Авангард Фосфор+калій.

- Високий рівень. Фунгіцид Капітал (азоксистробін, епоксиконазол, цуипроконазол) для захисту від пероноспорозу, борошнистої роси, антракнозу, іржі, септоріозу, аскохітозу, церкоспорозу, фузаріозу, сухої гнилі, альтернаріозу, склеротиніозу. Також додатково від застосування даного фунгіциду – подовжується період вегетації. Інсектицид Антикліщ Макс та мікродобриво Авангард Фосфор+калій.

Після цвітіння (ліворуч UKRAVIT, праворуч контроль)

Окрім того, у посівах сої високого рівня інтенсифікації виробництва рекомендовано застосувати перед збиранням Десикант (дикват дибромід).

Отже, які додаткові затрати на гектар необхідні для проведення вказаних операцій? Для середнього рівня — $33,51 (імпортні засоби — $112,47). Для високого рівня, з урахуванням десикації, — $66,81 (зарубіжні засоби —$161,39).

«Препарати хороші, особливо мікродобрива, одразу з урожайності видно результат. Приріст урожаю десь на рівні 3–5 ц/га. Препарати UKRAVIT ми вже протягом п’яти років використовуємо на озимих зернових, сої та частково на кукурудзі. Загалом можу сказати, що це вигідно», – говорить керівник ФГ «Аміла» у Волинській області Павло Деменчук

alt
 

 Усе вирішує підсумок!

Застосовуючи описану комплексну систему захисту та підживлень сої, агроном зможе повністю захистити посіви від основних стресових факторів та запобігти втраті майбутнього врожаю. При цьому, за умови використання вітчизняних препаратів, він суттєво заощадить на кожному гектарі своїх посівів:

- За низького рівня інтенсифікації необхідно буде витратити $59,46 на 1 га замість $88,5.

- За середнього рівня — $118,78 проти $245,28.

- За високого рівня інтенсифікації — $164,96 замість $306,3.

Погодьтеся, різниця у 1,5–2 рази є досить значною, а якість захисту в обох випадках — і при застосуванні перевірених вітчизняних препаратів, і при застосуванні препаратів зарубіжного виробництва — лишається однаковою. Тож чи варто витрачати більше, щоб отримати той самий результат?

З питань продажу та співпраці звертатися: ТОВ «Укравіт Агро», м.Київ, вул.Дегтярівська, 25/1.

Гаряча лінія: 0 800 301 401

© Олена Басанець, SuperAgronom.com, 2017 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою