АгроЕкспедитори в полі господарства «ТВК»

АгроЕкспедиція Соя 2017. Черкаська область: ТВК та Олімп

АгроЕкспедиція Соя 2017 7 серпня 2017 484 0

На третій день АгроЕкспедиції соєвими полями ми стали свідками нового температурного рекорду і відчули його дію на собі «на повну». Температура повітря сягала понад 40 градусів. Але ні агроекпедиторам, ні нашим експертам із «BASF», «Бізон-Тех» та ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» такий екстремальний температурний режим не завадив потрапити на поля Черкащини. Там нас гостинно зустрічали ФГ «ТВК» та підприємство «Олімп».

Соя

Черкаська соя в цифрах

  • В загальноукраїнському виробництві займає частку 6%.

  • Четверта в регіоні за розмірами площ.

  • У 2017 році на Черкащині посіяли 122,8 тис. га сої, що на 4 % більше, ніж у 2016 році.

  • Особливості 2017 аграрного року на Черкащині

  • Високі температури. У нинішньому році на території області переважає спека та сильна засуха. Її дія дуже помітна на «підсушеному» листі сої.

  • Критичний дефіцит опадів. За даними місцевих метеостанція з січня по липень в області випало лише близько 150 мм дощу, з яких 50 мм – у зимовий період. Річна норма опадів для Черкащини –550-600 мм.

  • Погана дія гербіцидів. Аграрії помітили, що цьогоріч через спекотну погоду на посівах погано спрацювали гербіциди – зустрічаються забур’янені поля.

  • Нарощування потужності. Ні високі температури, ні критична нестача вологи не стали на заваді збільшенню площ під бобовими. Підприємства експериментують, із сортами та намагаються адаптуватися до змін клімату.

Технологія напіворганічної сої

Фермерському господарству «ТВК» 17 років. Стартували із 30 га, нині обробляють близько 2700 га. Розповідала нам його цікаву історію дружна команда: на соєвих полях «ТВК» агроекспедиторів зустріли два заступники директора – Володимир Топалов та Олександр Бендерський, а також головний агроном – Віталій Вакулик.

Віталій Вакулик

ФГ «ТВК» вирощує 5 культур – сою, соняшник, озиму пшеницю, ріпак та кукурудзу та має власну лінію виробництва насіння. Є плани й щодо вирощування горіхів і такого екзотичного напрямку як розведення веслоноса — прісноводного осетра.

Інфорафіка ФГ «ТВК»

Але повернемось до головної героїні АгроЕкспедиції – сої. На першому полі, яке показали нам у ФГ «ТВК», ми побачили сорт Прескот, який посіяли після озимої пшениці 7 травня. Норма висіву – 850 тис./га, ширина міжряддя – 19 см, сіялка – Kockerling. Насіння протруювали препаратом Стандак® Топ компанії BASF та обробляли бульбочковими бактеріями Оптимайз 400 1 л/т.

Схема обробітку грунту під сою

  • Лущення стерні

  • Оранка на глибину 28-30 см

  • Весняне закриття вологи

  • Передпосівна культивацію.

Заступник директора розповів – пробували експериментувати з технологіями обробітку, але зробили висновок, що працювати за класичною вигіднішею

Олександр Бендерський

«Робимо зараз лише глибоку оранку та культивацію. Весною намагаємося якомога раніше закрити вологу, дослухаючись при цьому до досвіду наших колег з Херсонської та Одеської областей. Як тільки пішов дощ –відразу робимо подвійне боронування, щоб забрати капілярність та затримати у грунті вологу», — розповідає Володимир Топалов.

Посіви сої фермерського господарства «ТВК» де-не-де були уражені гусінню польового метелика. Щоб вирішити цю проблему, використовували інсектицид Карате Зеон (0,5 л/га).Також вносили від хвороб фунгіцид Аканто Плюс( 0,75 л/га).

Володимир Топалов наголосив – з кожним роком все більше намагаються мінімізувати використання на сої хімічних препаратів. Завдяки такому підходу вирощують сою, яку називають напіворганічною.

«Ми знайшли клієнта, який хоче купувати сою, вирощену по такій технології. В минулому році вже продали йому 400 т. Він залишився дуже задоволеним. І нам ця співпраця сподобалась. Тому цьогоріч ми її продовжили. А в майбутньому плануємо вирощувати органічну сою», — ділиться планами Володимир Топалов.

Оглядаючи поля, ми помітили, що гербіциди не дуже добре виконали своє завдання: часто зустрічались бур’яни. Хоча ознак пригнічення сої не було. Павутинних кліщів на рослинах ми не побачили, «зустріли» лише кілька тріпсів.

Прогнози врожайності. Головний агроном фермерського господарства Віталій Вакулик стверджує – посіви сої нині у гарному стані і «обіцяють» не менше 3 т/га.

«Час збирання врожаю сої буде залежати від погодних умов. Цьогоріч період вегетації сої затягнувся, тому збирання її почнеться не раніше кінця серпня, але не виключено, що воно може початись навіть в кінці вересня», — розмірковує агроном.

На другому полі ми оцінили ультраранній сорт Діона, вегетація якого триває 80-85 днів. Віталій Вакулик зауважив, що технологія вирощування цього сорту ідентична технології на тому полі, яке ми побачили першим. Різниця лише в тому, що сорт Діона сіяли 4 травня технікою Väderstad з шириною міжрядь 25 см. Агроном продемонстрував агроекспедиторам боби сої, по яких вже видно – врожай на стадії дозрівання. Щодо чистоти цього поля, то воно було у такому ж стані, як і попереднє – зустрічалися забур’янені ділянки. Збирати сорт Діона планують в кінці серпня.

«На ранніх сортах спостерігається пожовтіння листя, відбувається відтік асимілянтів з листя до бобів. У цей період відбвається їх налив. І від того яким буде режим тепло- та вологозабезпечення в цьому місяці, буде залежати, який кінцевий врожай сформує рослина”, — вважає експерт ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» Олександр Бондар.

Підприємство «Олімп»: «олімпійська» технологія для сої

У господарстві «Олімп» нам розповіли – намагаються працювати за найкращими технологіями. Виправдовують назву господарства – намагаються бути справжніми «олімпійцями», працюють на найвищий результат.

Іван Косенко

Підприємство «Олімп» має близько 3 тис. га сої. Його земельний банк в цілому – 17 тис. га. Оскільки керівництво бачить, що у вирощуванні сої є перспектива – площі під цієї культурою планують збільшувати.

Зустрічали агроекспедторів виконавчий директор Іван Косенко та головний агроном Володимир Кодола. Останній, до речі, зізнався – 2017 рік змусив його багато експериментувати: на полях доводиться бувати чи не щодня. З ним згоден і директор. Іван Косенко каже, що рік видався справді специфічним і нелегким.

«Цьогоріч потрібно думати, щоб не здати минулорічні позиції. За останні 7 років таких природних катаклізмів не було. Але, якщо наші сусіди отримують на 1,5 т/га пшениці менше, ніж ми, то це вже показник для нас. Хто не попереду – той випадає з обойми», — розмірковує Іван Косенко.

За його словами, за показниками опадів Черкащина з кожним роком все більше наближається до Херсонської та Миколаївської областей. Ми з прикрістю відзначили – це справді так. Майже ідеальні, чисті від бур’янів, з оптимальною густотою посіви виглядали «втомленими» від спеки – навіть під вечір листя сої було зів’яле.

«Як люди, які отримували 5 т/га, ми дивимось на цю ситуацію з болем. Все зроблене для того, щоб отримати хоча б 3,5-4 т/га. Але цьогоріч я тут бачу лише приблизно 2, 5 т/га», — журиться, показуючи на поле, головний агроном. А ми поцікавились, яка ж технологія вирощування сої практикується у екстремальних умовах і перевірили як вона працює на двох полях.

Обробіток грунту. Першим елементом адаптації технології до засухи стала відмова від оранки. Поля обробляються дискуванням або застосовується поверхневий обробіток на глибину посіву культури. На полях, які ми оглянули, робили лише дискування на 10-12 см після збирання врожаю попередника. Весною закривали вологу боронуванням і передпосівною культивацією на 5 см.

Володимир Колода

Міндобрива. Вносили амофос – 80 кг/га.

Посів. Перше поле, яке ми оглянули першим, –180 га, сорт Опус. Попередник – соя, норма висіву – 650 тис./га, нині густота сформована густота 450-500 тис. рослин на 1 га.

Захист посівів. Агроном розповів – схему гербіцидної обробки цьогоріч використовували експериментальну. Після посіву – препарат Примекстра ТЗ Голд (4 л/га) та Раундап Макс (1 л/га). Останній препарат, каже, були вимушені використовувати тому що весняна культивація не могла справитися із бур’янами на 100 %. Також в схемі є гербіциди Базагран (1,5 л/га) та Хармоні (4 г/га). Через 5 днів обробку Базаграном та Хармоні повторювали в тому ж дозуванні. Від такої схеми агронома відговорювали представники компанії, які виготовляють препарати. Каже – ризикнув і не послухався, тому й має в результаті чисте поле. Для захисту від хвороб – Амістар Екстра по 0,7 л/га. Перша обробка цим препаратором проводилась під час бутонізації, друга – у фазі наливу бобів.

«Цьогоріч навіть Раундап діяв погано. Посуха спричинила ранній стрес рослин: вони вкрились товстим шаром воскового нальоту. Ефективність гербіцидів була дуже низькою. Тому агрономам довелось робити нестандартні кроки: підвищували дозування чи додавали прилипач», — розповідає представник «Бізон-Тех» Юрій Заваденко. Володимир Кодола планує зібрати з першого поля не менше 2,5 т/га, проте наші експерти стверджують – врожайність тут може стартувати й від 3 т/га. Поле чисте, рослини здорові, все що потрібно їм нині – опади.

Друге поле у нашому маршруті на Черкащині захищали за класичною схемою. Попередником для сої тут була озима пшениця. Технологія вирощування відрізнялась лише тим, що Базагран (3 л/га) та Хармоні (8 г/га) вносилась за один раз. Таку методику рекомендують виробники, хоча в цьому випадку вона спрацювала трохи гірше: частина бур’янів вижила і тепер випередила в рості основну культуру.

Агроном сподівається, що врожайність на цьому полі буде як і на попередньому – від 2,5 т/га, а, може, й більше. Адже тут випало на 10 мм вологи більше, і вони можуть стати вирішальними.

Юрій Заваденко — представник компанії «Бізон-Тех»

«Крім природних умов, на врожайність сої впливає ще й сума коштів, вкладена в урожай. Тут сподіваються отримати стабільний врожай сої вище 3 т/га, але керівництво розуміє, що для такого результату витрати на гектар сьогодні мають бути не менше 14-16 тис. грн. В такому разі, навіть урожайність сої 2 т/га дозволяє отримати прибуток», — говорить Олександр Бондар, експерт ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК».

Третій день АгроЕкспедиції Соя 2017 добіг кінця на полях підприємства «Олімп». Ви вдячні всім, хто нас гостинно зустрів на Черкащині, також нашим надійним експертам Юрію Заваденку, Олександру Бондару та Володимиру Хоменку.

До зустрічі на полях Полтавщини!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою