Володимир Топалов: Закон про ринок землі «доточувала» слабка команда

27 березня 2021 463 0

Володимир Топалов — фермер із Київщини і керівник фермерського господарства «ТВК». Працює на землі більше 20 років і після запуску вільного обігу готовий її купувати.

Про те, як аграрій оцінює зняття мораторію на продаж сільгоспземель, які плюси і мінуси є в законопроєкті про обіг сільгоспземель та де він планує брати кошти на землю, Володимир Топалов розповів у бліцінтерв'ю.

Kurkul.com: Яким буде сценарій запуску ринку землі?

Володимир Топалов: Закон про обіг сільгоспземель, який прийняли в кінці березня 2020 року, як на мене, недопрацьований. Тому варто-таки було його «підточити» і вже тоді голосувати. Але найперше, що треба було зробити напередодні, — провести референдум і запитати в людей, знімати мораторій на продаж землі чи залишити.

На жаль, в Україні досі немає державного банку, який би дав нам, аграріям, які працюють на цій землі уже довгий час і з певним досвідом, кошти на її купівлю. Бо якщо для цього ми вкладатимемо свої обігові кошти, то з чого будемо працювати?

Саме через це, думаю, буде 2-3 неофіційні етапи запуску ринку землі. Спочатку в процес включаться різні фінансові установи, які скуплять земельні ділянки. А далі запрацює вторинний ринок землі, на якому вже будуть включені фермери, готові купити пай.

Але вже маємо, що маємо, як казав один із президентів України. Щоправда, українська земля — це такий карт-бланш на майбутнє. Дуже не хотілось би його розпорошити і зробити так, щоб ми не програли цю партію.

Kurkul.com: Вбачаєте все ж якісь плюси в знятті мораторію в тому вигляді, що є?

Володимир Топалов: Насправді великий плюс у тому, що у нас є геокадастр і в цій сфері навели порядок, зробили прозорою. Тобто вже в нас проведена серйозна робота, ділянки мають кадастрові номери і їхні межі узгоджені.

Бо раніше це був суцільний «вінегрет»: у геокадастрі часто змінювалися системи, програми, плуталися кадастрові номери і від 2014 року в нас фактично було два реєстри землі.   

Читайте також: «Надбавка» за оренду землі на Київщині — у чиї кишені збирається тіньова оплата?

Зараз це все правильно «розклали у шафки». І ми легко можемо зайти на сайт із комп’ютера, ввести кадастровий номер земельної ділянки і дізнатися всю потрібну інформацію про неї, у тому числі обтяження тощо.

Ще один плюс підготовки до вільного ринку землі — нормативно-грошова оцінка сільськогосподарських угідь в Україні. Як відомо, у 2018 році було проведено всеукраїнську НГО сільгоспземель за межами населених пунктів і зібрано відомості про всі сільгоспземлі, розташовані за межами населених пунктів.

Раніше всі рахували за визначеними формулами і все було дуже співвідносно. Тепер уже немає значення, де розташована земельна ділянка — у межах населеного пункту чи поза межами. Землі оцінені і є конкретні цифри. Це вже створені певні правила гри, бо «плаваюча» товарна ціна приносила мало користі.

Kurkul.com: Ви відчули це у своєму господарстві?

Володимир Топалов: Що стосується наших пайовиків, то вважаю, люди стали заручниками ЗМІ, які протягом останніх трьох років створювали ажіотаж довкола питання ринку землі. Чомусь багато хто серед власників паїв думає, що після старту продажів зможе максимально вигідно продати свою землю, стане мільйонером, купить квартиру, машину та все, що захоче ще. Але земля не є аж настільки цінним, «золотим» ресурсом…

Ми ж добре розуміємо, що є родючі землі або малородючі землі, є поля зі схилами і без, але кожна ділянка має свою вартість. Проте досі важко людям пояснити, у чому справа. Головне, щоб вони самі себе не обманювали, як герої Країни дурнів із відомої казки.

При цьому щороку пайовики хочуть усе більше й більше грошей за оренду землі. І попри декларовану ставку оренди згідно з НГО, наше господарство таки має сплачувати конкурентну ринкову плату за користування землею.Тож не хочеться, аби люди помилково приймали рішення щодо майбутнього своєї землі і відчували реальність ринку.

Читати за темою: Як перемогти у війні за паї — фронтові будні фермера

Kurkul.com: То ви готуєтесь до старту?

Володимир Топалов: У реаліях нашої країни ще все може бути. Головне, щоб земельну реформу тепер не направили в іншу сторону.

Політика нашого господарства у цьому питанні проста. Жодних змін у технологію вирощування у зв’язку з можливою акумуляцією коштів ми не вносили: інвестуємо в насіння, добрива, ЗЗР і всі операції так, як і раніше. 

Були певні думки з приводу інвестицій, наприклад, у насіннєвий заводи, елеватор, але поки що це все відклали до липня. Сконцентрувалися, тримаємо ніс за вітром і чекаємо. Але без жодного фанатизму і різких рухів.

Kurkul.com: Як плануєте купити землю в майбутньому?

Володимир Топалов: Звичайно, ми тримаємо себе у фінансовому тонусі, але про всяк випадок переговорили з партнерами-банками.

Кредитними ресурсами ми, в принципі, не працюємо. Хотілося б обійтися власними операційними ресурсами. Але якщо пайовики кинуться активно торгувати землею, то, можливо, навіть залучимо кредитні кошти для себе. На щастя, маємо хорошу банківську історію, завдяки чому банки готові нас кредитувати.

Kurkul.com: Чи буде місце маніпуляціям на ринку землі?

Володимир Топалов: Стараюсь витримувати реалістичний позитив. Але думаю, якихось потужних гарантій того, що землю не кинуться по якихось схемах оформляти в руки кума чи мами, немає.

На жаль, так скажу: ця команда, яка зараз при владі, узагалі непрофесійна по всіх параметрах. Це просто прийшли одні люди і понабирали інших людей.

Розумію, що в нас було 20 чи 40 урядів за часи незалежності і завжди складно знайти кваліфіковані, компетентні кадри. Але питання в іншому. Навіть на посаду очільника профільного аграрного міністерства Мінагрополітики вони умудряються поставити людину, яка не має жодного відношення до сільського господарства, а натомість є юристом. АПК і юриспруденція: що в них узагалі спільного?!

Дивитись ще: Вартість сільськогосподарської землі в Україні

Я себе знаю, коли я в 2000 році почав свій бізнес, то це були одні знання, досвід. Зараз геть по-іншому на це дивлюся. 

Тож навіть закон про ринок землі «доточувала» слабка команда. Тепер тут, як, наприклад, і в бухгалтерії, будуть постійні зміни, правки. І ти постійно живеш ось цими змінами і це так втомлює…

Чому не можна було сісти спокійно, усе 100 разів порахувати, подумати, подивитись на прецеденти.

Kurkul.com: То який ваш вердикт земельній реформі в Україні?

Володимир Топалов: Так, ринок землі він має бути відкритим. Це зрозуміло, бо земля — це товар. Але просто варто було врахувати економічні, соціальні, політичні, ментальні чинники для реалізації реформи.

Наше покоління ініціативне, ми вже чітко знаємо, чого хочемо і як до цього прийти. То не хотілось би, щоб хороші ідеї і реформи підкосили. Головне — краще 7 раз відміряти і тільки один раз відрізати. От не хотілось, щоб ми поспішили з «відрізанням» законопроєкту про обіг сільгоспземель.

Kurkul.com: Щиро дякуємо за розмову!

© Катя Капустіна, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою