АгроМатематика: Захист озимого жита
Kurkul.com

АгроМатематика. Як оптимізувати вирощування жита озимого

АгроМатематика 19 вересня 2017 364 0

Жито багато науковців та селекціонерів називають сьогодні більш перспективною та рентабельною культурою, ніж навіть пшениця озима. Існує думка, що за умови правильної технології вирощування та оптимального захисту рентабельність вирощування жита озимого може сягати 400−800%. Проте для отримання таких цифр необхідно і насіння високоякісне обрати, й технологію вирощування витримати, і систему захисту застосовувати не лише надійну, а й ефективну.

Спеціалісти Групи компаній UKRAVIT пропонують ефективні та доступні системи захисту, пристосовані до будь-якого рівня інтенсифікації виробництва жита. В залежності від того, який урожай планує отримати господарство: 2,0−3,0 т/га (низький рівень), 3,0−4,0 т/га (середній рівень) чи 5,0−7,0 т/га і вище (високий рівень інтенсифікації) — можна обрати оптимальну схему. Тож давайте рахувати, у скільки аграрію обійдеться захист жита озимого на всіх етапах росту і розвитку культури.

Протруювання насіння

Найперше завдання виробника — отримати гарні, дружні та здорові сходи жита озимого. А для цього слід насамперед подбати про захист насіння від шкідників і хвороб, а також забезпечити його усіма необхідними для гарного старту елементами живлення. З цією метою рекомендовано застосувати наступні засоби: 

Для низького рівня інтенсифікації виробництва: фунгіцидний протруйник Ультрасил Дуо (імазаліл, тебуконазол) для захисту від сажкових хвороб, борошнистої роси, пліснявіння насіння, кореневих гнилей, септоріозу. Інсектицидний протруйник Матадор Макс (імідаклоприд) для захисту від попелиць, цикадок, хлібної жужелиці, злакових мух, блішок, п’явиць, дротяників, совки озимої. Добриво з комплексом мікроелементів Авангард Р Старт для підвищення енергії проростання та урожайності. Вартість використання цих препаратів у перерахунку на 1 га засіяного поля становитиме $5,51. За використання імпортних препаратів на ці ж захисні заходи доведеться витратити вже $10,56.

Для середнього рівня: фунгіцидний протруйник Рекорд(карбоксин, тирам) для захисту від сажкових хвороб, кореневих гнилей, борошнистої роси та хвороб листя. Інсектицидний протруйник Матадор Макс(імідаклоприд) та добриво з комплексом мікроелементів Авангард Р Старт. У перерахунку на 1 га засіяного поля вартість цих препаратів складе $9,96, тоді як закордонні препарати обійдуться у $16,62.

Для високого рівня:
фунгіцидний протруйник Рестлер Тріо (флудиоксоніл, прохлораз, ципроконазол) для захисту від сажок, кореневих гнилей, пліснявіння насіння, снігової плісняви, септоріозу, борошнистої роси, плямистостей. Інсектицидний протруйник Матадор Макс, добриво з комплексом мікроелементів Авангард Р Старт та стимулятор росту Гулівер Стимул (гумат калію, бурштинова кислота, фітогормони) для підвищення енергії проростання, збільшення урожайності та покращення зимостійкості. У перерахунку на 1 га засіяного поля вартість цих препаратів складе $15,1, а от закордонні препарати обійдуться вже у $24,94.

Фаза кущення та виходу в трубку жита

Саме у цей період рослини потребують надійного захисту та достатньої кількості мікроелементів для інтенсивного розвитку. Контроль бур'янів, шкідників і хвороб на даному етапі є першочерговим завданням аграрія, який хоче отримати гідний урожай жита озимого. Тому фахівці UKRAVIT рекомендують у цей час застосувати наступні препарати:

alt

Для низького рівня інтенсифікації: гербіцид Голд Стар (трибенурон-метил) для контролю однорічних дводольних бур’янів, зокрема стійких до 2,4-Д. Фунгіцид Дезарал (карбендазим) для захисту від борошнистої роси, септоріозу, хвороб листя, іржі. Інсектицид Фас (альфа-циперметрин) для захисту посівів від злакових мух, трипсів, п’явиць, цикадок, блішок, попелиць. Для підвищення ефективності пестицидів рекомендується використовувати суміш поверхнево-активних речовин Тандем. Для підвищення урожайності й покращення стану культури слід внести добриво з комплексом макро- та мікроелементів Авангард Р Зернові. У комплексі застосування цих препаратів на 1 га поля обійдеться у $9,88. Закордонні препарати з тими ж діючими речовинами та дією коштуватимуть $22,5.

Для середнього рівня:
гербіцид Голд Стар Екстра (трибенурон-метил, тифенсульфурон-метил) для контролю однорічних та деяких видів багаторічних дводольних бур’янів, зокрема стійких до 2,4-Д. Фунгіцид Дезарал Екстра (карбендазим, флутриафол) для захисту від борошнистої роси, іржі, септоріозу, кореневих гнилей. Інсектицид Фас та добриво з комплексом макро- та мікроелементів Авангард Р Зернові. Для підвищення ефективності пестицидів рекомендується використовувати суміш поверхнево-активних речовин Тандем. Загальна вартість цих препаратів на 1 га посівів становитиме $14,9. При цьому імпортні препарати того ж рівня та ефективності коштуватимуть $32,33.

Для високого рівня:
гербіцид Агент (2,4-Д, 2-етилгексиловий ефір та флорасулам) для контролю однорічних дводольних бур’янів, зокрема стійких до 2,4-Д, та деяких багаторічних дводольних бур’янів. Фунгіцид Ті Рекс (пропіконазол, триадимефон) для захисту від борошнистої роси, іржастих хвороб, кореневих гнилей, септоріозу, інших. Інсектицид Фас для захисту посівів від злакових мух, трипсів, п’явиць, цикадок, блішок, попелиць, а також  регулятор росту Берегиня (хлормекват-хлорид) для попередження вилягання та збільшення коефіцієнту кущення. Для підвищення урожайності та покращення стану рослин рекомендовано застосувати комплексні препарати з макро- та мікроелементами Авангард Р Зернові та Авангард Р Сірка+азот. Внесення усіх цих препаратів на 1 га поля обійдеться у $21,77. Імпортні препарати з тими ж діючими речовинами коштуватимуть уже $54,2.

Жито у фазі виходу у трубку, посіви оброблені препаратами UKRAVIT

«Свого часу нам набридло користуватися генериками, тому останні два роки ми перейшли на дорогі, але хороші препарати, і спробували UKRAVIT. З наступного року буду повністю переходити тільки на їхні засоби захисту. Дуже «ловко» спрацювали препарати і на просапних, і на зернових культурах. Цього року жито без дощів (випало 280 мм, але це ніщо для нас), дало врожай 8-8,2 т/га. Якби були опади, то зібрали б і 10 т/га. Внесенням ЗЗР по житу займався агроном компанії UKRAVIT, але і надалі будемо співпрацювати з ними. Агрономи завжди і порадять, і підкажуть. Це одна з найкращих компаній», — розповідає співвласник ФГ «Маруся» (Чернігівська обл.) Генадій Ситник.

Фаза прапорцевого листка

Це ще один «переломний» момент розвитку жита озимого, який не можна залишати поза увагою. У дану фазу особливо важливо захистити посіви культури від хвороб, щоб вони не перешкодили нормальному розвитку рослин. Ось які препарати рекомендує для цього UKRAVIT:

Для низького рівня: фунгіцид Ті Рекс проти борошнистої роси, іржастих хвороб, церкоспорельозу, гельмінтоспоріозу, септоріозу, піренофорозу. Комплекс Авангард Р Зернові для забезпечення рослин необхідними на даному етапі розвитку елементами. Обробка цими препаратами 1 га поля коштуватиме $10,18. Обробка такими ж засобами закордонного виробництва обійдеться у $23,73. Планувати обробку посівів дозволено у період від появи прапорцевого листка до початку колосіння, тут уже аграрій вирішує сам, враховуючи ситуацію на конкретному полі.

Для середнього рівня:
фунгіцид Аякс (тіофанат-метил, епоксиконазол, тебуконазол) для захисту від борошнистої роси, септоріозу листя та колосу, іржі стеблової та бурої, фузаріозу, кореневих гнилей. Добриво з комплексом мікроелементів Авангард Р Зернові та стимулятором росту Гулівер Стимул для підвищення урожайності й підвищення стійкості рослин до впливу стресових факторів. Вартість цих препаратів для 1 га поля становитиме $18,83, водночас вартість таких же препаратів, але закордонного виробництва, складе вже $25,23.

Для високого рівня:
фунгіцид Акула (прохлораз, тебуконазол, ципроконазол) для захисту від борошнистої роси, септоріозу листя та колосу, іржі (стеблова, бура, жовта, карликова), фузаріозу, темно-бурої плямистості, альтернаріозу, піренофорозу. Інсектицид Антиколорад Макс (імідаклоприд, лямбда-цигалотрин) для захисту від хлібних жуків, трипсів, клопа шкідлива черепашка, блішок, цикадок, попелиць, п’явиць. Добриво з комплексом мікроелементів Авангард Р Зернові і стимулятор росту Гулівер Стимул для підвищення урожайності та стійкості рослин до впливу стресових факторів. У комплексі обробка цими засобами буде коштувати $24,24 на 1 га посівів. Такі ж закордонні препарати обійдуться у $51,1 на 1 га.

Жито у фазі прапорцевого листка, посіви оброблені препаратами UKRAVIT

Якщо господарство не планує отримувати високий урожай жита озимого і вдовольниться показником 2,0−3,0 т/га, на цих обробках уже можна зупинитися. Якщо ж урожай планується вищий, необхідно подбати про захист культури ще раз, а саме — на початку цвітіння.

Початок цвітіння жита

На початку цвітіння слід убезпечити посіви жита озимого від заселення шкідниками та ураження хворобами. З цією метою рекомендовано застосувати:


Жито у фазі початку цвітіння, посіви оброблені препаратами UKRAVIT
 

Для середнього рівня інтенсифікації виробництва: фунгіцид Унікаль(тебуконазол) проти борошнистої роси, септоріозу, фузаріозу. Інсектицид Антиколорад Макс для захисту від хлібних жуків, трипсів, клопа шкідлива черепашка, блішок, цикадок, попелиць, п’явиць. У перерахунку на 1 га поля ці препарати обійдуться у $13,34. Імпортні препарати з такою ж дією та ефективністю коштуватимуть $30,66 на 1 га.

Для високого рівня:
фунгіцид Капітал (азоксистробін, ципроконазол, епоксиконазол) для захисту від борошнистої роси, септоріозу, іржастих хвороб, фузаріозу та септоріозу, плямистостей, альтернаріозу, піренефорозу, ринхоспоріозу. Вартість цих препаратів для 1 га становитиме $24,79, вартість таких же закордонних препаратів складе вже $41,99.

На посівах жита озимого в ФГ «Маруся» експериментували із захистом агрономи компанії UKRAVIT.

«Цього року наші препарати по житу показали себе на «відмінно». Хоча цього року погода не балувала, але препарати справилися з усім. У ФГ «Маруся» жито ми захищали за такою схемою: у фазі кущіння вносили 0,035 кг/га Голд Стар Екстра, 0,3 л/га ПАР Тандем, 0,5 л/га Аякс, 0,2 л/га Фас, 1,5 л/га Берегиня та 2 л/га Авангард Р Зернові. Далі по прапорцевому листку працювали 1 л/га Капітал, 0,15 л/га Антиколорад Макс, 2 л/га Авангард Зернові та 1 л/га Гулівер Стимул. У кінці цвітіння вносили по 1 л/га Акули, Хлорпірівіт-агро та Авангард Зернові. Ця схема зарекомендувала себе добре, але у нас дуже велика лінійка і я думаю, що на наступний рік ми будемо планувати схеми захисту, застосовуючи й інші продукти. Цю ми перевірили, вона працює добре», — розповідає регіональний представник UKRAVIT Ігор Селезень. 

alt
 

Підбиваємо
підсумок

Якщо порахувати вартість усієї системи захисту жита озимого впродовж періоду вирощування, отримаємо наступні цифри:

Низький рівень інтенсифікації (з планованим урожаєм на рівні 2,0−3,0 т/га) за умови використання препаратів від UKRAVIT коштуватиме $25,56 у перерахунку на 1 га житнього поля. Якщо ж застосовувати імпортні препарати з тими ж діючими речовинами, тією ж дією та результативністю обробок, отримаємо вже суму $56,79 на 1 га поля.

Середній рівень 
(урожай на рівні 3,0−4,0 т/га) для захисту препаратами UKRAVIT потребуватиме витрат на рівні $62,79 на 1 га. Імпортні препарати обійдуться майже удвічі дорожче — $112,13.

Високий рівень
 (урожай 5,0−7,0 т/га) вимагатиме витрат у сумі $85,88 на 1 га поля, тоді як застосування закордонних препаратів коштуватиме $172,22 на 1 га.

Торговий представник ТОВ «КВС-Україна» Руслан Круподеря розповідає, що разом з UKRAVIT вони працюють на демо-ділянках кількох господарств і шукають оптимальну модель вирощування жита озимого, яка б дозволила зекономити і не переплачувати зайвий раз за непотрібні препарати. 

«З компанією UKRAVIT ми співпрацюємо два роки, закладаємо демо-ділянки в ФГ «Маруся» на Чернігівщині. Співпраця в будь-якому випадку вигідна. Ми підбираємо гібриди, UKRAVIT готує систему захисту, ми погоджуємо її, щоб не збільшувати затрати на вирощування, і так працюємо. Адже по гібридному житу, наприклад, є свої особливості, щоб зайвий раз не робити фунгіцидний обробіток, ми переглядаємо схему і зайве викреслюємо. З житом цього року майже не було проблем, гербіцид себе показав, стримав, по фунгіцидах візуально нічого не було, по прапорцевому листку профілактично спрацювали і на цьому все закінчилося», — коментує експерт.

Збільшувати рентабельність виробництва жита озимого, як і будь-якої іншої культури, можна не лише шляхом інтенсифікації виробництва, а й шляхом скорочення витрат на виробництво. Якщо заощаджувати вдається без втрат у якості захисту посівів та якості майбутнього урожаю, то переплачувати просто за гучне ім’я виробника навряд чи хтось забажає.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою