АгроПолігон КВС-УКРАЇНА

АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: Ріпак у господарствах Соломія, Волинь та Агро-Еко XXI Плюс, Хмельниччина    

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 9 листопада 2017 219 0

Осінь завжди асоціюється з дощами, саме в таку погоду й вирушили кореспонденти SuperAgromom.com до господарств «Соломія» та  «Агро-Еко XXI Плюс» у рамках проекту АгроПолігон спільно з представником компанії «КВС-УКРАЇНА», для того, щоб розпочати спостереження за посівами озимого ріпаку.

Фермерське господарство «Соломія» стало нашим першим пунктом призначення, туди ми приїхали 12 жовтня. Звертаємо увагу на посіви ріпаку гібрида ГИБРІРОК.

Аграрії Волині

ФГ «Соломія» розташоване у с. Кульчин Турійського району Волинської області. Господарство у власному обробітку має 1080 га, хоча починали зі 100 га. Створено його було в 2004 році, тож SuperAgronom.com вдалося поспілкуватися з людиною, яка стояла біля  витоків заснування цього підприємства, — інженером та, за сумісництвом, агрономом — Володимиром Євстафійовичем Кугілем.

Більшу частину площ у сівозміні займають озимі, зазвичай, близько 700 га. Сіють пшениці 130—150 га, жита — 100—150 га, ріпаку — 100—120 га. Те, що залишається, розподіляють на інші культури, такі, як соняшник і соя.

У минулому році пшениця вродила по 6 т/га, через брак опадів у неї не було нормального кущення. Взагалі, як розповів пан Володимир, вони ніяк не можуть перетнути рубіж і отримати пшениці хоча б по 7 т/га.

Що ж стосується інших культур, то урожай жита був у середньому 7,5 т/га, а сіяли гібриди ГУТТІНО і БРАЗЕТТО селекції KWS.

«Минулої осені була погана погода, думали, жито взагалі не вродить. А воно дало найкращий урожай. Сіяли жито на початку вересня, а сходи отримали аж через місяць, тоді як цього року воно зійшло за 5 днів», — зауважив агроном.

Також у господарстві займаються тритикале, вирощують сорт Паво, який минулого року зібрали з урожайністю 6,5 т/га.

Ґрунти в цій місцевості супіщані підзолисті. Вологи на Волині завжди було достатньо, але у минулому році господарству довелося відчути, що таке посуха, через те й не отримали бажаний урожай пшениці.

Озимий ріпак у господарстві «Соломія»

Підприємство вже не перший рік вирощує таку культуру, як ріпак. Він завжди має гарну врожайність.

Цьогоріч посіяли 120 га озимого ріпаку, з яких 25 га — під гібридом від компанії ГИБРІРОК селекції KWS (минулого сезону його зібрали по 4,7 т/га). Попередником була пшениця.


«Погодні умови в цьому році сприятливі, порівняно з минулим. Вологи достатньо й розвивається ріпак добре. Рослини в гарному стані. Ушкоджень шкідниками або хворобами немає, бо запобігаємо цьому», — розповідає Володимир Кугіль.


Перед тим як посіяти ріпак, на полі провели оранку плугом в агрегації з трактором  John Deere. Під культивацію компактором внесли 250 кг нітроамофоски 8:19:29 і сульфату амонію.



Сіяли 20 серпня сівалкою Amazone. Норма висіву трохи перевищена, вийшло 600—650 тис./га. Після чого обробили поле ґрунтовим гербіцидом Тізер. 19 вересня було проведено обробіток гербіцидом від падалиці Квін Стар Макс із розрахунку 1 л/га, також внесено фунгіцид із діючою речовиною тебуконазол 0,5 л/га та інсектицид Іл 200 по 300 г/га. Крім того, був застосований регулятор росту хлормекват-хлорид 0,5 л/га. Після цього використали добрива Бортрак 0,5 л/га, мікродобриво Фолікер 12:24:8 і сульфат магнію 2 кг/га.



Наразі на полі вже провели дві обробки, та планують і третю — вноситимуть регулятор росту, щоб притримати ріст до зими. Адже рослини ріпаку зараз уже перебувають у фазі 5—6 листочків.

Думка експерта

Святослав Гриневич, торговий представник компанії «КВС-УКРАЇНА» у Західній Україні, який оглядав поле разом із нами, також підтвердив необхідність додаткової обробки, враховуючи наявну інформацію про те, що найближчим часом очікується потепління. На його думку, внесення бору також не завадить, адже на рослинах помітний дефіцит цього мікроелементу.

«Зараз можемо спостерігати видовження кореневої шийки, що неприпустимо при входженні ріпаку в зиму. Подекуди бачимо ураження плодовою мушкою, тому потрібно зробити превентивну інсектицидну обробку. Тим більше, якщо й справді температура підніметься, то і шкідники активізуються, а останній обробіток інсектицидом проводився понад 2 тижні тому», — зазначив експерт.

Посів на даному полі дещо загущений. Господарство пішло на це свідомо, бо на момент сівби були проблеми з вологою. Щоб забезпечити оптимальну густоту рослин 40—45 на м2, сіяли 600—650 тис/га. Враховуючи теперішній стан сходів, можна впевнено сказати, що це рішення було правильним, адже справді зійшло 40—50 рослин на м2, залежно від рельєфу поля.



Наступного разу SuperAgronom.com завітає до «Соломії» ближче до зими, щоб подивитись, що відбулося за цей час із посівами ріпаку гібрида ГИБРІРОК.

13 жовтня команда SuperAgronom.com завітала у село Крушанівка, Кам’янець-Подільського району. На теренах Хмельницької області розташоване господарство «Агро-Еко XXI Плюс», де ми бували в рамках проекту АгроПолігон і слідкували за розвитком ярої пшениці підзимового посіву. Про початок сезону озимих, зокрема ріпаку, розповів агроном компанії — Конрад Павлак.

Неподалік від села Крушанівка, де й знаходиться досліджуване поле, кліматичні умови погіршуються з кожним роком.

«Ще 10 років тому середня кількість опадів була 350 мм на рік, але тепер не налічується й половини. Зрозуміло, що це недостатньо для того, щоб рослини почували себе оптимально комфортно», — зауважив пан Конрад.

Зважаючи на малу кількість дощів, аграріям доводиться  застосовувати різноманітні технології, щоби зберегти вологу й забезпечити максимальний розвиток культури, у нашому випадку — озимого ріпаку.

Озимий ріпак у «Агро-Еко XXI Плюс»

Для посіву озимого ріпаку господарство обрало гібрид КВС ГИБРІРОК від компанії KWS, попередником якого була озима пшениця. Площа досліджуваного поля — 30 га.

Посів було проведено 9 серпня, за технологією no-till, посівним комплексом  Case IH SDX. Для ріпаку це незвичний досвід, принаймні, для західної України. Норма висіву 500 тис/га, із глибиною 2—3 см.



Після посіву, 12 серпня проведено гербіцидну обробку препаратами Команд 0,25 л/га, Пропоніт 2,5 л/га, Раундап Макс 1,25 л/га — у баковій суміші було присутнє азотне добриво Карбамід з розрахунку 66 кг/га.

13 вересня було проведено другу обробку гербіцидом Таргет Макс по 0,75 л/га, а також вносили інсектицид Канонір Дуо 0,2 л/га. Третю обробку провели 29 вересня: було внесено Фолікур у нормі 0,8 л/га разом з інсектицидом Фастак із розрахунку 0,15 л/га. І додатково бор 0,6 л/га.

Перші сходи отримали через 2 тижні, адже з моменту посіву, до появи сходів фактично не було дощів.

Експертна точка зору

Враховуючи складні погодні умови, які склалися під час посіву, наразі спостерігається зрідження посівів.

«За норми висіву 500 тис/га, зараз спостерігаємо 25—30 рослин на м2, що свідчить про строкатість сходів. Але це не критично, бо ГИБРІРОК гарно гілкується, і навіть за густоти 10 рослин може дати пристойний врожай», — висловився Святослав Гриневич, торговий представник компанії «КВС-УКРАЇНА» у Західній Україні.

Рослини перебувають у фазі 4—7 листочків, спостерігається нестача бору, всередині присутня дуплистість. Необхідно провести ще один обробіток регулятором росту із застосуванням бору. Що й буде зроблено найближчим часом.

Наступного разу АгроПолігон завітає до господарства «Агро-Еко XXI Плюс» вже на початку зими. Тоді й побачимо, наскільки озимий ріпак готовий до зимування. Тож чекайте нових звітів!

Анастасія Аврамчук, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою