Озима пшениця, ярий ячмінь та кукурудза у господарстві Дніпро

АгроПолігон: озима пшениця, ярий ячмінь та кукурудза у господарстві Дніпро

АгроПолігон СТОВ «Дніпро» 23 травня 2018 444 0

АгроПолігон — мандрівний проект, у рамках якого ми можемо поспостерігати за різноманітними культурами, що вирощують українські аграрії. Черговим пунктом призначення нашого агронавігатора стало с. Васютинці Городищенського району Черкаської області, де розташувалося СТОВ «Дніпро» родини Душейків.

Нагадаємо, що у 2017 році господарство встановило рекорд урожайності кукурудзи, отримавши 18 т/га на зрошуваних площах.

Це досить велике підприємство, у розпорядженні якого знаходиться 15 тис. га малогумусних чорноземів.

Структура посівних площ тут виглядає так:

  • 50% — кукурудза;
  • 20% — соняшник;
  • 25% — пшениця;
  • 5% — кормові культури (люцерна, кукурудза на силос) та овочі.

Найперше, на що ми подивилися у рамках проекту — озимі культури, стан яких наша команда оцінила наприкінці квітня. 

Посіви пшениці

На площі 78 га росте озима пшениця сорту Ліра Одеська. Посіяна вона була 15 вересня з нормою 5 млн/га сівалкою Vaderstad.

Пшениця займає друге місце в сівозміні господарства і обіймає суттєві площі, тому тут застосовують не один сорт культури — на інших полях посіяно також Фаворитку та Дагмар.

За словами агронома компанії Сергія Шевченка, перезимувала культура добре, стан її на момент огляду поля задовільний, але агроном остерігався активного розповсюдження хвороб та зникнення вологи, бо верхній сантиметр ґрунту вже був сухим.

«Вологи поки вистачає. Якщо тиждень тому на полях ще вода стояла, то тепер вже вільно сіємо. Вітер і сонце дуже швидко висушили ґрунт, тому тепер чекаємо травневих дощів», — розповідає Шевченко Сергій.

Попередником на цьому полі був соняшник. Після збирання врожаю, подрібнили рослинні рештки і підрівняли площу ґрунтообробним агрегатом «Європак».

Після цього в різних напрямках двічі задискували, а безпосередньо перед посівом провели культивацію і тоді ж внесли 100 кг/га аміачної селітри та стільки ж діамофоски

Враховуючи, знову ж таки, той факт, що пшениці передував соняшник, для гарного результату довелося збільшити норми внесення мінеральних добрив.

«Приїздив знайомий агроном з приладом для вимірювання рівня азоту і проаналізував нашу пшеницю, то культура повністю забезпечена цією речовиною», — зауважив Сергій Шевченко.

Надалі у господарстві планували провести ще одне підживлення, по листку вносити сульфат магнію, бо в ґрунті не вистачає мікроелементів. А сама культура потребувала сірки.

Далі ж погодні умови стабілізувалися, тому найближчим часом тут планували провести пестицидну обробку: гербіцид Пріма від дводольних бур’янів з нормою 0,6 л/га, фунгіцид Карбезим та інсектицид на основі імідаклоприду — адже вже на момент нашого візиту на посівах спостерігалися прояви борошнистої роси. Не дрімали і шкідники — активізувались злакові мухи.

Минулого року урожайність пшениці складала від 6,3 т/га до 7,2 т/га. У цьому ж сезоні прогнозують близько 9 т/га.

Ярий ячмінь

З нормою 4,5 млн/га проведено висів ярого ячменю сорту Себастьян.

Під цю культуру ґрунт зорали та закрили вологу агрегатом Європак. Провели також передпосівну культивацію, під час якої внесли сульфат амонію. Також в рядок підживили діамофоскою з нормою 100 кг/га.

Пестицидну обробку планували провести за тією ж схемою, що і для пшениці. Але зауважили, що у разі появи на культурі плямистостей препарати підбиратимуться індивідуально.

Кукурудза

Кукурудза для господарства є основною культурою.

Цього року обрали для посіву гібриди компанії Pioneer різної групи стиглості та з неоднаковим ФАО, аби визначити, що підходить найкраще.

Основний обробіток — оранка, закриття вологи, передпосівна культивація, посів.

Поступово на деяких площах вносили гній по 70 т/га. В рік мають добрива на приблизно 200 га. Окрім органіки також застосовують аміачну селітру — 300 кг/га та сульфат амонію — 100 кг/га. У цьому році стали пробувати амофос по 30 кг/га.

У минулому році на площах під поливом середній урожай становив 11,2 т/га, а там, де зрошення немає, результат був суттєво меншим — 7 т/га.

Завжди цікаво побувати в господарствах, де досягли успіхів і продовжують йти вперед. На цьому наше спілкування підійшло до завершення, але АгроПолігон у господарство «Дніпро» ще обов’язково повернеться.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою