АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: ріпак

АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: Чи готовий ріпак до зими?

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 13 грудня 2017 282 0

У передостанній день осені погода на Західній Україні показує, що іще не готова до зими. Ідуть дощі, а снігом і не пахне. Хоча ночами вже калюжі замерзають, але вдень температура повітря стабільно із позначкою плюс.

Команда Kurkul.com у рамках проекту АгроПолігон цієї осені вже вдруге завітала до господарств «Соломія» на Волині й «Агро-Еко XXI Плюс» на Хмельниччині, щоб поглянути на посіви озимого ріпаку і розповісти про зміни, які відбулися за останній місяць.

Озимий ріпак, про який ідеться, всю осінь рясно омивається дощем, іноді навіть занадто, про що й розповідають представники господарств.

Озимий ріпак у господарстві «Соломія», Волинська область

Після приїзду на поле господарства «Соломія» команду застав дрібний дощ. Піднявся сильний вітер, тому іноді навіть у мікрофон нічого не було чути. Земля дуже розмокла, тож чоботи із кожним кроком сильніше «тонули» між посівами ріпаку.

Нагадаємо, що на полі площею 25 га посіяно гібрид КВС ГИБРІРОК. Ріпак сіяли 20 серпня, попередник — пшениця.

Минулого року в господарстві не сіяли ГИБРІРОК, натомість був тільки ТРИАНГЕЛЬ. Цього ж сезону, посіявши вищевказаний гібрид і порівнявши його з іншими, стає зрозумілим, наскільки сильним є цей ріпак.

Рослина ріпаку

Представник господарства Володимир Кугіль, пишаючись проведеною роботою і поки проміжковими результатами, розповів, що саме вносили за останній місяць.

«18 жовтня провели обробіток даного ріпаку. На момент внесення він був у фазі 4-6 листочків. Внесли регулятор росту хлормекват-хлорид з нормою 0,7 л/га, препарат із діючою речовиною тебуконазол 0,5 л\га, а також внесли бор 1 л/га. Крім того, було застосовано мікродобриво Фолікер 12 азоту 48 фосфору 8 калію з розрахунку 2 кг/га», — прокоментував пан Володимир.

Володимир Кугіль

У господарстві дослухаються до порад представників «КВС-УКРАЇНА» і дотримуються їх. Адже під час минулого візиту Святослав Гриневич порадив внести регулятор росту, Фолікер із більшим вмістом фосфору й бор, щоб ріпак якнайкраще увійшов у зиму. У «Соломії» виконали рекомендації, отримавши очікуваний результат.

Святослав Гриневич і цього розу поділився власною точкою зору щодо стану ріпаку.

«На даний момент ріпак перебуває в оптимальній фазі для перезимівлі, а саме — 6-7 листочків. Коренева шийка від 1,2 до 1,6 мм, що також є оптимальним. Шкідників і хвороб немає. Дефіциту елементів живлення немає. Минулого візиту бачили початок борного голодування, зараз ця проблема відсутня. Застосовувався хлормекват-хлорид у баковій суміші з тебуконазолом, що дозволило нам “присадити” точку росту, яка зараз повністю схована в ґрунті. Це є важливим для гарної перезимівлі ріпаку!», — зауважив фахівець.

Святослав Гриневич

Восени цього року склалися дуже сприятливі погодні умови, що не може не тішити. Поля з озимими у гарному стані, хвилюватись нічого. Особливо, якщо порівнювати з минулим сезоном. Ріпак почуває себе чудово, тож працівникам господарства «Соломія» можна найближчі 3 місяці відпочити зі спокійним серцем.

Озимий ріпак у господарстві «Агро-Еко XXI Плюс», Хмельницька область

Останнім пунктом призначення нашого АгроПолігону стало господарство «Агро-Еко XXI Плюс», яке розташоване в кількох кілометрах від мальовничого міста Кам’янець-Подільський.

Погода тут видалась більш помірною і теплою, хоча час від часу також накрапав дощ, поступово опускався туман. Розказати про свої володіння погодився Конрад Павлак — головний агроном господарства «Агро-Еко XXI Плюс».

Конрад Павлак

Окрім ріпаку, у своїй сівозміні господарство має й інші озимі, такі, як жито, ячмінь, пшениця. Наразі їхній стан абсолютно задовільний.

Також тут сіють яру пшеницю, ячмінь, сою і соняшник. Кукурудзу не сіють, бо на те є свої причини.

«Вона не годиться для сівозміни з пшеницею, а ми займаємося насінням пшениці для «КВС-УКРАЇНА», сіємо КУБУС, КВС ДЖЕРСІ, плюс два сорти ярої пшениці КВС ШІРОККО й КВС АКВІЛОН. А от ріпак, соя чи соняшник є кращими попередниками для пшениці», — зауважив агроном.

 

Три останніх роки в цій місцевості не вистачає вологи, тож майже всі культури у господарстві сіють за технологією no-till, а традиційна технологія обробітку ґрунту застосовується лише для соняшнику та сої.

Гібрид ріпаку ГИБРІРОК, за яким спостерігає АгроПолігон разом із представниками компанії «КВС-УКРАЇНА», росте на полі площею 30 га. Попередник — пшениця. Посів його проводився 9 серпня. Загалом цього року в господарстві посіяно 1261 га ріпаку, з яких на 61,2 га — саме ГИБРІРОК.

Цього року вологи достатньо, навіть із надлишком. А от у 2015 році не було дощу до 20 жовтня, до того часу ріпак лежав у землі. Зійшов він на початку листопада, тому боялись, що не вродить. Що стосується минулого року, то він не був особливим для ріпаку, тому що той має глибоке коріння, завдяки чому й діставав вологу. Тоді урожайність була понад 4 т/га.

Цього року тут посіяли 2 нових гібриди ріпаку селекції KWS: АЛЬВАРО і МАРК. Увесь ріпак тут сіють за стандартною технологією. Нині всі рослини у фазі між 8 і 10 листочком.

Із моменту останнього візиту рослинам не вистачало бору, тому, щоб виправити ситуацію внесено 0,65 л/га 15%-го бору разом з інсектицидами, а також чистий тебуконазол у нормі 0,8 л/га. Єдине добриво, яке за увесь час давали, це 66 кг/га карбамідно-аміачної суміші разом із ґрунтовими гербіцидами Раундап Макс 1,25 л/га, препарат з діючою речовиною кломазон 0,22 л/га, Проксаніл 0,5 л/га. Це була бакова суміш, яку застосували через 2 дні після посіву.

Демонстрація розвитку рослини

«Якщо зима буде ласкавою, навесні буде з чим працювати. Ріпак виглядає добре, і, як на мене, готовий зимувати. Єдиний наразі помітний недолік — це мінімальна нестача сірки. Та весною все виправимо. Думаємо на початку березня розкидати сульфат магнію. Також додамо бору, щоб запилення відбулося краще. На майбутнє план такий, але важко щось казати наперед», — розповідає Конрад Павлак.


Після сходів ріпаку ГИБРІРОК, у другій декаді вересня вже стало зрозумілим, наскільки витривалим є даний гібрид. Адже дощів тоді було небагато, а сходи виявилися дуже гарними. На сьогоднішній день цей ріпак — найбільш вирівняний серед інших гібридів. Рослини приблизно одного розміру і розвиваються одночасно. Тож у господарстві подумують про збільшення площ під посів цього гібриду.

«На даний час можна сказати, що поле в чудовому стані. Рослини перебувають у фазі 8-10 листків, що є оптимальним для перезимівлі. Не бачимо пошкодження шкідниками чи хворобами. З часу попереднього візиту спостерігаємо, що бору тепер достатньо. До весни в поле заходити немає потреби. Усі роботи тут плануємо проводити вже по мерзлоталому ґрунту. Передусім варто буде внести добрива, а далі вже за ситуацією. Загалом поле цілком підготовлене для входження в зиму», — прокоментувала Олександра Кірічек, продакт-менеджер по ріпаку та негібридних зернових культурах компанії «КВС-УКРАЇНА».

Олександра Кірічек, представник компанії «КВС-УКРАЇНА»

Найближчі 3 місяці аграрії відпочиватимуть, а з ними і проект АгроПолігон. Але вже на початку березня команда SuperAgronom.com знову відвідає господарства «Соломія» та «Агро-Еко XXI Плюс», щоб розповісти і, що не менш важливо, показати, як перезимував і відновив вегетацію уже відомий всім ріпак.

Анастасія Аврамчук, Kurkul.com

 

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою