Цукровий буряк за системою Конвізо Смарт у Львівській та Тернопільській областях

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»: цукровий буряк за системою Конвізо Смарт у Львівській та Тернопільській областях

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 15 червня 2018 222 0

Львівщина й Тернопільщина разом займають близько 12% від виробництва цукрового буряку в Україні. Місцеві аграрії зацікавлені у впровадженні новітніх технологій, зокрема, і в боротьбі з бур’янами. Про те, які ж можливості відкриваються для них у плані гербіцидного захисту, наш проект АгроПолігон дізнаватиметься у процесі спостереження за посівами цукрових буряків за системою КОНВІЗО® СМАРТ у господарствах Агро ЛВ Лімітед та Агропродсервіс.

Цукровий буряк за технологією КОНВІЗО® СМАРТ в Агро ЛВ Лімітед

Як кажуть у кіно: «Дубль два!» Уже вдруге команда АгроПолігону відвідала підприємство «Агро ЛВ Лімітед», що на Львівщині, аби подивитись на стан посівів цукрових буряків за технологією КОНВІЗО®СМАРТ.

Близько місяця тому, 25 квітня, ми вперше завітали в господарство, а саме у відділення «Батятичі», щоб стати свідками дебюту системи вирощування цукрових буряків від «КВС-УКРАЇНА» та Bayer — КОНВІЗО® СМАРТ.

Читати за темою: АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»: Сівба цукрового буряка КОНВІЗО® СМАРТ 

Тоді нам вдалось поспілкуватись з місцевим агрономом Вадимом Кулішем, цього ж разу нас зустрічав керівник відділення — Орест Зубар, що розповів про останні новини з полів.


Орест Зубар, керівник відділення «Батятичі»

Перші сходи буряків на полі, за яким слідкуємо, з’явилися 7 травня, а приблизно 12 травня вся площа була вкрита сходами. Майже 2 тижні насіння не проростало, бо не було достатньої кількості вологи. Але, незважаючи на це, відмічається хороша енергія проростання і посівні кондиції гібридів СМАРТ КАЛЕДОНІЯ КВС і СМАРТ ДЖОКОНДА КВС. Наразі буряки вже мають п’яту пару листків і стабільно розвиваються.

Основним прийомом, що передбачає технологія, є дворазове внесення гербіциду, і це завдання вже повністю виконали. Перша обробка посівів відбулась 14 травня, коли стала з’являтись 1-ша пара справжніх листків, обприскували КОНВІЗО® 1 у суміші із прилипачем Меро® у нормах 0,5 л/га та 1 л/га відповідно. Важливо зазначити, що внесли препарат після дощу, вологи вистачало і велику ефективність показала ґрунтова дія гербіциду.

«26 травня, у фазу 2-ї пари листків, на посіви з обприскувачем вийшли вдруге і провели аналогічні дії, бо на той час вже стали з’являтись поодинокі рослини лободи та хрестоцвіті бур’яни. Але через дефіцит вологи, ефективність ґрунтової складової (речовини тієнкарбазон-метил) була меншою», — зазначив Орест Зубар, керівник відділення.

На момент нашого візиту минуло 3 дні, як площі обробили гербіцидом і результат не змусив себе чекати — поле чисте, з бур’янів присутній тільки хвощ, але помітне його серйозне пригнічення, зупинився ріст та видовження, завдяки чому у буряків є шанс «втекти» від нього.

«Оскільки технологію повною мірою застосовуємо перший рік, задоволені тим, що доводиться проводити мало обробітків, 2 рази гербіцид внесли — і проблем нема. Це істотно економить кошти, ресурси і нерви, тому сподіваємось на гарний врожай на цих площах», — розповів Орест Зубар.

 Не лише бур’яни загрожують посівам буряків, серйозною проблемою також вважають церкоспороз, тому на поля також чекає фунгіцидний обробіток. Шкідників на посівах не спостерігається, хоча у західному регіоні відмічали великі популяції сірого бурякового довгоносика, через пошкодження якого місцеві аграрії були вимушені пересівати культури.


Петро Кутя, регіональний директор «КВС-УКРАЇНА» по Західному регіону

Стосовно живлення, то азотні добрива вже повністю внесені, тепер чекають своєї черги мікроелементи, які передбачені технологією.

«Ми продовжуємо вивчати систему КОНВІЗО®СМАРТ, шукати нові підходи і рішення, як-от в моменти нестачі вологи. Важливо дотримуватись термінів внесення гербіциду за цією технологією, особливо в умовах посухи. У таких випадках будемо рекомендувати внесення, коли з’являється перша пара справжніх листків і до початку появи другої пари — це оптимальні рамки застосування гербіциду по лободі та інших бур’янах», — зазначив Петро Кутя, регіональний директор «КВС-УКРАЇНА» по Західному регіону.

Інші площі підприємства, де посіяні буряки за класичною технологією, значно відрізняються від даного поля. Адже там на кінець травня вже було проведено 4, а в деяких місцях і 5 обробок препаратами бетанальної групи. Крім цього, такі засоби захисту пригнічують розвиток самої культури, у зв’язку з чим буряки помітно відстають у рості порівняно з полем КОНВІЗО®СМАРТ.

Співробітники компанії «КВС-УКРАЇНА» також сподіваються отримати високий результат на даних площах, аби наочно показати ефективність технології, адже 2 внесення замість 5 — це різниця, зазначають вони.

Цукрові буряки залишаються рости і набиратись цукру, а команда АгроПолігону їде далі. Наша наступна зустріч із господарством «Агро ЛВ Лімітед» відбудеться вже незабаром. Буде цікаво, дочекайтесь!

Цукровий буряк за технологією КОНВІЗО®СМАРТ в Агропродсервіс

Тернопільска область зустріла проект АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» по-літньому пекучим сонцем. Це повною мірою ми відчули у с. Настасів на полі цукрового буряка ТОВ «Агропродсервіс». З цією компанією ми знайомі вже не перший рік, зокрема, були тут восени, в рамках проекту АгроЕкспедиція Цукровий буряк 2017. Тоді ми й побачили вперше демо-ділянку площею 10 га з посівами цукрових буряків за новою системою КОНВІЗО®СМАРТ. Саме ця технологія і стала причиною візиту на Агропродсервіс цього разу.

Читати за темою: АгроЕкспедиція Цукровий буряк 2017. Тернопільська область: Дзвін та Агропродсервіс

У новому сезоні за системою КОНВІЗО®СМАРТ у компанії вже засіяно 110 га цукрового буряку гібридами СМАРТ КАЛЕДОНІЯ КВС та СМАРТ ДЖОКОНДА КВС . Крім того, на демо-ділянках по 1 га засіяно ще три нові номерні гібриди. Щоб перевірити, у якому стані посіви, на поле ми виїхали в супроводі агрономів Агропродсервісу Андрія Куляна, Ігора Ліщинського та представників «КВС-УКРАЇНА» Михайла Макуха та Ігора Кадуцького.

Сіяли тут цукровий буряк 13 квітня сівалкою KVERNELAND MONOPILL SE 24 рядки з густотою 125 тис/га. Погодні умови на Тернопільщині цього року досить складні — не вистачало опадів. Це, звісно, позначилося на рівномірності сходів. Зустрічалися ділянки, де вже було змикання рядків, і такі, де є лише дві пари листків.

«Конкретно на цьому полі бур’яни повністю контрольовані. 3 травня було внесено одноразово 0,5 л/га гербіциду КОНВІЗО® 1. Найближчим часом, як тільки пройдуть дощі, яких ми з нетерпінням чекаємо, плануємо повторне внесення цього гербіциду в тій же нормі», — розповідає Андрій Кулян, головний агроном-технолог ТОВ «Агропродсервіс».


Андрій Кулян, головний агроном-технолог ТОВ «Агропродсервіс»

Він відмітив перспективність системи КОНВІЗО®СМАРТ і додав, що в компанії вже думають над збільшенням площ за цією технологією в наступному сезоні.

За словами головного агронома із захисту рослин Ігоря Ліщинського, дію гербіциду КОНВІЗО® 1 було помітно вже на третій день після внесення. А за тиждень уже спостерігалася повна загибель бур’янів.

Справді, на полі, яке практично все на меліорованих грунтах, уже майже місяць не проводилось ніяких технологічних операцій та бур’яну фактично не видно.

«Досить добре подіяло на гірчак, його майже нема, повний контроль маємо над злаковими бур’янами. На даний момент, майже через місяць після внесення гербіциду, помітно лише мишій у фазі трьох листків. Після другого запланованого внесення гербіциду КОНВІЗО® 1, думаю, що проблем зі злаковими бур’янами не буде. Маємо ще заплановані 2-3 фунгіцидні обробки, залежно від ситуації. Також будемо давати мікроелементи: бор та амінокислоти», — ділиться планом технологічних процесів Ігор Ліщинський.

Усього в ТОВ «Агропродсервіс» площа посівів цукрового буряка за класичною технологією становить 4,2 тис. га (окрім 110 га посіяних системою КОНВІЗО®СМАРТ).

«Класику» сіяли з 5 по 20 квітня. Загалом, найбільша проблема, як і на полі КОНВІЗО®СМАРТ, — строкаті посіви. На деяких полях дощі пішли лише під кінець посівної. Відповідно є ділянки, на яких у буряка перша-друга пара листків, а є, на яких четверта-п’ята.

«Якщо порівнювати класичну технологію та КОНВІЗО®СМАРТ, то остання суттєво полегшує життя агроному. Набагато менше роботи, немає прив’язки до фази росту бур’яну. Ну, і в класичному варіанті ми проводимо до чотирьох бетанальних обробок, і ще в один прохід необхідно забрати злакові бур’яни. Усього виходить п’ять проходів. Тоді як тут робиться лише дві обробки», — розповідає Ігор Ліщинський.

Ігор Ліщинський, головний агроном із захисту рослин ТОВ «Агропродсервіс»

Проте він додав, що наразі ще не впевнений у тому, що буряки, посіяні за цією технологією, зможуть конкурувати з класичними за врожайністю.

«Якщо ж ці гібриди покажуть себе хоча б не гірше, ніж класичний буряк, то вони дуже швидко стануть популярними. Крім того, ця технологія відкриє нові можливості для посіву його на більш забур’янених полях. Бо зазвичай під буряк вибирають кращі землі, які вже довший час в обробітку», — додає агроном.

Регіональний представник компанії «КВС-УКРАЇНА» у Тернопільській області Михайло Макух зазначив, що з ТОВ «Агропродсервіс» співпрацюють вже багато років. В останні п’ять років інтенсивність та щільність співпраці суттєво зросла, в тому числі, з минулого року розпочали співпрацю по впровадженню нової системи КОНВІЗО®СМАРТ на полях підприємства.


Михайло Макух, регіональний представник компанії «КВС-УКРАЇНА» у Тернопільській області

«Якщо брати звичайну технологію, норму гербіциду при внесенні необхідно постійно коригувати залежно від погодних умов. Крім того, якщо проґавити потрібну фазу бур’янів, необхідно додати норму препарату, який знову ж таки вплине на буряк. За системою КОНВІЗО®СМАРТ, навіть при збільшенні дози гербіциду, буряк не відчуває такого стресу, як за класичної технології. Відповідно агроном має розширене поле діяльності для обробки посівів», — повідомив Михайло Макух.

Він додав, що один із дуже небагатьох бур’янів, з якими КОНВІЗО® 1 бореться не так ефективно, — це Вероніка Перська.

« Якщо в середньому на круг по господарству врожайність цукрового буряка була в межах 700 ц/га, то врожайність демо-ділянки Конвізо Смарт минулого року становила 720 ц/га при цукристості 18,6 %», — розповідає Михайло Макух.

Не в останню чергу вплив на врожайність матиме погода. Цього року на Тернопільщині після зими за три дні настало літо, через що сходи вийшли строкаті. Техніку під час посіву просто не встигали переналаштувати. Так, якщо до обіду сіяли буряк з однією глибиною, то вже після обіду ця глибина була замалою. Та все одно посіви перебувають у доброму стані.


 Ігор Кадуцький, менеджер «КВС-УКРАЇНА»по роботі з ключовими клієнтами

«КОНВІЗО®СМАРТ — це інноваційна та високотехнологічна система, яка видасть хороший результат незалежно від агрокліматичних умов і зон вирощування. Дивлячись на ситуацію на полях по всій Україні, можемо констатувати, що ця технологія показала себе якнайкраще», — повідомив менеджер «КВС-УКРАЇНА»по роботі з ключовими клієнтами Ігор Кадуцький.

Представники «КВС-УКРАЇНА» впевнені, що коли агрономи з інших господарств приїдуть і подивляться на поля компанії Агропродсервіс, вони зроблять відповідні висновки, і з наступного року не одне господарство використає в себе цю технологію.

Проект Агрополігон «КВС-УКРАЇНА» залишає посіви цукрового буряка позаду під наглядом агрономів Агропродсервісу, щоб уже зовсім скоро знову зустрітися з вами у полях.

© Анастасія Аврамчук, Андрій Олексин,, Kurkul.com, 2018 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою