АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»: Сівба цукрового буряка КОНВІЗО® СМАРТ

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 16 травня 2018 408 0

Від сьогодні АгроПолігон дає новий виток, у рамках якого ми будемо стежити за вирощуванням цукрового буряка за новітньою технологією КОНВІЗО® СМАРТ від компанії «КВС ЗААТ СЄ» та аграрного підрозділу Bayer.

Для того, щоб показати на практиці вказану систему, ми завітали на Львівщину до ТзОВ «Агро ЛВ Лімітед». Це велике господарство, що має шість підрозділів із загальною площею 44 тис. га орних земель. Ми відвідали один з них — «Батятичі». До нього входить і поле, за яким будемо спостерігати. Розташоване воно в с. Зубів Міст Кам’янко-Бузького району.

У підрозділі з земельним банком 7,9 тис. га вирощують озимі:

  • ріпак, площа якого становить 1897 га;
  • пшеницю 1190 га;
  • жито 768 га;
  • ячмінь 1637 га.

А також ярі культури:

  • пшеницю 878 га;
  • сою 492;
  • цукровий буряк 759 га — заради якого ми, власне, і приїхали.

Тут зустрів нас Вадим Куліш — молодий агроном підрозділу, що працює на підприємстві недавно, але про особливості господарства і технології вирощування знає все, що потрібно.

Для таких обсягів у підприємства невеликий парк техніки, але тут кажуть, що всього вистачає та й оновлюється щороку. Трактори тут переважно брендів Challenger i Fendt, але є також JCB та John Deere. Збирають урожай здебільшого комбайнами Claas Lexion, а для буряка застосовують Ropa Tiger.

Читати за темою: Солодка технологія: як отримати максимум від цукрових буряків?

Що стосується причіпного обладнання, то обробляють ґрунт важкими боронами Фрегат та Солоха і культиваторами Vaderstad Carrier, TopDown та Horsch Tiger, а безпосередньо сівбу проводять технікою Horsch Pronto та Kverneland monopill SE.

На підприємстві є потужності зі зберігання продукції: сушильний комплекс, два силоси, зерноочисна лінія, а також склади під насіннєву картоплю.

«Обладнання для очищення зерна поставили в цьому році, воно готує насіння до сівби. Продуктивність має становити 100 т за добу, але ми в середньому виходили десь на 70 т, тобто поки повністю план не виконували», — розповідає агроном.

Минулий сезон тут розцінюють як вдалий, бо вологи було достатньо. По ріпаку, вже після очищення отримали врожайність 3,2 т/га, озимої пшениці зібрали 6,4 т/га.

Цукровий буряк минулого року був посіяний не на надто високоурожайних площах, тому середній показник становив 52,3 т/га. У цьому ж сезоні тут скоротили вирощування буряку майже на 300 га, його місце зайняли озимий ячмінь та яра пшениця. Але й тут є свої нюанси, бо пізня весна цього року вплинула на потенціал врожайності культур. Якщо в минулому в цей час вже закінчували сівбу ярої пшениці, то в цьому році тільки розпочали.

З компанією «КВС-УКРАЇНА» господарство співпрацює не один рік, близько 70% насіння буряку та озимого жита обирають саме селекції KWS.

«Із «Агро ЛВ Лімітед» ми працюємо вже 8 років. Дуже важко сюди заходили, продавали по 100 посівних одиниць, але довели, що селекція KWS — це краще, що може бути в цукрових буряках», — наголошує Петро Кутя, регіональний директор «КВС-УКРАЇНА» по Західному регіону.

Агроном підприємства розповідає, що представники насіннєвої компанії постійно пропонують різноманітні новинки, допомагають підібрати правильні за тими чи іншими показниками гібриди.

Цукровий буряк за системою КОНВІЗО® СМАРТ

Вказану технологію в господарстві застосовують з минулого року — представники від «КВС-УКРАЇНА» запропонували випробувати її. У 2017-му площа випробувань становила 9 га. Результат — збільшення врожаю на 9 т/га, порівняно з іншими площами.

Все робили за рекомендаціями, коли потрібно було втретє вносити препарати стандартної бетанальної групи, обробили посіви перший раз КОНВІЗО 1 (гербіцид компанії Bayer, що є однією з основних складових технології) та залишили вікно між внесенням 16-18 днів. На 26-й день дали препарат вдруге. У підсумку отримали чисте поле.

Ця система недешева, витрати на 1 га становлять 435 євро. В цю вартість входить насіння і гербіцид, тобто вся технологія КОНВІЗО® СМАРТ. Але, як зауважують в господарстві, технологія абсолютно виправдовує свою вартість, бо, крім основних переваг КОНВІЗО® СМАРТ (зручності, гнучкості), присутній досить помітний приріст врожаю. Тут можна говорити про два фактори: нове покоління гібридів та мінімальний ефект фітотоксичності (пригнічення буряків) від гербіциду КОНВІЗО® 1.

У цьому році компанія застосувала технологію вже на промислових посівах. За нею висіяли 40 га цукрових буряків. Із них на 12 га — гібрид СМАРТ КАЛЕДОНІЯ КВС, а на решті 28 га — гібрид СМАРТ ДЖОКОНДА КВС. 

Сівбу провели 25 квітня, з нормою висіву 1,26 п. од. на глибину 1,5-2 см і з міжряддям 45 см.

Поле під культурою вже не раз підживлювали, на восени внесли калій та амофос, а перед посівом карбамід. Восени ці площі були оброблені гербіцидом суцільної дії, після чого поле зорали.

Обране поле має певну особливість, 10 років на ньому не проводилось жодних робіт, за цей час воно густо заросло бур’яном.

«Нам дуже цікаво, як же буде працювати технологія за таких важких умов, де мають місце не характерні для інших площ болотні бур’яни, які важко забрати традиційними методами, наприклад, бетанальною групою», — каже Вадим Куліш.

КОНВІЗО® СМАРТ істотно відрізняється від традиційної технології. За стандартного обробітку вегетаційний період культури скорочується в середньому на 14 днів. Майже два тижні не відбувається фотосинтезу, виглядає буряк як гербарій, його виводять зі стресу. Багато речовин діють на ріст та розвиток культури, особливо мікси, де по 4 діючі речовини. Гербіцид діє і на бур’ян, і на буряк, але культура селективно може справитися з цими діючими речовинами, вивести їх із себе, просто це забирає багато енергії і часу. 

Натомість КОНВІЗО 1 практично не створює стресу для буряку, його можна вносити у будь-яку фазу розвитку культури. У результаті зменшується кількість обробок і збільшується період між ними.

«Дуже важливим є те, що господарства, які вирощують по 6 тис. га цукрових буряків за традиційною технологією, у фазу сім’ядолі бур’янів мають лише один день на внесення препарату — ми ж маємо 10, що є дуже важливою різницею», — зауважує агроном.

Читати за темою: Підсумки АгроЕкспедиції Цукровий буряк 2017: Маховик набирає обертів

Наразі буряк посіяний і чекатиме наступних заходів, а у господарстві вже зараз покладають на нього великі надії і сподіваються, що дана система проявить себе якнайкраще.

А ми повернемося на поле цукрового буряку за технологією КОНВІЗО СМАРТ вже незабаром.

© Анастасія Аврамчук, Kurkul.com, 2018 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою