АгроЕкспедиція Пшениця 2018

АгроЕкспедиція Пшениця 2018. День 4. Хмельницька область: Україна-Агро-2С і АВС-Агро

АгроЕкспедиція «Пшениця 2018» 23 червня 2018 410 0

Хмельницька область вже точно не могла залишитися без уваги АгроЕкспедиторів, адже цей регіон в останні роки незмінно входить до числа лідерів за врожайністю озимої пшениці. Що є запорукою успіху: особливості клімату, технології або досвід аграріїв? Ми досліджували пшеничні поля Хмельниччини, щоб знайти відповіді на ці питання.

Допомагати нам у вивченні посівів і особливостей агротехнологій будуть представники компаній-партнерів «Бізон-Тех», «Август-Україна», «Лімагрейн-Україна» і Credit Agricole Bank.

Пшениця у цифрах в Хмельницькій області:

  1. Область посіла перше місце в Україні за врожайністю озимої пшениці в 2017 році із середнім результатом 6 т/га. Це істотно вище, ніж в сусідніх регіонах і майже у два рази більше, ніж на Півдні.
  2. В області озимою пшеницею засіяно 198,2 тис. га. Це на 20 тис. га менше, ніж у минулому сезоні. Тобто, відбулося скорочення площ під основною продовольчою культурою на 9%.
  3. Валовий збір пшениці в 2017 році склав 1256,6 тис. т зерна.

Основні тенденції сезону 2017/2018 в Хмельницькій області

Брак вологи. Хтось здивований? Від посухи навесні постраждали практично всі регіони України, навіть, здавалося б, такі забезпечені вологою, як західні.



Перехід на вологозберігаючі технології. Усе частіше ми бачимо в господарствах глибокорозпушувачі, техніку для роботи з нульовою обробкою ґрунту й інші ознаки відмови від оранки.
Поступова відмова від сої. Соя розглядалася, як один з попередників для тієї ж озимої пшениці, але на заході України дуже важко зібрати хороший урожай сої і підготувати поле під пшеницю. Ранні сорти з низькою врожайністю, а пізні — не дозволяють вчасно посіяти пшеницю і забирають ґрунтову вологу.

Україна-Агро-2С: 5 тонн з гектара — це нуль при нашій технології

У свій третій день західний екіпаж знову чекала ретроспектива. Ми відвідали добре знайоме господарство «Україна-Агро-2С», де два роки тому вивчали стан кукурудзи, хоч і не в полі, «а в коморі».

Підприємство продовжує обробляти землі в районах с. Юрківці, Бережанка і Вишнівчик Чемеровецького району, але при цьому активно розвивається: за два роки земельний банк збільшився з 3 тис. га. до 4 тис. га, в минулому році побудували сушильний комплекс, передочистку, а в цьому році вже заклали будівництво елеватора на 15 тис. т для зберігання власного зерна.

Історія підприємства сягає корінням ще в 1970-ті: тоді тут фермерством займався герой України Леонід Скринчук — батько нинішнього власника господарства Олега Скринчука. Зоотехнік за фахом, Леонід Скринчук став керівником агрофірми «Україна». Один тільки комплекс великої рогатої худоби на той час нараховував 7 тис. голів, яке приносило 5 млн рублів чистого доходу щорічно. У селах аграрії активно підтримували інфраструктуру: будівництво дитсадків, шкіл, будинків культури, спорткомплексів, багатоповерхових будинків і т.д.

Зараз із сільгоспкультур тут вирощують озиму пшеницю, озимий ріпак, ячмінь, кукурудзу, сою, соняшник. За минулий рік середня врожайність ярого ячменю становила 8,4 т/га, кукурудзи — 10 т/га при вологості 20%, ріпаку — 4 т/га, сої — 2,7-2,8 т/га, гороху — 6 т/га. За озимої пшениці торішня середня врожайність склала 9,3 т/га, а рекорд склав 10,7 т.

В цьому році площа посівів пшениці становить 700 га. Всі заплановані агротехнічні заходи проведені, тому незважаючи на складні погодні умови поточного року, очікують врожайність не гірше за торішню. У планах також збільшити площу під озимою пшеницею до 1000 га.

Купують МТР частково за свої кошти, а частково — у кредит. Обслуговування кредитів досить дороге, каже Олег Скринчук, але без сучасної потужної техніки своєчасно проводити всі операції по інтенсивній технології вирощування складно.

У планах перехід на глибоке розпушування замість оранки. Для цього хочуть купити другий Horsh Tiger. Таким чином хочуть вирішити проблему з недостатньою кількістю вологи, яка спостерігається вже не перший рік.


Важливим елементом господарювання Олег Скринчук вважає щоденний моніторинг посівів і швидке реагування при зміні обставин. Наприклад, в цьому році через різке потепління навесні, відсутність достатньої вологи — скасували внесення регуляторів росту.

Витратна частина вирощування пшениці чимала, близько 15 тис. грн/га. Технологія дорога і окупає себе при врожайності не нижче 5 т/га. Якою ж вона буде у цьому році на полях «Україна-Агро-2С»? Власник господарства сказав, що сподівається навіть на кращий урожай, ніж в минулому році, або на рівні. Ми, натхненні таким оптимістичним прогнозом, вирушили на поля перевірити стан озимої й особисто переконатися, як працює інтенсивна технологія вирощування в Хмельницькій області.

Минувши по дорозі вражаючий ріпак, кукурудзу й сою, ми зупинилися у пшеничних полях. На першому з них відразу впізнали добре знайомий сорт Колонія від Limagrain. Одного погляду було достатньо, щоб сказати, що урожай буде відмінним, але ми все ж дістали рамку і калькулятор. Швидкий підрахунок показав біологічну урожайність на рівні 11 т/га. Навіть з урахуванням неминучих втрат при збиранні прогноз був хорошим.
 

«Сьогодні ми бачимо, що 2-3 листки ще зелені й певною мірою продовжують процес вегетації, ніяких хвороб на них не видно, три рази обприскували фунгіцидами. У ранній фазі посів також був оброблений регулятором росту. Хочеться побажати, щоб погодні умови були більш сприятливими. Тоді можна розраховувати, що врожай буде на порядок вище», — каже представник компанії «Бізон-Тех» Володимир Соломяний.

На другому полі посіяний тут сорт Матрикс мав невеликий на вигляд колос, але цілком позитивні прогнози врожайності.

«Стан пшениці в регіоні різний. Деякі поля кращі, деякі — гірші. Цього року дуже велику роль зіграла культура вирощування: якщо господарство правильно вибрало технологію вирощування, то бачимо, що пшениця в дуже хорошому стані і може претендувати на 10 т/га. І ще культура не відчувала такої гострої потреби у волозі і зараз перебуває у відмінному стані», — зазначає представник компанії «Август-Україна» Віталій Ванчуляк.

АВС-Агро: Ми вибираємо тільки найкраще

Друге господарство Хмельницької області, яке нам вдалося відвідати, розташоване у сусідньому селі й теж могло похвалитися як інтенсивними агротехнологіями, так і рекордними урожаями основних культур.

В черговий раз переконалися, що аграрії — народ забобонний. Так, заступник директора господарства Анатолій Бойко погодився прийняти нас не відразу. У нього є прикмета, що журналісти привозять град. Але нам вдалося переконати керівника, що ми, як порцелянові слоники, приносимо тільки удачу й гарний настрій, і привозимо тільки корисний дощ.

Як і у багатьох колег по цеху, в господарстві «АВС-Агро» зараз гаряча пора, і приділити багато часу АгроЕкспедиторам фермеру було складно. Тому ми помчали відразу в поле, де і розпитали пана Анатолія про технології вирощування.

У господарстві пшениця є однією з основних культур. Із зембанку в 1900 га під пшеницю відведено 400 га. Тут вже навчилися отримувати врожайність 8-9 т/га, але постійно вдосконалюють технологію, щоб перетнути рубіж в 10 т/га. До речі, рекордний урожай пшениці зібрали 3 роки тому — на полі і 54 га отримали урожайність 9,97 т/га.

Зараз ставку роблять на іноземну селекцію, постійно вводячи нові сорти 4-5 виробників. Як розповів нам Анатолій Бойко, «в одну корзину всі яйця вони намагаються не класти». На полях можна знайти сорти пшениці селекції Limagrain, Lembke, DSW та інших брендів.

«У кожної компанії є сорти з якоюсь «родзинкою», що відрізняються у кращий бік окремими показниками.Тому не можна зупинятися на одному виробнику, ми щороку сіємо демо-ділянки й оцінюємо потенціал всіх новинок», — каже Анатолій Бойко.

Але поки в товарних посівах лідирує Колоніа від Limagrain, зізнався агроном. У поточних умовах з нею конкурувати іншим сортам важко. Хоча, щоб досягати успіху, доводиться неабияк попітніти. Сорти інтенсивного типу не зможуть розкрити свій потенціал при недостатньому харчуванні або недотриманні певних елементів технології.

Інтенсивні сорти вимагають не тільки кращої з можливих на підприємстві технологій, а й обов'язкового використання сучасної техніки: тракторів високої потужності, посівних комплексів, широкозахватних самохідних обприскувачів. Дороге насіння, високі норми добрив і внесення препаратів світових брендів роблять технологію дуже вартісною. Щоб максимально скоротити витрати, техніка має бути високопродуктивною та ресурсозберігаючою.

Олександр Бондар, представник Credit Agricole Bank

«Зміна клімату вимагає від господарств змін у машинно-тракторному парку. Потрібні агрегати, що дають змогу проводити осінній обробіток ґрунту без обороту пласта з одночасним внесенням добрив. Тут господарство поступово переходить саме на таку технологію, тому помітний результат», — каже Олександр Бондар, представник Credit Agricole Bank.

Важливі моменти в технології вирощування пшениці виділив сам Анатолій Бойко:

обов'язкове використання протруйників з інсектицидним і фунгіцидним компонентом;
внесення високих доз добрив як при підготовці ґрунту, так і навесні;
використання засобів захисту і регуляторів росту з урахуванням погодних умов — якщо опадів недостатньо, то краще скасувати деякі з обробок;
прагнення до максимального накопичення вологи у ґрунті.

Ідеальним він вважає застосування глибокого розпушування під пшеницю. На полях «АВС-Агро» глибоке розпушування щорічно застосовується на третині площ. Ще третина — мінімальна обробка й решта — традиційна оранка.

Ми не могли зловживати гостинністю аграрія, який після розмови з командою моментально помчав у поля. Звичайно, роботи в сільському господарстві вистачає завжди. А ми пораділи за сільгоспвиробників Хмельницької області і поїхали закінчувати кроп-тур у Вінницьку область. Впевнені, у цього «хлібного» регіону є чим пишатися. Далі буде!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою