АгроЕкспедиція Переробка 2018. Вперед до нових горизонтів!

АгроЕкспедиція Переробка 2018. Вперед до нових горизонтів!

АгроЕкспедиція «Переробка 2018» 12 листопада 2018 170 0

Речі спакували, питання підготували, шарфами утеплились — наша команда готова вирушати у подорож під назвою АгроЕкспедиція Переробка 2018. Цього разу «вояж» триватиме з 12 по 16 жовтня. А поки ви читаєте цей текст, ми вже завантажуємо у свій АгроЕкспоМобіль необхідне обладнання та подарунки.  

Чому ж все-таки переробка? Всім відомо, що Україна знаходиться серед світових лідерів з реалізації сировини. Ми обійшли ЄС і підібралися до найбільшого в світі торговця сировиною — США. Але мінуси торгівлі сировиною в тому, що ціни на неї коливаються, як гойдалки у парку і напряму залежать від урожаю. Для прикладу, цього року садівники зібрали гарний урожай яблук, але не можуть продати їх. Аграрії закладають яблука на зберігання  в очікуванні кращої ціни на продукцію. Продають лише яблука, які йдуть на переробку. Але ціна на промислове яблуко знизилася вдесятеро, порівняно з минулим роком, однак ціна на яблучний сік у магазинах не знижується. Тож очевидно, що переробники тепер мають хороший заробіток.

І ще один плюс на користь переробки візьмемо з прикладу історії України: на початку 1990-х років з боку Лівану, Сирії та інших країн існував ажіотажний попит на живу худобу, більше на шкіру ВРХ, ніж на самих тварин.

Коли проходив відбір худоби, її покупці звертали увагу не на рівень вгодованості, а на стан шкіри тварини, що й було вирішальним у формуванні ціни. Експорт зростав блискавично. Так, якщо у 1993 році експорт живої ВРХ складав 1,1 тис. голів, то у 1994 р. — вже 92 тис. голів, а у 1995 р. — рекордні 213 тис. голів.

Ці часи минули, і, кажуть, вирощування ВРХ зараз хронічно збиткове, чому б зараз не вирощувати ВРХ для виготовлення високоякісної шкіри? Що ж, прогалини у багатьох ланках виробництва видно на долоні, але ж є й успішні галузі переробки, як, наприклад, соняшникова олія. До речі, якби розлити олію, виготовлену в Україні у 2017 р. в олімпійські басейни, то можна було б заповнити таких 1600.

Повертаючись до АгроЕкспедиції Переробка 2018,  хочемо сказати, що допомагати у дослідженні стану галузі нам будуть наші спонсори: Credit Agricole Bank і «Бюлер».

Тож маємо маршрут:

З досвіду більш ніж 30 АгроЕкспедицій, присвячених як основним сільськогосподарським культурам України, так і ключовим напрямам агробізнесу, можемо стверджувати, що у нашому маршруті можуть зустрічатися несподівані «повороти» і зміни.

А якщо є питання та побажання, завжди раді відповісти, пишіть нам: balas@latifundistmedia.com або залишайте контакти для зв'язку в коментарях під цим блогом.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою