Південь України придатний для вирощування горіхів пекан

27 травня 2019 157 0
Південь України придатний для вирощування горіхів пекан
inshe.tvПівдень України придатний для вирощування горіхів пекан

На території Ізмаїльського лісового господарства, у Кілійському районі Одеської області дерева пекана ростуть вже майже 60 років. Культура невибаглива, до того ж існують посухостійкі сорти, що є придатними для спекотних регіонів. Про це повідомляє agro-yug.com.ua.

Нагадаємо, в Україні заклали перший сад горіхів пекан 

Ці дерева витримують морози до -30ºС.

«Перші 4-5 років саджанець росте повільно, додаючи не більше 30 см у висоту. Саме в цей час формується його коренева система. Плодоношення сіянців почнеться в 9-10-річному віці. Рослина стійка до хвороб та шкідників», — йдеться у повідомленні.

Проблемою може стати нестача теплих днів. Пекан не завжди встигає дозріти, бо для цього необхідна середньодобова температура +10ºС та відсутність приморозків до листопада. Для зменшення ризиків вчені пропонують щеплення сортових матеріалів на адаптовані дерева.

З 1958 р. вчені Куп’янського лісорозсаднику Харківської області розпочали дослідження з віддаленої гібридизації пекана з волоським горіхом для того, щоб одержати гібриди, що рано плодоносять з пізнім цвітінням, високою якістю плодів та врожайністю. Їм вдалося отримати 202 гібриди, які підтверджують можливість успішної акліматизації пекану із застосуванням методів віддаленої гібридизації.

Читати за темою: Математика агробізнесу: горіховий сад 

Лідером у вирощуванні цієї культури були та залишаються США. Країна виробляє близько 80% світового обсягу продукту на площі 150 тис. га.

Ядра пекана містять 72% жирів, 14% вуглеводів. Горіхи є кращим джерелом рослинного білка (9%). До того ж у складі є вітаміни, фолієва кислота, калій, магній, фосфор тощо. Пекан не містить натрію і тому корисний для людей з високим кров’яним тиском та іншими небезпечними захворюваннями. Найбільш відомі протиракові властивості горіху.

Окрім смачних та корисних плодів, пекан цінують за чудову олію, яка також має лікувальні властивості та за якістю перевершує оливкову олію. За підрахунками фахівців собівартість олії пекану на 15-17% нижча за собівартість олії волоського горіха.

Не менш цінною є й деревина цієї унікальної рослини. Вона має оригінальний малюнок волокон та високу твердість, яка перевищує дуб. Деревина використовується для виготовлення будь-яких видів меблі.

У часи СРСР Міністерством сільського господарства пекан був офіційно визнаний малорентабельною культурою для масового розведення в південних регіонах на державній основі. Зараз, аналізуючи це рішення фахівці стверджують, що такі висновки є помилковими.

 

Виконано за допомогою Disqus