Сівба кукурудзи у Ниві Переяславщини та АгроПолігон John Deere

АгроПолігон John Deere у кукурудзі: Нива Переяславщини провела посівну

АгроПолігон «Джон Дір» 10 червня 2019 342 0

Перший етап нашого «АгроПолігону John Deere» практично завершився. Передостанньою областю, в якій спостерігаємо за посівною, стала Київська. 6 травня ми завітали до групи компанії «Нива Переяславщини».

Загальні відомості

Дата заснування 1998 р.
Земельний банк 23 тис. га
Ґрунти Чорноземи
Вирощувані культури Озима пшениця, соя, кукурудза, ріпак, ячмінь
Власні потужності зберігання Елеватор на 150 тис. т


Група компаній «Нива Переяславщини» працює на території 23 сільських рад у 5 районах Київщини: Баришівському, Броварському, Згурівському, Переяслав-Хмельницькому, Яготинському. Землю орендують у 7 тис. пайовиків.

«Нива Переяславщини — це вертикально інтегрована компанія, яка контролює практично усі етапи, починаючи від вирощування зернових і завершуючи створенням м’ясо-ковбасних виробів і продажем їх. Початковий і головний етап — це рослинництво. Далі для задоволення потреб власних свинокомплексів у нас є комбікормовий завод. Наше підприємство друге в Україні із вирощування свиней. Всю продукцію продаємо лише в Україні, у нас є свій бренд «П’ятачок», — розповідає головний агроном групи компаній «Нива Переяславщини» Віталій Трохименко.

Вантажівка Scania з логотипом «П’ятачок»

«Основними нашими культурами є пшениця, ріпак, ячмінь, соя, кукурудза. Ріпак, пшениця і частина кукурудзи йде на експорт. Інша частина кукурудзи і соя йдуть на виробництво комбікорму. Соняшника не вирощуємо, тому що він не йде ні в корм, ні на експорт», — зазначає аграрій.

Віталій Трохименко, головний агроном групи компаній «Нива Переяславщини»

 Кукурудза: попередник, сівба

У рамках «АгроПолігон John Deere» ми прибули на поле, де саме проводився демо-посів кукурудзи сівалкою Vaderstad Tempo L 16 в агрегатуванні з трактором John Deere 8335R. Для тестового посіву сівалку надав офіційний дилер John Deere «Юпітер 9 Агросервіс».

«Маємо не один посівний комплекс для просапних культур, але техніка з часом старіє, ми вже дійшли до такого періоду, що її треба міняти. У нас ще сівалки старого покоління: механічні, не такі точні і менш швидкісні, а про Vaderstad неодноразово чули, що вони непогані, захотілося подивитися в себе на полі їх якість, швидкість, але про кінцеві результати, та наші враження скажемо, коли будемо збирати врожай восени», — розповідає головний інженер групи компаній «Нива Переяславщини» Олександр Онищенко.

Поле, яке оглядається 179 га
Культура Кукурудза
Гібрид Monsanto Dekalb ДКС 4014
Сівба 6 травня
Глибина висіву 5 см
Попередник Кукурудза
Сівалка Vaderstad Tempo L 16

 Колеса сівалки Vaderstad Tempo L 16


«Поле площею 179 га. Сіємо кукурудзу і той рік тут теж була кукурудза. Взагалі вона є монокультурною, раніше так сіяли років по 4-5. Зараз рідше так робимо, тому що площі під кукурудзою зменшилися, додався ріпак. А взагалі кукурудза не примхлива до попередника, найкращим хіба що є пар», — зазначає агроном.

Олександр Онищенко, головний інженер групи компаній «Нива Переяславщини»

Посів проводився на швидкості 14 км/год. За словами Віталія Трохименка, сівалка показала себе добре, відстань між насінинами 18 см дотримується, немає пропусків і подвоєнь, що змогли перевірити відразу після проходу сівалки. До того ж відстань однакова як на розгоні на краю поля, так і там, де сівалка йшла на швидкості 14 км/год.

Кукурудза: підготовка ґрунту, добрива та захист

Ґрунтообробні операції

Оранка Глибина 25-27 см
Закриття вологи Зубова борона
Передпосівна підготовка Дискова культивація
Сівба Сівалка Vaderstad Tempo L 16


«Після збирання врожаю восени поле було зоране на глибину 25-27 см, навесні закрили вологу зубовою бороною, а перед посівом проводимо дискову культивацію. Трактори у нас використовуються всі важкі і всі John Deere», — розповідає головний агроном.

«Комплексне добриво Yara вносимо сівалкою при посіві. Для захисту – один раз ґрунтовий гербіцид. Страховими гербіцидами працюємо на 20% площі, в основному це нові поля, на яких ще є забур’яненість. При внесенні хімічних препаратів застосовуємо самохідний обприскувач John Deere», — зазначає фахівець. 

Техніка John Deere в господарстві

Трактори для виконання основних операцій

John Deere 7930

John Deere 8335R

John Deere 8345R

John Deere 8370R

John Deere 8330


Посівне обладнання
Посівний широкозахватний комплекс John Deere 1890+1910

Самохідні обприскувачі

John Deere 4940

John Deere S660

Зернозбиральні комбайни

John Deere S760

John Deere T660

Загальний парк техніки John Deere  Більше 30 одиниць

 Трактор John Deere 8345R


«Як і всі компанії, ми починали з МТЗ, з «Кіровців», ХТЗ, це було зумовлено низькою ціною, але з часом спробували більші трактори. У 2008 р. взяли першого трактора John Deere 8030. Завдяки тракторам американського бренду ми вирішили дуже велику проблему – брак кадрів. Скажімо так, коли ми працювати тракторами МТЗ, то за добу могли зорати 10 га, а John Deere — 50 га. Тобто, одна людина могла зробити те, для чого нам раніше потрібно було 5 працівників», — розповідає про перехід до тракторів John Deere головний інженер.

«Не будемо перераховувати весь парк, але що стосується основного навантаження і всіх важких тракторів, то це John Deere. Якщо говорити про комбайни, то це теж переважно John Deere. Чому саме цей бренд? Тому що вже пробували різну техніку. Важливим чинником гарного врожаю є зробити все вчасно, а для цього потрібна якісна техніка, яка може працювати 24/7. Тому й зупинилися на John Deere.

Якщо говорити про сервіс, то за останні кілька років дилери зробили крок уперед. І на сьогоднішній день ми задоволені роботою «Юпітер 9 Агросервіс»», — зазначає Олександр Онищенко.

Також фахівець говорить, що робота головного інженера неможлива без співпраці з головним агрономом і навпаки.

«Думка агронома при виборі техніки дуже важлива. Тому що саме агроном відповідальний за той врожай, що ми зберемо на полі. Завдання нашої інженерної частини — забезпечити чим сіяти, кому сіяти і надати справні трактори», — зазначає головний інженер.

Ми попрощались з господарством вже коли сонце ховалось за горизонтом, і знову пішов дощ, який не дозволяв весь день працювати, але при будь-якій змозі техніка John Deere вирушала у поле та посівна кампанія йшла без затримок.

А ми в рамках проекту «АгроПолігон John Deere» рухаємося в сусідню Вінницьку область. Але чи скоро ми туди потрапимо залежить від погоди. Тож чекайте вістей з Вінниччини.

© Юрій Токмань, Kurkul.com, 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою