Державне кредитування або Чи можливо фермеру отримати кредит під 1% річних?

Державне кредитування або Чи можливо фермеру отримати кредит під 1% річних?

Агродотації у розрізі 30 липня 2019 3208 0

Сьогодні український аграрний сектор із потужним потенціалом виробництва, що значно перевищує потреби внутрішнього ринку, є локомотивом розвитку всієї національної економіки, дає імпульс інвестиційному, технологічному та соціальному розвитку держави. Але для коректної роботи аграріям потрібна допомога, насамперед фінансова. Декілька років тому Мінагрополітики запровадило нову системну підтримку аграріїв. Щоб дізнатись, як вона працює, Kurkul.com розпочинає проект «Агродотації у розрізі», у якому будемо пояснювати механізм роботи державних дотацій, шлях їх отримання і те, скільки фермерів вже скористалися державною програмою підтримки. Розбиратися у темі нам будуть допомагати експерти «Ощадбанку».

У першому випуску ми дізнаємось, наскільки вигідна програма компенсації відсотків за кредитами та як ефективно вона працює. Нюанси отримання держпідтримки пояснила директор департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу «Ощадбанку» Наталія Буткова-Вітвіцька.

Компенсація кредитної ставки: скільки, кому і на які цілі

На програму «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» у 2019 р. виділено 800 млн грн.

Фінансова підтримка націлена на фермерські господарства, у власності та/або користуванні яких перебувають землі сільськогосподарського призначення. Позитивно, що торік восени держава спростила вимоги до отримувачів компенсації — скасовано обмеження щодо розмірів земельного фонду у власності та/або користуванні, а також збільшено граничний розмір виручки від реалізації продукції за останній рік до 20 млн грн.

Також компенсацію надають сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам:

  • молочарського та м’ясного напрямів, до складу яких входять не менше 20 членів, серед них повинно бути одне або більше фермерських господарств, а інші — фізичні особи, у власності та/або користуванні кожної з яких перебувають землі сільськогосподарського призначення, за наявності тварин, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства;
  • плодово-ягідного, овочевого напрямів, а також із заготівлі та переробки продукції бджільництва, дикорослих ягід, грибів і рослин, до складу яких входять не менш як 7 членів, серед них повинно бути одне чи більше фермерських господарств, а інші — фізичні особи, у власності та/або користуванні кожної з яких перебувають не більше 100 га земель с/г призначення.

Якщо говорити зокрема про обсяг коштів, виділених саме за напрямом здешевлення кредитів, то в бюджеті 2019 р. передбачено  85 млн грн. Компенсуються короткострокові кредити фермерам, тобто строком до одного року, обсягом не більше 500 тис. грн та середньострокові кредити обсягом до 9 млн грн.

За словами Наталії Буткової-Вітвіцької, основні критерії для отримання кредиту в «Ощадбанку» єдині для всіх позичальників – досвід ведення діяльності для аграріїв не менше 2 маркетингові роки та позитивна кредитна історія. Суб’єкт господарювання повинен бути повністю легальним: мати офіційно зареєстровані права на виробничі активи, землю, прозоро нараховувати та сплачувати податки, офіційно працевлаштовувати співробітників.

«Зрозуміло, що сервісні моделі фінансування клієнта у сумі 5 млн грн та 50 млн грн різні. Тому в «Ощадбанку» для позичальників із сумою кредитів до 5 млн грн впроваджено програму мікрокредитування, за якою спрощені процедури погодження кредиту та вимоги до клієнта, відповідно адаптовані умови фінансування. Такі кредити зазвичай видають дуже швидко, зокрема є можливість отримати кредит без застави в сумі до 250 тис. грн. Для клієнтів із сумою кредиту понад 5 млн грн – класична процедура оцінки проекту, перевагою якого є більш індивідуальний підхід», — уточнює банкір.

Наталія Буткова-Вітвіцька, директор департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу «Ощадбанку»

Зазвичай кредити до року отримують на фінансування виробничих витрат. Це закупівля насіння, паливно-мастильних матеріалів, засобів захисту рослин, поточний ремонт техніки, виплата заробітної плати працівникам.

Якщо у фермера є потреба придбати техніку імпортного виробництва, наприклад, John Deer, CASE з обладнанням, він може отримати середньостроковий кредит, тобто строком до трьох років із такою ж компенсацією відсотків. Ця програма альтернативна іншій державній програмі з часткової компенсації вартості придбаної техніки вітчизняного виробництва. Різниця в тому, що немає обмеження щодо країни-виробника техніки та компенсується відсоткова ставка по кредиту на придбання такої техніки.

Також під компенсацію підпадають кредити на здійснення витрат, пов’язаних із будівництвом і реконструкцією виробничих об’єктів сільськогосподарського призначення. Сума компенсації відсотків розраховується аналогічно.

Фактично фермеру кредит коштує 1% річних. Максимальна сума компенсації прив’язана до облікової ставки НБУ – не більше 1,5 розміру облікової ставки НБУ за мінусом 1% річних. На сьогодні облікова ставка Нацбанку становить 17,5% річних.

«Наприклад, клієнт отримав кредит 500 тис. грн під 19,5% річних. Він отримає компенсацію 18,5% річних, тобто вартість фінансування для нього складе 1% річних, це 410 грн. До слова, це 15 капучіно», — пояснює Наталія Буткова-Вітвіцька.

Як розповів засновник фермерського господарства «Юліана» Юрій Даценко, у 2019 р.  господарство взяло в кредит трактор у компанії АМАКО.

«Кредит до 800 тис. грн отримали в «Ощадбанку» за партнерською програмою під 17% річних. Також оформили документи на компенсацію відсоткової ставки до 16% річних за державною програмою. Коли ми отримаємо повну компенсацію, це буде, по суті, безвідсотковий кредит. На таких умовах аграріям простіше розвиватися і поповнювати парк сільгосптехніки», — розповів аграрій.

Ефективність підтверджена

 У 2018 році аграрії, які подали заявки вчасно, отримали компенсаційні кошти за рахунок бюджету 2018 року — це 3,3 млн грн. Частка звернень клієнтів «Ощадбанку» за цією програмою вагома – 38%.

«У 2019 році виникла затримка з виплатою компенсації через очікування виділення бюджету програми на новий календарний рік. Банк регулярно формує реєстр одержувачів і передає його в Мінагрополітики, до факту виплати. Втім, гроші від Мінаргополітики вже надійшли», — говорить Наталія Буткова-Вітвіцька.

За словами експерта, за час реалізації програми (з березня 2018 р.) такою компенсацією скористались 154 клієнти «Ощадбанку». 80% — це клієнти, які отримали кредити на придбання основних засобів (техніки, обладнання). Решта 20% звернень — щодо компенсації за кредитами на поповнення обігових коштів. Загалом сума компенсації клієнтам «Ощадбанку» становить 12,3 млн грн.

Механізм отримання

Фермер може скористатися компенсацією не більш як за одним короткостроковим та/або одним середньостроковим кредитом.

Щоб отримати компенсацію за рахунок бюджету 2019 року, заявки потрібно подати у банк до 1 грудня 2019 року, компенсація відсотків за грудень буде сплачена з бюджету 2020 року.

Документи у банк подають через місяць після сплати перших відсотків за кредитом, а з кожним наступним місяцем банк автоматично долучає їх до списку одержувачів компенсації без потреби повторного звернення.

«Компенсацію відсотків аграрії отримують щомісяця, виходячи з суми сплачених відсотків. Наші клієнти вже отримали компенсацію відсотків, сплачених як у листопаді 2018 року, так і у 2019 році», — говорить Наталія Буткова-Вітвіцька.

«Перший раз ми купили сільгосптехніку за держпрограмою два роки тому. Тепер щороку поповнюємо парк, користуючись компенсацією від держави. У минулому році наше фермерське господарство придбало декілька одиниць техніки, і приблизно через місяць ми подали документи на компенсацію. Процедура отримання досить проста і не вимагає особливих документів. Якщо знати, які документи потрібні, то їх підготовка займає декілька днів», — додає керівник господарства «Агро Світ Гірське» Василь Петришин.

Звісно, використання коштів перевіряють. За кредитами на придбання основних засобів, на капітальні витрати контроль здійснюється на етапі надання кредиту, адже ці кошти направляють безпосередньо або постачальнику техніки, або підряднику, що виконує будівельні роботи. Особливих вимог, як і по звичайному кредитуванні, немає.

«В «Ощадбанку» ми постійно вдосконалюємо наші процеси, розуміючи, що кожен повинен займатися своєю справою: аграрій — вирощуванням с/г продукції, а банк – фінансовими питаннями. Так, за кредитами на поповнення обігових коштів цільове використання перевіряють працівники банку, аналізуючи шляхом аналізу операції по поточному рахунку позичальника. здійснених за рахунок кредиту. Ми цю функцію забрали на себе, без відволікання клієнта», — пояснює механізм перевірки Наталія Буткова-Вітвіцька.

Отже, статистика щодо наданих кредитів свідчить про доступність та прозорість програми державної підтримки, а банки всесторонньо цьому сприяють. Фермери, які спробували отримати кредит, задоволені, бо програма дійсно працює, доступна для клієнта, а механізм отримання компенсації зручний.

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою