День 3. Полтавська область: Скіф

День 3. Полтавська область: Скіф

АгроЕкспедиція 2. Молоко 2015 10 грудня 2015 514 0

Третього дня АгроЕкспедиція відвідала господарство «Скіф», розташоване в історико-природному заповіднику «Більськ» Полтавської області.

У 2014 р. «Скіф» показав рекордний результат за надоями в Полтавській області — 9,3 тис. кг молока на корову. І на сьогодні це одне з двох підприємств в області, які розбудовуються. З чотирьох корівників два споруджено нещодавно, працівники стелять мати в новому пологовому залі, також у планах будівництво телятника та прокладання якісних доріг у селі.

Ми пам’ятаємо оптимістичних та гостинних «скіфів» з нещодавньої АгроЕкседиції по кукурудзі і знаємо їхнє правило: «Треба просто закотити рукава і працювати». Тож сьогодні ми дізнаємось, як вони це роблять в молочному напрямку.

10:30. По прибуттю на ферму нас зустрічають головний лікар ветеринарної медицини господарства Олександр Кармазін, завідуючий фермою Анатолій Гончаров та головний зоотехнік Микола Щербань.

Головний лікар ветеринарної медицини господарства Олександр Кармазін

Зараз на підприємстві утримується 717 корів, з них 589 дійних. Уже понад 5 років тут проводять галштинізацію, тож практично вирощено власне поголів’я корів. Спермопродукцію завозять з українських ферм. Для початку знайомимося з умовами утримання корів. Нам показують корівник, розбитий на секції зі стойломісцями, встеленими матами. На кожній секції розміщено по 48 голів.

Завідуючий фермою Анатолій Гончаров

Корівники облаштовані стійловим обладнанням виробництва харківського «Агро Варіанту», хедлокерами французького виробництва (компанія «Джордан»), поїлками автоматичного напування «Ла Буветт».

Помічаємо ексклюзивні щітки для чесання власного виробництва «Скіфа» — на пружинах, приварених до стійки.

«З таким господарським підходом, як у наших співробітників, можна трішки і зекономити», — сміється головний ветеринар.

У першому корівнику знаходиться друга по лактації група роздою.

Корови на фермі

«Перша, друга, третя лактації не можуть утримуватись разом. Так само як нетелі та першотільні корови. Коли їх утримуєш окремо, вони мають більшу продуктивність», — розповідає нам головний ветлікар.

Кормовий стіл викладено плиткою для того, щоб не травмувати язик тварини та запобігти захворюванням – таким, як стоматит, актономікоз.

«Молоко корови де?», — запитує нас Олександр Кармазін. «На язиці» — відповідають експедитори. За що нам «п’ять» від головного ветеринара.

Олександр Кармазін розповідає про корми

Корми підгортаються з періодичністю 1 година. Нам пояснюють, що чим частіше здійснюється ця операція, тим більша ймовірність уникнути такого захворювання, як ацидоз, або хвороби «білого столу», коли тварина сортує і виїдає тільки комбікорм, а решту залишає на столі.

Раціон залежить від групи, в якій перебуває корова, а їх тут 12. Процес годівлі відбувається одноразово.

Раціон корови

11:00. На окремому утриманні в павільйоні знаходиться ранній сухостій, який вже переходить у пізній. Постановка корів на сухостій тут здійснюється за методом різкого запуску тварин – вони переводяться в ранній сухостій, що одразу переходить у пізній.

У «Скіфі» впевнені, що період як раннього, так і пізнього сухостою дуже важливий для тварини, і їй потрібно приділяти особливу увагу саме в цей час.

«Весь успіх стосовно якості надоїв полягає в хороших умовах утримання корови на ранньому і пізньому сухостою, оскільки в цей період «затримується» молоко. Щоб отримати гарне молоко, потрібно зробити правильний запуск і якісний догляд. Більшість господарств не звертають на це увагу», — каже завідуючий фермою.

Крім того, зазначає Анатолій Гончаров, у період сухостою чимале значення має кількість води, випита твариною, її якість і кількість. Щоб контролювати це, у господарстві встановлено спеціальні лічильники та здійснюється систематичний аналіз води з свердловини.

11:15. Відвідуємо новозбудований пологовий корпус. Тут телята знаходяться від народження до 21 дня. Після народження телятко випоюється протягом години першою порцією замороженого молозива. Кількість молока новонародженим розраховується пропорційно — 10% від ваги. Після чотирьох днів випойки від матері у раціон вводять збірне молоко після пастеризації.

Вихід телят на 100 корів на фермі становить 90 голів.

Сьогодні на фермі закінчують укомплектування приміщення для розтелення корів. Наша команда «випробовує» на зручність щойно постелені резинові мати в стійломісці, де відпочиватиме корова.

Після пологового корпусу заходимо у ще один корівник, де стоять телички на осіменінні. Вік їх першого отелення — 22-24 місяці.

«Синхронізацію статевого циклу на підприємстві практично не використовуємо, охоту в корови викликаємо за допомогою живого бичка», — розповідає Микола Щербань.

11:30. Далі зупиняємося в доїльному залі, який було побудовано у 2012 р. Тут встановлене обладнання фірми Westfalia, паралель з швидким виходом, на 24 доїльні місця.

Доїльний зал

«Для мене як для ветеринарного фахівця важливо, щоб тварині було комфортно, щоб вона заходила на доїння і не боялася. У цьому сенсі важливо правильно організувати процес молоковіддачі», — розповідає Олександр Кармазін.

12:00. Піднімаємося до кабінету зоотехніка з племінної справи, де головний ветеринар демонструє роботу комп’ютерної програми DairyComp Farm. Це програмне забезпечення постачалося разом з доїльним залом; воно дозволяє за ідентифікаційним номером корови зчитати всю інформацію з її транспондера.

Дивимося на лактаційну криву деяких корів. Видно її коливання.

«Ці коливання — результат частих переміщень з корівника в корівник, викликаних будівництвом нових приміщень. Коли тривалий час не переміщуємо корову і вона має достатньо часу для відпочинку, крива не містить подібних стрибків», — пояснює головний ветеринар.

Комп’ютерну програму було встановлено в 2012 році, це дозволило якісно систематизувати роботу.

«Я називаю це «правилом п’яти пальців»: по-перше, корову потрібно подоїти, по-друге, осіменити, по-третє, погодувати, по-четверте, полікувати та, нарешті, дати відпочити», — каже Олександр Кармазін.

Завдяки автоматизації кожен спеціаліст, який відповідає за свій фронт роботи, чітко знає, які заходи та в який термін йому потрібно провести, і ці «п’ять пальців» працюють злагоджено для спільної мети.

Заходимо в лабораторію, де на підприємстві самостійно проводять аналізи АКМ98, досліджуючи 11 показників: щільність молока, вміст антибіотиків, соматику, сульфаніламіди та ін. Вміст соматичних клітин у молоці коливається близько 120.

12:30. Після відвідування доїльного залу прямуємо до місця, де складуються, змішуються та навантажуються корми. Силос зберігається в кургані — справжньому, скіфському.

Навантаження кормів

«У питанні годівлі сухостою ми прибічники єдиного раціону. Технологу, який відповідає за годівлю, необхідно чітко розуміти, що давати тварині. Якщо не порушувати константи, то можна однім раціоном годувати всіх тварин», — пояснює Микола Щербань.

Майже половина (48%) раціону корів на фермі припадає на концкорми. З грубих кормів у раціоні силосна кукурудза становить 28%, усе інше — сінаж і сіно. Заготовлюється також сорго, яке на фермі самі ж і вирощують.

Корм для корів

«На фермі повинен бути монораціон і єдині інгредієнти. Грубі корми ми даємо одні для всіх, а кількість мікро- і макроелементів, концентратів є різною», — говорить головний ветеринар.

13:00. Наші гостинні «скіфи» запрошують агроекспедиторів на обід, після якого обіцяють показати свою овечу ферму. Кажуть, саме там і виростили баранців, з яких приготували для нас прекрасну шурпу. Ми з радістю приймаємо таке невелике відхилення від маршруту по молоку.

14:00. Їдемо на ферму з вирощування бичків та овечу ферму, що розташовані поруч.

«Технологію вирощування биків ми побачили у «Білагро». Бичків відгодовуємо на експорт вагою від 230 до 300 кг. Більшість з них – до Єгипту», — розповідає Олександр Кармазін.

Бички на фермі

Овеча ферма налічує 470 голів. Баранину постачають у місцевий магазин, що також називається «Скіф». М’ясо настільки якісне, що для його придбання покупцям доводиться записуватися в чергу.

Робимо останні знімки з вівцями і прощаємося з нашими улюбленими «скіфами». Нас просять приїхати на господарство весною, коли «прокидаються бабаки, зацвітає сон-трава та гори-цвіт».

Фото на згадку

На цій ліричні ноті ми занурюэмося в туман. Попереду – дорога на Сумщину, звідки вже завтра ми розповідатимемо вам про молочні ферми області. Залишайтеся з нами!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою