ДП «Експериментальна база «Дачна» СГІ-НЦНС»

Земельний банк

1 863 ГА

Адреса

с. Дачне, Одеський район, Одеська область, вул. Гаркавого 5

Напрямки діяльності

Опис господарства

Профіль YouControl. Сторінка Facebook. Сторінка Instagram

Підприємство засноване 1932 р. і наразі знаходиться у підпорядкуванні Національної Академії Аграрних Наук.

Головним завданням ДП «Експериментальна база «Дачна» СГІ-НЦНС» є розмноження сортів селекції СГІ, виробництво базового і добазового насіння з метою проведення своєчасної сортозаміни та сортовивчення озимих і ярих культур в різних регіонах України.

За цим завданням щорічно в господарстві вирощується від 22 до 25 високоврожайних сортів озимої пшениці, 5 сортів озимого ячменю, 6 сортів ярого, а також нові сорти гороху та інших культур. На ізольованих ділянках кукурудзи і соняшнику ведеться розмноження самозапилених ліній соняшнику і кукурудзи, котрі є батьківськими формами занесених до реєстру, або перспективних гібридів цих культур. Завдяки дотриманню необхідної просторової ізоляції зазначених перехреснозапильних культур, виходить насіння з високими показниками стерильності, гібридности та іншими.

У своєму розпорядженні ДП «Дачна» має більше 100 сортів і гібридів, при цьому вони передбачені персонально для кожного регіону.

Дуже корисною з точки зору демонстрації наукових досягнень СГІ-НЦНС, а саме популяризації нових сортів і гібридів різних сільськогосподарських культур, є робота ДП «Експериментальна база «Дачна» СГІ-НЦНС» з організації дослідного демонстраційного полігону.

На цьому демонстраційному посіві щорічно в червні проводяться обласні і державні семінари з вивченням сортової агротехніки вирощування озимої пшениці, озимого і ярового ячменю та інших.

Дослідне господарство «Дачна» є прикладом проведення та впровадження відповідних наукових розробок за технологією виробництва насіння за показниками сучасних вимог і стандартів, а саме: дотримання сучасних сівозмін, строків посіву, збору врожаю, обробки насіння і його збереження.

Як ні в якому іншому господарстві, в ДП «Експериментальна база «Дачна» СГІ-НЦНС» щорічно дотримуються положень «Закону про насіння і садивний матеріал», маючи на увазі збереження стартових і перехідних фондів насіння культур. 

Маючи повний позитивний авторитет на ринку насіння ДП «Експериментальна база «Дачна» СГІ-НЦНС» плідно працює з дванадцятьма регіонами України, реалізуючи насіння нових високоврожайних сортів, сприяє сталому виробництву зерна в країні.

Продукція

ДП «Дачна» пропонує насіння: озимої пшениці (сорти Октава одеська, Клад, Дачнянка, Перепілка, Катруся одеська, Нива одеська, Ветеран, Антонівка, Ватажок, Журавка одеська, Зиск, Мудрість одеська, Пилипівка, Дума одеська, Ліра одеська, Гурт, Палітра, Фортеця, Досконалість одеська), озимого ячменю (сорти Снігова королева дворучка, Дев’ятий вал дворучка, Валькірія дворучка), ярого ячменю (сорти Моураві, Гермес, Адапт, Святогор, Сталкер, Святовит), гороху (сорт Круїз) та люцерни (сорт Ласка).

 Досягнення та нагороди

2014 р. — ДП «Експериментальна база «Дачна» СГІ-НЦНС» — «Краще державне підприємство 2014 року в Одеській області».

2015 р. — ДП «Експериментальна база «Дачна» СГІ-НЦНС» —  Статус-нагорода Золота Корона «Підприємство року – 2014».

Виконано за допомогою Disqus