Собівартість вирощування устриці в Украні становить менше €1

23 грудня 2017 612 0
Устриці
pixabay.comУстриці

Вирощувати устриць в Україні почали на початку двохтисячних років. Перша ферма відкрилася в Криму. А друга — уже у 2014 р. — у Херсонській області (пізніше переїхала до Одеської області). Крім того, налічується пару десятків мідійних ферм, повідомляє mind.ua.

Компанія «Устриці Скіфії» продає своїх молюсків по 30 грн/шт. Кілограм українських мідій у роздробі коштує від 100 грн, м’ясо рапани — від 140 грн. Оптова ціна для мідій в Україні — від 30 грн/кг.

«Собівартість вирощування устриці менше €1. Маржинальність 100 %. Собівартість вирощування кілограма мідій оцінюють приблизно в €0,3», — розповідає власник компанії «Устриці Скіфії» Андрій Пігулевський.

Він інвестував у створення устричної ферми близько $200 000. Зараз вирощує приблизно 17 т устриць на рік. У планах через три-чотири роки наростити обсяги до 40 т.

«Створення мідійної плантації, на якій можна вирощувати 300–500 т молюсків щорічно, коштуватиме $1 млн. Окупитися такий бізнес може за три-чотири роки. Наприклад, устриці, щоби вирости, потрібно до двох років», — повідомив голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

За його оцінками, на Чорному та Азовському морях можна вирощувати щорічно не менше 20 000–30 000 т мідій та інших молюсків. Проте українська мідія на зовнішніх ринках навряд чи матиме великий успіх, оскільки програє за ціною і якістю чилійським молюскам.

За даними Держстату, минулого року Україна експортувала до ЄС близько 130 т мідій, рапани й устриць. Учасники ринку кажуть, що на експорт в основному йде м’ясо рапани. У компанії «Устриці Скіфії» перспективним для експорту вважають китайський ринок.

«Туди мріють потрапити всі європейські виробники. Адже це найбільший ринок споживання устриці, і там готові платити за високу якість», — говорить бізнесмен.

Вчені прогнозують, що до 2030–2035 рр. устриці на атлантичному узбережжі зникнуть: з 2008 р. в молюсків відзначається підвищена смертність — на першому році життя через вірус, що вражає молюсків, гине до 50 % устриць.

Виконано за допомогою Disqus