Ремонтантна суниця садова знову стає популярною

18 січня 2018 282 0
Суниця садова
pixabay.comСуниця садова

Експерти ринку фіксують підвищений попит на посадковий матеріал суниці садової. Така зацікавленість є передбачуваною, оскільки минулого року ціна на цю ягоду сягала рекордних 32 грн/кг на сировину для переробки та 40 грн/кг на свіжому ринку. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

«В минулому році ми спостерігали багато незвичайних подій на ринку суниці садової. Серед головних — суттєве зростання ціни на межі сезонів ранньої та пізньої ягоди, хоча раніше ціни і попит на початку сезону були вищими. Це було пов’язано з погодними катаклізмами. Через холодну весну господарства Центральної та Західної України втратили значну частину врожаю середньої та пізньої суниці», — зазначила експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

За її словами, така ситуація призвела до підвищення ціни та зацікавленості у вирощування цієї ягоди в новому сезоні.

«Сьогодні планують розширювати плантації навіть ті, хто взагалі зарікся вирощувати суницю після падіння цін в 2013 р. Ставка, перш за все, на ремонтантні сорти, ринок яких є досить специфічним», — розповідає Тетяна Гетьман.

Як повідомила президент Асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна, ставка на ремонтантні сорти суниці садової є ризиком для українських виробників.

«Останні два роки головними драйверами ринку ремонтантної суниці були саме експортери, левову частину ми відправили до Білорусі, потім, скоріше за все, ця ягода була переправлена на ринок Росії. Така висока залежність від ринку збуту, де діє офіційна заборона для України, несе великі ризики для нашого виробника. Тому питання ефективності проектів з вирощування ремонтантної суниці лежить в площині маркетингу. Я маю на увазі просування на внутрішньому ринку та пошук альтернативних зовнішніх каналів збуту. І перше, і друге завдання є досить нелегкими і потребують певних інвестицій та часу», — повідомила Ірина Кухтіна.

 

Виконано за допомогою Disqus