У НААН обговорили можливості  впровадження біоенергетики в сільське господарство

26 січня 2018 288 0
Ціни на дизпаливо
НААНЦіни на дизпаливо

Під час засідання бюро Президії Національної академії аграрних наук України яке відбулося 24 січня було розглянуто питання наукового забезпечення енергетичної автономізації агропромислового виробництва, повідомляє прес-служба НААН.

Учасники засідання зазначили, що в плані енергозаміщення найбільш стабільним і керованим для реалізації в процесах виробництва сільськогосподарської продукції є використання енергоносіїв, вироблених за технологіями біоенергетики. Вони можуть бути у вигляді твердих, рідких та газових видів біопалив, які використовують, відповідно, для отримання теплової енергії або, як пальне у двигунах внутрішнього згорання.

У Бюро Президії наголосили, що виробництво сільськогосподарської продукції потребує значних затрат праці, матеріально-технічних та енергетичних ресурсів. У структурі собівартості с/г продукції частка витрат на енергетичні ресурси становить у рослинництві 12 - 30 %, у тваринництві 14 - 35 %. Основним енергетичним ресурсом, який використовується в сільськогосподарському виробництві є нафта і продукти її переробки, вартість яких постійно зростає.

Сьогодні Україна імпортує близько 73 % нафти й нафтопродуктів. Імпортозамінність та висока вартість енергетичних ресурсів і зумовили пошук альтернативних джерел енергії та шляхів зменшення їх витрат.

На засіданні, з-поміж іншого, було окреслено завдання науковим установам Академії щодо розробки Концепції енергетичної автономізації агропромислового виробництва та сільських територій; співпраці наукових установ НААН із науковими установами НАН України та МОН України щодо проведення комплексних досліджень із вирішення питань енергетичної автономізації агропромислового виробництва та сільських територій.

Виконано за допомогою Disqus