В Індонезії мед із соняшнику можна продавати як нішевий продукт — Ярмак

2 лютого 2018 256 0
Експорт меду до Індонезії
pixabay.comЕкспорт меду до Індонезії

За словами економіста департаменту технічного співробітництва ФАО Андрія Ярмака, мед є дуже популярним продуктом в Індонезії. Проте в цій країні майже нічого не знають про соняшник. Тому соняшниковий мед тут можна продавати як дуже крутий і нішевий продукт. Про це він пише у своїй сторінці на facebook.

Андрій Ярмак зазначає, що більшість меду в Індонезії пакується в пластик.

«Скляні банки трапляються рідко, але частіше, ніж у Сінгапурі та Малайзії. Споживачі не проти меду в пластику. Крім того, тут дуже люблять мед у стіках на одну порцію. Він завжди є в асортименті», — пише експерт.

Найдорожчим в Індонезії є монофлорний мед із нектару дерева манука з одноіменною назвою. Це дерево росте лише в Новій Зеландії та Австралії. Існує багато легенд про його цілющі властивості, але жодна з них не має наукового підтвердження. Більше того, дослідження показують, що нічого особливого в такому меді, порівняно з іншим, немає.

«Однак це не заважає виробникам такого меду утримувати роздрібну ціну на рівні $150/кг. Оптова ціна, відповідно, буде десь приблизно на рівні $60–70/кг», — розповідає Андрій Ярмак.

Водночас він відмітив зацікавленість індонезійських імпортерів українським медом.
В Індонезії торгові полиці займає мед переважно з Австралії, Нової Зеландії та Китаю. Офіційно Індонезія імпортує лише близько 2 тис. т меду.

Виконано за допомогою Disqus