В Україні почали вирощувати озимий горох

3 лютого 2018 1204 0
Озимий горох НС Мороз
Kurkul.comОзимий горох НС Мороз

У Вінницькій та Житомирській областях розпочали вирощування озимого гороху. Про досвід вирощування культури розповів агроном-консультант проекту FreeFаrm компанії «Агро Терра» Олег Пилипенко в інтерв’ю SuperAgronom.com.

«Взагалі, горохом займаюсь далеко не перший рік, раніше на Вінниччині вирощували ярий горох. А стосовно озимого, то восени 2016 р. посіяли вперше, може й раніше спробували б, та зареєстровано перший і поки єдиний сорт НС Мороз тільки в кінці 2015 р.», — повідомив Олег Пилипенко.

Насіння завозили із Сербії та сіяли у двох областях — Вінницькій та Житомирській.

«Загалом було посіяно 220 га. Сіяли в кінці вересня, на початку жовтня, але спочатку було дуже сухо, потім приморозки, тому сходи отримали фактично перед морозами. Крім того, зійшла на той момент культура не настільки добре, як хотілось би. І саме в такому стані й зимувала.  Але так як цей сорт є дворучкою, ми були спокійні, бо впевнені, що весною зійдуть усі посіви. Так і сталося, основна маса зійшла вже в березні 2017 р.», — розповідає агроном.

За його словами, культуру збирали приблизно 10 липня на обох площах.  Урожайність по Житомирщині — 3,7 т/га, а по Вінниччині — 4,7 т/га, що було передбачувано, адже ґрунти там на порядок кращі.  

 

Виконано за допомогою Disqus