Озимі зернові на Житомирщині перебувають в доброму та задовільному станах

5 лютого 2018 120 0
Озиме жито
Kurkul.comОзиме жито

У господарствах Житомирської області 97 % посівів озимих зернових перебувають в доброму та задовільному станах, йдеться на сайті Житомирської ОДА.

Спеціалісти управління агропромислового розвитку спільно з науковцями Інституту сільського господарства Полісся НААН України та співробітниками Житомирського обласного центру з гідрометеорології спостерігають за станом озимих культур у господарствах області.

У всіх категоріях господарств на площі 162,3 тис. га озимих зернових культур у доброму стані перебувають на 113,8 тис. га (70 %), у задовільному — на 43,7 тис. га (27 %) та на 4,8 тис. га (3 %) у слабкому та зрідженому стані.

Озимий ріпак із площі 38,2 тис. га в доброму стані — 27,5 тис. га (72 %), задовільному — 9,9 тис. га (26 %) та в слабкому і зрідженому — 0,8 тис. га (2 %).

За даними обласного центру з гідрометеорології, у січні озимі культури перебували в стані спокою. Їх перезимівля проходила в задовільних погодних умовах. Мінімальна температура ґрунту знижувалася до 4–9 градусів морозу, що вище критичної температури (-14…-15 градусів морозу).
У господарствах області 25 січня спеціалісти провели І тур відбору монолітів озимих зернових культур для визначення життєздатності рослин.
При оптимальних умовах відростання рослин через 10 днів буде проведено попередню оцінку їх стану під час перезимівлі, а остаточну — через 14–15 днів після відбору.

Виконано за допомогою Disqus