Українські виробники малини не скоро вийдуть на ринки Азії — експерт

1 березня 2018 219 0
Василь Вега, керівник СОК «Файна Поляна»
Kurkul.comВасиль Вега, керівник СОК «Файна Поляна»

Керівник СОК «Файна Поляна» Василь Вега озвучив перспективи розвитку бізнесу з вирощування малини в Україні під час виступу на третій Національній агроконференції «Мільйон з гектара». За його прогнозами, українська малина не скоро підкорить ринки Азії. Передає Kurkul.com.

За словами Василя Веги, на внутрішньому ринку кінцевий продукт мало споживається. На свіжому ринку прогнозується невисока ціна. Експортуватиметься лише сировина для заморожування і подальшого експорту. Концентрати, наповнювачі, сушка складуть 99 % експорту.

Європа вимагатиме від України якіснішу та дешевшу свіжу продукцію, але за конкурентнішою ціною.

Білорусь імпортуватиме обмежені об’єми свіжої й замороженої ягоди. США — потенційно цікавиться кінцевим продуктом

Прогноз розвиту малинового бізнесу від Василя Веги:

  • подальша низька ціна свіжої ягодина території України, неплатоспроможне населення. Ріст ціни у випадку неврожаїв у світі та інших чинників, які нам непідконтрольні;
  • збільшення технологічних виробництв, тунелі, теплиці, впровадження новітніх сортів із високими показниками транспортабельності, твердості, смаку та ін.;
  • експорт свіжої ягоди за преміум ціною, вищою за €2/кг;
  • багато виробників (малих, але їх більшість) дрейфують, переходять від однієї культури до іншої, а також спонтанно вклинюються у ягідний бізнес, маючи на меті тільки отримання захмарних прибутків і дуже швидко. В результаті, стикаючись з реальністю, вони «влітають» на гроші та залишають ягідний бізнес.

                                                                                          

Виконано за допомогою Disqus