Вирощувати своє насіння пшениці вигідно — експерт

8 вересня 2015 50 0
Вирощувати своє насіння пшениці вигідно — експерт
Кurkul.comВирощувати своє насіння пшениці вигідно — експерт

Більшість українських аграріїв самостійно здійснюють вирощування насіння пшениці для забезпечення власних потреб, повідомляє керівник Центру стратегічних досліджень агропромислового комплексу Сумського національного аграрного університету Олександр Маслак, пише «Агробізнес сьогодні».

За його словами, аграрії щорічно купують насіння супереліти або еліти та формують власні насінницькі посіви. Такий підхід зменшує витрати на посівний матеріал, адже витрати на придбання насіння еліти пшениці озимої у спеціалізованих підприємствах становлять близько 5 тис. грн/т.

«Собівартість вирощування насіння наступних репродукцій становить 2,8-3,0 тис. грн/т. При вирощуванні ріпаку, як правило використовуються, гібриди або сорти провідних світових компаній, або спеціалізованих вітчизняних підприємств», — сказав експерт.

Також він додав, що впродовж серпня 2015 р. ціни на елітне насіння озимої пшениці становили близько 5 тис. грн/т. У свою чергу, гібриди ріпаку іноземної селекції пропонували на внутрішньому ринку від $170 і вище за 1 посівну одиницю (1,5 млн насінин), якої за рекомендаціями продавців достатньо для посіву на площі 3 га.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою