Через нестачу вологи вінницькі фермери змушені одночасно висівати всі культури

17 квітня 2018 180 0
Вінницькі фермери вимушені форсувати посівну, через випаровування вологи
Kurkul.comВінницькі фермери вимушені форсувати посівну, через випаровування вологи

Внаслідок раптового потепління, на полях Вінниччини за добу випаровується понад 10 т вологи. Фермери вимушені одночасно висівати майже всі культури — ранні зернові, горох і навіть соняшник та кукурудзу. Про це повідомляє superagronom.com.

За словами начальника управління АПР Ямпільського району Романа Ільницького, посівна цукрових буряків затрималась на 2 тижні. Погодні умови початку квітня не дали змоги місцевим сільгоспвиробникам вийти у поля, а різке потепління, свою чергу, також завдало чимало клопотів.

«Поки що вологи достатньо, сніг поступово розтанув, та й весняні дощі вже пройшли. Щоправда, сонце припікає не по-весняному. Висока температура не так страшна, як вітри. Вони «крадуть» вологу з верхнього шару ґрунту. Насіння, як і люди, любить вологу. Тому нині на полях техніки стільки, як ніколи», — зазначає посадовець.

За словами Ігора Федчишина, начальника відділу рослинництва обласного департаменту АПР, запаси вологи у  всіх шарах ґрунту наразі оптимальні, проте відбувається її швидке випаровування.

«Не дивно, що сільськогосподарські підприємства різних форм власності намагаються «спіймати» вологу і покласти у ґрунт насіння не тільки цукрових буряків. Сіють зернові, бобові, соняшник... Така ситуація, що справді не можна втрачати жодної години», — додає Ігор Федчишин.

Співрозмовник припускає, що буряки можуть не встигнути посіяти в оптимальні строки. Надто мало часу залишилося. А частину бурякових площ віддадуть під кукурудзу. Свідомо втрачати прибутки на вирощуванні буряків, кидаючи їх у сухий ґрунт, — на таке аграрії навряд чи наважаться.

Виконано за допомогою Disqus