Малий агробізнес потребує альтернативного фінансування — Павленко

10 вересня 2015 114 0
Малий агробізнес потребує альтернативного фінансування — Павленко
Latifundist.comМалий агробізнес потребує альтернативного фінансування — Павленко

Державне фінасування українського малого та середнього агробізнесу наразі зведене до мінімуму, про це «РБК-Україна» сказав міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

За його словами, в Україні малі та середні виробники, що орієнтуються переважно на внутрішній ринок, виробляють найбільше аграрної продукції в Україні та роблять значний внесок у гарантування продовольчої безпеки населення. Наразі більша половина аграрної продукції в Україні виробляється окремими домогосподарствами, яких налічується понад 3,5 млн. Вони забезпечують виробництво понад 90% картоплі, 85% молока, 75% яловичини, більшої частини свинини, овочів та фруктів.

«Прекрасно розуміючи, що малий та середній бізнес — основа аграрного сектору України, ми, у той же час, змушені констатувати, що наразі можливості надання прямої фінансової підтримки вкрай обмежені. В умовах оборонного бюджету, державні витрати на сільське господарство зведені до мінімуму», — сказав посадовець.

Олексій Павленко зазначив, що завданням Мінагропроду є пошук альтернативних способів непрямої підтримки малого та середнього бізнесу. Одним із них є розробка та втілення проекту аграрних розписок.

«З допомогою аграрних розписок уже було залучено 20 млн грн. Також Мінагропрод спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, міжнародною компанією IFC, вітчизняними страховими компаніями та аграріями розробило новий законопроект, що стосується аграрного страхування та має на меті зробити процес страхування та відшкодування збитків максимально прозорим», — пояснив міністр.

Він додав, що з огляду на те, що агросектор України активно диверсифікує ринки збуту, переходячи від Співдружності Незалежних Держав до Азії, Сполучених Штатів Америки, Близького Сходу, Європи та Африки, першочерговим для усієї галузі, а особливо для малих та середніх виробників постає питання відповідності виробленої продукції світовим стандартам якості та європейським зокрема.

Виконано за допомогою Disqus