На Херсонщині крапельним зрошенням користуються на 44 тис. га полів

28 квітня 2018 173 0
Херсонські фермери все більше користуються крапельним зрошенням
youtube.comХерсонські фермери все більше користуються крапельним зрошенням

У Херсонській області крапельне зрошення використовується на  майже 44 тис. га полів. У 2018 р. місцеві фермери планують збільшити цю цифру ще на 500 га.

«В середньому облаштування 1 га крапельного зрошення в наших умовах коштує $1 тис. І я б не сказав, що переваги крапельного зрошення — це тільки економія води. Так, втрати вологи порівняно зі звичайними «Фрегатами» набагато менші. Але головне — мобільність, адже систему крапельного зрошення можна встановити там, де велику дощову установку нереально розмістити через суто технічні причини — через наявність ліній електропередач, особливостей рельєфу та ін. І такі проблемні ділянки завжди знаходяться майже в кожному великому або середньому господарстві», — повідомляє керівник агрофірми, розташованої в селі Мар'янівка Каховського району, Едуард Репілевскій.

Він розповів, що вартість транспортування дніпровської води по каналах щорічно збільшується, впровадження крапельного зрошення стає все більш вигідним. Едуард Репілевскій вважає, що за рік такі інвестиції не окупляться — мінімум за п'ять років у разі використання продуктивних високорентабельних культур, таких як кукурудза, соя чи озима пшениця.

Виконано за допомогою Disqus