Тваринництво знаходиться на межі виживання — експерт

15 вересня 2015 99 0
Тваринництво знаходиться на межі виживання — експерт
Кurkul.comТваринництво знаходиться на межі виживання — експерт

Нині у тваринницькій галузі ситуація є критичною, повідомив «Економічній правді» народний депутат Верховної Ради України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

За його словами, за перше півріччя 2015 р., під впливом нового витка девальвації наприкінці 2014 р.-початку 2015 р., різко зросли витрати на виробництво м'ясо-молочної продукції. Одночасно з тим, у ринковій ціні продукції тваринництва на повну не спрацював компенсаційний механізм ринку, що покрив би курсову переоцінку її вартості, результатом чого стала збитковість діяльності.

«Малі та середні виробники продукції тваринництва змушені скорочувати власне виробництво, а частина з них вже припинила виробничу діяльність. Тому, для такої трудомісткої як тваринницька галузь збереження спецрежиму ПДВ, це не просто питання перспективи і прибутковості, це питання виживання», — упевнений експерт.

Також він додає, що на підтвердження цього, за перше півріччя 2015 р. спостерігається скорочення поголів’я худоби та виробництва продукції тваринництва.

«За умови скасування спецрежиму пільгового оподаткування 70% молочного скотарства країни відразу «піде під ніж». З точки зору продовольчої безпеки ситуація вкрай ускладниться тим, що ми будемо повністю залежати від імпорту, у першу чергу молока, яєць та м’яса. А ці товари складають основу споживчого кошика українців», — зазначив Олександр Бакуменко.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою