Пошкоджені градом яблука ще можна підготувати до збирання та зберігання

22 червня 2018 137 0
Пошкоджені градом яблука ще можна підготувати до збирання та зберігання
Kurkul.com

Грозові дощі з градом, які нещодавно прокотилися Україною, пошкодили чимало плодових дерев. У тому числі зачепили вони й дослідні ділянки Інституту садівництва НААН. Град пошкодив плоди на деревах — на яблуках з’явились характерні вм’ятини та плями від механічного травмування.

Саме такі механічні травми плодів швидко стають вхідними воротами для інфекцій: пеніцилінові гриби, альтернарія та ряд інших збудників легко проникають через них та утворюють спори. Тому такі яблука вже не підлягають тривалому зберіганню та реалізації і можуть йти хіба що на переробку.

Проте урожай ще можна врятувати за допомогою препарату Белліс®. Цей фунгіцид убезпечить плоди від розвитку хвороб та проникнення через пошкоджені ділянки патогенної мікрофлори.

Про це розповіла менеджер з технічної підтримки ключових клієнтів (спецкультури) компанії BASF Ірина Кудибіна під час візиту на дослідні ділянки Інституту садівництва НААН України в рамках Міжнародної науково-практичної конференції садівничої та переробної галузей «Технології та інновації; від землі до готового продукту».

За словами фахівця, період очікування для фунгіциду Белліс® становить 20 днів до збирання, або ж до споживання для ранніх сортів яблук. Тож готувати урожай до збирання та зберігання потрібно починати вже в другій декаді червня. Тобто обробку яблунь препаратом Белліс® розпочнуть найближчим часом, щоб встигнути зробити це у встановлені терміни.

Серед новинок компанія BASF продемонструвала роботу препарату Серкадіс® Плюс. Головні його переваги — моментальний та сильний стоп-ефект, запобігання розвитку хвороб парші та борошнистої роси, надійний контроль та довготривалий захист.

«Наступного року цей препарат сертифікують для овочевої групи. Сподіваємось, що він стане бестселером серед овочівників, адже на плодових Серкадіс® Плюс вже встиг себе дуже добре зарекомендувати, на овочах він також забезпечить надійний захист», — зазначила Ірина Кудибіна.

Про необхідність завчасної підготовки плодів до збирання й зберігання також розповів міжнародний експерт із садівництва Петер ван Аркель.

«На сьогодні закони Європи такі, що інтервал днів від моменту останньої обробки до збору урожаю має бути однаковим для виробників у всіх країнах Європи. Українським виробникам, які прагнуть вийти на загальноєвропейський рівень продукції, завжди необхідно враховувати такі показники як максимально допустимий рівень діючих речовин у кінцевій продукції та гостра доза токсичних діючих речовин, що потрапляє в організм споживача протягом 24 годин», — розповів Петер ван Аркель.

Виконано за допомогою Disqus