Збільшення експортного мита на живець ВРХ не врятує галузь — тваринники

25 червня 2018 213 0
Збільшення експортного мита на живець ВРХ не врятує галузь — тваринники
Kurkul.com

Збільшення експортного мита на живець ВРХ до 20%, яке ініціюють народні депутати, не зможе врятувати скотарську галузь України від скорочення поголів’я. Натомість, навпаки, потрібно розвивати внутрішнє м’ясопереробне виробництво і налагоджувати експорт продукції переробки яловичини. Таку думку висловили у Асоціації тваринників України.

Законопроект передбачає збільшення експортного мита з 10 до 20% на живу ВРХ.

Так, на сьогоднішній день український живець ВРХ користується попитом на зовнішніх ринках. Що ж стосується внутрішнього ринку, то в Україні на сьогоднішній день спостерігається низька культура споживання яловичини.

Тому, саме розвиток експорту є важливим аспектом для стимулювання нарощення внутрішнього поголів’я ВРХ.

У зв’язку із цим АТУ категорично заперечує доцільність підвищення експортного мита та нарікають на надто високий податок на експорт своєї продукції.

«Ми вважаємо, що найважливішим на сьогодні паралельно із розвитком м’ясного скотарства є також розвиток м’ясопереробної галузі, орієнтованої саме на специфіку експортних ринків, та відкриття експортних ринків продукції переробки (ковбас, шинки тощо)», — ідеться в повідомленні АТУ.

Кількість м’ясопереробних підприємств, на яких виробляється продукція із доданою вартістю, є достатньою лише на задоволення потреб внутрішнього ринку. А щоб виходити на зовнішні ринки, то це питання вимагає більш комплексного підходу: потрібно вивчати споживчі смаки потенційних імпортерів, і саме під них вже підлаштовувати виробництво.

Виконано за допомогою Disqus