Заповіднику «Асканія Нова» загрожувала пожежа через підпал сусідніх полів

6 липня 2018 116 0
Підпал стерні
Підпал стерні

На Херсонщині після завершення збору врожаю зернових почались підпали стерні. Вогонь, розповсюджуючись, загрожував не лише лісопосадкам, а й заповіднику «Асканія Нова», що розташовується поряд. Про це повідомляє Golos.ua.

Невідомі вранці 5 липня з різних кінців підпалили одразу чотири поля, які належать одному й тому сільськогосподарському підприємству між селами Ясна Поляна Новотроїцького та Комиш Чаплинського районів.

Розповсюдившись на площу 200 га, вогонь підступився до кордону заповідника «Асканія Нова». Для захисту від пожежі резерваційної ділянки природи з її флорою та фауною було направлено 10 співробітників охорони заповідника і 2 автоцистерни.

Під час виїзду співробітників на дорозі з’явився автомобіль «Москвич».

«Водій «Москвича» представився бригадиром-розпорядником сільськогосподарського підприємства, яке обробляє угіддя у с. Ясна Поляна. У відповідь на питання, хто причетний до підпалу стерні, бригадир нахабно заявив: «А що я повинен був робити, як мені наказали?». І зник — затримати його ми не мали права. Ми визвали поліцію, яка буде встановлювати особистість злочинця, що здійснив підпал, і допитає бригадира», — розповідає директор заповіднику «Асканія Нова» Віктор Гавриленко.

Деякі «винахідливі» аграрії підпалюють стерну щорічно, економлячи таким чином засоби та пальне на обробці полів після збору урожаю. Проте така «економія» обертається витратами на гасіння пожежі та великими збитками через ушкодження лісосмуг.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою