Кримські вчені планують поливати поля стічними водами

16 липня 2018 278 0
Стічні води
Altenergy.in.uaСтічні води

Із-за посухи у кримські вчені розглянули можливість використання очищених каналізаційних стоків для зрошення полів на півострові. Про це повідомляє Ru.krymr.com.

«Потрібна кількість, якої може вистачити на 30-40 тис. га крапельного зрошення. І тоді ми б вирішили питання і овочевого виробництва, і розвитку садівництва, і виноградарства. З'явилася б вода, яку ми не у Боженьки просимо, а самі можемо після себе, очистивши її, дати на поля... Вода повністю придатна для поливу»,— заявив в.о. директора Інституту сільського господарства Криму Володимир Паштецкій.

Для очищення стічної води випробовують розробку російських вчених з Сибіру. Як стверджують автори проекту, обладнання очищає каналізаційні стоки і робить їх придатними для поливу.

Експериментують на полі з цукровим буряком, який вирощують не для їжі, а для насіння. Частину грядок поливають водою зі свердловини, другу — очищеними стоками, а третю — мішаною водою. Результати досліджень будуть відомі наприкінці року. Торік буряк, який поливали стічними водами, містив забагато нітритів. Вчені ж переконані, що для технічних культур мінерали не страшні.

Проте експерти не радять використовувати стічну воду для поливу, бо можливі неспрогнозовані наслідки.

«Поля просто будуть отримувати величезну кількість органіки непотрібної, і, отже, процеси йтимуть в різних неконтрольованих напрямках», — розповів фахівець Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Сергій Гапон.

Нагадаємо, дані космічної зйомки свідчать про значне погіршення стану унікального рослинного світу півострова.

Виконано за допомогою Disqus