Україні потрібен захист від ввезення несертифікованих пестицидів — Ірина Паламар

23 липня 2018 100 0
Обробка посівів агрохімією
pixabay.comОбробка посівів агрохімією

Голова Асоціації тваринників України та громадський діяч Ірина Паламар, виступила на засіданні робочої групи щодо питань поліпшення інвестиційної привабливості агросектору при Національній Інвестиційній Раді. Зокрема, обговорювалось питання запобігання ввезенню в Україну несертифікованих пестицидів. Про це повідомляє прес-служба АТУ.

Ірина Паламар відмітила, що важливо протидіяти ввезенню на територію України, виробництву і обігу контрафактних або непридатних пестицидів в сільському господарстві. Також попередженню фактів отруєння сільськогосподарських тварин та людей через недотримання вимог законодавства щодо використання аграрних хімікатів.

«За даними ФАО, в Україні частка контрафактної продукції на ринку пестицидів становить 25%, тоді як на світовому ринку — 10%. В Україні щороку фіксується збільшення кількості випадків отруєння сільськогосподарських тварин (бджіл, корів) та людей через недотримання сільськогосподарськими виробниками встановлених вимог в сфері використання пестицидів та агрохімікатів. На сьогодні ж максимальна адміністративна відповідальність – 170 грн., ст. 83 КпАП України,» — каже Ірина Паламар.

Голова АТУ вважає за необхідне розробити проект змін у законодавстві, який буде запобігати та протидіяти ввезенню на територію України несертифікованих пестицидів, та підвищить відповідальність за порушення законодавчих норм.

На засіданні робочої групи таку думку підтримали і представники Американсько-Української Ділової Ради, як повідомляє Ірина Паламар. Адже світові виробники міндобрив також потерпають від наявності на ринку великої кількості продукції, яку підробляють. АТУ разом із членами Американсько-Української Ділової Ради планують розробити пропозиції змін до законодавства про пестициди, аби в найкоротші строки винести їх на затвердження.

Голова АТУ наголошує, що питання дуже важливе і стосується не лише економіки країни, а й здоров’я нації.

Виконано за допомогою Disqus