Хімічною обробкою поля фермер спричинив отруєння односельчан

24 липня 2018 797 0
Вирощування сої
Kurkul.comВирощування сої

Жителі села Чирське на Київщині жаліються на погіршення здоров’я через обробку сусіднього поля хімікатами. Стверджують, що через близьке розташування посівів хмара отрути долітає до їх домівок та городів. Про це повідомляє Kiev.segodnya.ua.

Одні жителі після смакування шовковиці півтори тижні страждали від підвищеної температури тіла. Інші діляться, що після вживання овочів болить живіт. Кожна сім’я відчула погіршення здоров’я. Селяни звинувачують тутешнього фермера, який обробив свої посіви сої. Вони незадоволені тим, що обприскування проходить поблизу їхніх домів та городів.

«Одразу усі почали кашляти, у всіх почало дерти у горлі», — стверджує жінка, яка живе поблизу поля.

Сам фермер Григорій Дубіна не погоджується з їхньої думкою та свою провину заперечує. Запевняє, що свої поля оброблює обережно та лише ліцензованою агрохімією.

Юристи пояснюють, що справа не в ліцензії хімічних препаратів. Важливо дотримуватись нормованої відставні між домівками і полем, яке обробляється.

«Є встановлені норми, що забороняють орендаторові обробляти земельні ділянки на відстані менш, ніж 200 м від сусідніх ділянок», — розповідає правозахисник Ян Белоголовий.

На ділі ж відстань від подвір’їв селян до поля сої всього 13 кроків, а від плодових дерева — взагалі один крок.

Днями жителі заблокували трактор, відпустивши лише тоді, коли фермер дав обіцянку більше не обробляти поля.

У подібних випадках для фіксації правопорушення юристи радять викликати поліцію, сільського голову. Також обов’язково вертатись до лікаря. Ян Белоголовий розповів, що медичний заклад надасть направлення на лікування, яке важливо зберегти. Довідку та чеки можна у подальшому пред’явити, що дозволить отримати компенсацію.

Виконано за допомогою Disqus