Ввезення незареєстрованих пестицидів для наукових цілей — це міф

1 серпня 2018 82 0
Обробка посівів пестицидами
Zerno-ua.comОбробка посівів пестицидами

На бік лобістів Законопроекту № 6606 стають і деякі вчені — переважно ті, які заробляють на реєстрації препаратів. Вони заявляють, що відсутність незареєстрованих іноземних пестицидів нібито не дає їм можливості розвиватися в ногу зі світовими тенденціями. Проте, заборона на ввезення препаратів, що не зареєстровані, поширюється лише не промислові партії. Про це йдеться й матеріалі «Законопроект 6606 дасть прикурити агросектору» на Kurkul.com.

Цей міф спростував доктор сільськогосподарських наук, професор Національного університету біоресурсів та природокористування України Микола Доля.

«Для потреб науки вони ввозяться безперешкодно: для цього необхідна разова заявка та експертиза спеціальних комісій. І взагалі, розвивати науку означає не застосовувати чужі розробки, а інвестувати у власні», — пояснює експерт.

Нам є чим пишатися: українські вчені перші в Європі обґрунтували і застосували інтегровані системи захисту сільськогосподарських культур від комплексу шкідливих організмів; розробили систему моніторингу високодостовірних прогнозів розвитку, розмноження і поширення шкідливих організмів. Сьогодні ми досліджуємо актуальні теми аграрної науки нарівні, а іноді — й з випередженням порівняно з іноземними колегами».

Виконано за допомогою Disqus