На Одещині збільшать площі під фундуком

10 серпня 2018 742 0
На Одещині збільшать площі під фундуком
pixabay.com

У селі Холодна Балка на Одещині вже кілька років поспіль вирощують фундук, який відправляють на експорт до Євросоюзу. Зараз на фермі вирощуються італійські сорти горіха. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на oblvesti.com.ua.

Вирощувати фундук ферма почала з 50 га, сьогодні під ним засаджено 500 га, а найближчим часом планують розширитися ще на 350 га.

«Він спеціально заточений під європейське виробництво – колку, засушку, визначений діаметр ядра, смакові якості, жирність і олійність ядер. Відповідно, адаптований під шоколадки, цукерки та іншу кондитерську продукцію», — розповідає директор фундукової ферми Максим Шейко.

Перші саджанці господарство замовило ще в 2014 р. в Криму, однак у зв’язку з анексією півострова отримати їх вдалося лише в 2015 р.

Зараз сад оснащений поливом, який живиться від місцевої насосної станції. Разом з водою подаються і рідкі добрива. Також на фермі встановили два накопичувальні басейни. Працює тут 150 людей, задіяна сільгосптехніка.

За порадою італійських агрономів, поле на фермі розділили на чотири частини і висадили вітрозахисні смуги зі швидкоростучої павловнії.

Повідомляється, що вартість сушеного неочищеного горіха в шкаралупі становить €2,50-2,70/кг, а очищені цілі ядра купують по €8-8,50/кг.

Виконано за допомогою Disqus