Закон про консолідацію земель допоможе зберегти лісосмуги — Кулініч

25 серпня 2018 243 0
Закон про консолідацію земель допоможе зберегти лісосмуги — Кулініч
Збирання врожаю

У неділю 19 серпня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні».

Цей нормативно-правовий акт покликаний розв'язати низку проблем у земельній сфері, у тому числі зберегти лісосмуги між сільськогосподарськими угіддями.

Про це у своєму блозі на сайті Економічної правди заявив народний депутат, член аграрного комітету Верховної Ради, голова земельного підкомітету аграрного комітету Олег Кулініч.

За словами нардепа, у законі також враховані певні положення щодо статусу земель під лісосмугами та польовими дорогами. Право орендувати польові дороги надано всім орендарям масиву земель сільськогосподарського призначення, але при цьому не можна обмежувати доступ інших орендарів до земельних ділянок.

«Є важливі зміни стосовно земель під лісосмугами. Закон передбачає закріплення основної функції таких земель: лісотехнічна меліорація, захист угідь від ерозії ґрунтів. Зараз через невизначений правовий статус ці землі не мають господаря. Держлісгоспи їх доглядати відмовляються, адже на це потрібні додаткові кошти. В результаті вони масово вирубуються. Закон відносить їх до земель сільськогосподарського призначення і дозволяє передавати в оренду без аукціонів фізичним та юридичним особам з умовою їх підтримання у належному стані. Інший варіант — громада створить комунальне підприємство і закріпить їх у постійне користування на таких же умовах», — ідеться в публікації.

Є в ухваленому законі й інші юридичні норми. Тут і порядок встановлення земельних сервітутів з ініціативи орендарів, і внесення до Державного земельного кадастру відомостей про усі землі сільськогосподарського призначення, і встановлення максимального строку договорів емфітевзису — 50 років.

Виконано за допомогою Disqus