З 1 січня лісосмуги та польові дороги теж передаються в оренду

7 січня 2019 7560 0
З 1 січня лісосмуги та польові дороги теж передаються в оренду
Kurkul.com

З 1 січня 2019 року набрав чинності закон, що вирішує питання колективної власності на землю, вдосконалення правил землекористування в масивах земель сільгосппризначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні.

Закон України № 2498-VIII, прийнятий Парламентом 10 липня 2018 р., передбачає такі зміни у землекористуванні:

  • У власність територіальних громад передаються землі ліквідованих колгоспів.
  • Врегульовано процес завершення розпаювання до 2025 року сільськогосподарських угідь з обов’язковою передачею несільськогосподарських угідь у комунальну власність.
  • Обмін земельної ділянки державної або комунальної власності, розташованої у масиві земель с.-г. призначення, на іншу земельну ділянку, розташовану в цьому ж масиві, здійснюється за умови, якщо обидві земельні ділянки мають однакову нормативну грошову оцінку або різниця між нормативними грошовими оцінками становить не більш як 10 відсотків.
  • Лісосмуги віднесено до земель сільгосппризначення і врегульовано їх передачу в оренду. ОТГ можуть створювати комунальні підприємства і закріпляти лісосмуги в постійне користування. Це дозволить зберегти лісосмуги від знищення.
  • Право орендувати польові дороги надано всім орендарям масивів. Тим, хто використовує земельні ділянки масиву, можуть бути передані в оренду виключно ті польові дороги, які перебувають всередині масиву; польові дороги, які обмежують його, залишаються землями загального користування.
  • Земельні ділянки під польовими дорогами, розташовані у масиві земель сільгосппризначення (крім польових доріг, що обмежують масив), можуть використовуватися землекористувачем як для проходу (проїзду) до інших земельних ділянок, так і для вирощування агропродукції. (Закон фактично закріпив багаторічну практику використання польових доріг для вирощування сільгосппродукції).
  • Інвентаризацію земель можуть ініціювати власники, орендарі земель або місцеві ради. Це дозволить громадам виправити всі помилки для внесення земельних ділянок у Госгеокадастр.
  • КМУ встановив нормативи екологічно безпечного зрошення, осушення та управління поливами або водовідведенням.
Виконано за допомогою Disqus