Продати землю готові 15% власників паїв

28 вересня 2015 80 0
Продати землю готові 15% власників паїв
Кurkul.comПродати землю готові 15% власників паїв

В Україні зникла необхідність обмежень на розпорядження землями сільськогосподарського призначення. Про це заявив заступник голови ради асоціації «Земельний союз України» Андрій Мартин під час круглого столу, повідомляє «Ліга. Бізнес».

«Якщо держава проводила земельну реформу, і її головною метою було створення приватного власника, який буде господарем на своїй землі, то юридичне обмеження прав селян на розпорядження їх нерухомим майном не зовсім вписується у цю споконвічну концепцію», — підкреслив він.

За його словами, сьогодні 15% населення України володіють земельними частками, які отримали у процесі паювання майна колишніх колгоспів. Зараз ці люди позбавлені можливості розпоряджатися своїм нерухомим майном. Озвучуючи суми, за які теоретично вони можуть продати свою землю, Андрій Мартин підкреслив, що вартість середнього паю становитиме 15-20 тис. грн/га. А середній розмір паю в Україні — 4 га.

«Ніхто не говорить про те, що повинен бути тотальний розпродаж. Реально українські селяни не дуже розсудливі і масового продажу не буде. За опитуваннями, готові продати своє майно тільки 10-15% селян, і то вони довго будуть дивитися, яку ціну їм запропонують», — зазначив експерт.

За його словами, в Україні накопичилася велика кількість нереалізованої пропозиції на ринку землі.

«У нормальних умовах щорічно на ринку нерухомості беруть участь 1-2% всієї нерухомості. Але через те, що штучно стримували ринковий оборот, домоглися тієї ситуації, що вже 10-15% власників ділянок готові їх продати», — сказав він.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою