У Нідерландах дослідили вплив світла на вирощування ожини

27 жовтня 2018 121 0
Експериментальні теплиці з вирощування малини та ожини в університеті міста Вагенінген, Нідерланди
Groentennieuws.nlЕкспериментальні теплиці з вирощування малини та ожини в університеті міста Вагенінген, Нідерланди

Вчені з університету у місті Вагенінген, Нідерланди проводять масштабні досліди в експериментальних теплицях з вирощування малини та ожини. Дослідження науковці розпочали через недолік досвіду вирощування цих ягід у світлокультурі. Про це повідомляє Groentennieuws.nl.

На ринку впродовж усього року зберігається попит на малину та ожину. У деяких країнах їх можна виростити взимку лише в теплицях, додатково застосовуючи штучне освітлення. У виробників є багато питань, щодо оптимальної температури на різних стадіях вирощування, концентрації СО2, часу освічування, ефективності скла для розсіювання світла та ін. Тож вчені університету в Вагенінгене вирішили проводити досліди в цьому напрямку.

Під час тестів малину і ожину будуть вирощувати під прозорим та під дифузним склом із штучним освітленням. Крім стандартного LED-світильника з червоно-синіми діодами випробовуються світильники з підвищеною часткою синього (21%) і червоного світла (13%). Передбачається, що це вплине на зростання рослин, розподіл асимілятів у них, врожайності, якості продукції та, можливо, на опору шкідникам та інфекціям.

Експерименти почали в середині вересня 2017 р. і продовжать до квітня 2019 р. Серед сортів ожини обрані високорослі з тривалим терміном зберігання, а серед малини — сорти, плодоносні на однорічних пагонах.

Виконано за допомогою Disqus