Ожина є однією з найрентабельніших нішевих ягід — думка

28 травня 2019 183 0
Ожина є однією з найрентабельніших нішевих ягід — думка
pixabay.com

Однією з найвигідніших нішевих ягідних культур є ожина. Середня ціна ягоди минулого року була 185 грн/кг. За ящик фермери отримували 1 тис. грн. Про це розповів під час воркшопу «Успішні історії нішевих культур» фермер Михайло Павловський. Повідомляє agro.guide.

За його словами, сортів, дуже багато. Сам фермер вирощує Loch Tay та Natchez.

«Loch Tay у багатьох не дозріває, залишається червоним. Насправді, це відбувається через вплив мікроскопічного кліща. Він поселяється в кожну ягідку і виділяє ретарданти, які зберігають ягоду «вічно молодою». Максимум можна встигнути зібрати перші ягоди. Єдина можливість подолати шкідника — обробити кущі до розпускання бруньок», — розповідає фермер.

Він зауважив, що Natchez більш вимогливий, але і більш ефектний. Тут потрібно знати свої хитрощі, щоб ягоди не почервоніли на наступний день після збору.

Читати за темою: Цьогоріч на Херсонщині очікують зібрати на 30% більше ягід

«Ви можете зібрати Натчес, відправити його, і на наступний день в фурі він почервоніє. Щоб цього не сталося, ягоди після збору потрібно миттєво охолодити», — поділився досвідом Михайло Павловський.

Також він зауважив, що технологія вирощування нескладна. Ягода вирощується на поливі, проходить просту обрізку.

Ожина в рази корисніше малини. Урожайність — вище в 4 рази. До того ж, транспортабельність ожини не порівняти з малиною.

Виконано за допомогою Disqus